Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Масово: Спа – хотели се настаниха в селските училища – видео

6kolo1Бивши училища по селата масово са префасонирани в спа- хотели. Кметовете на малки населени места разпродават сградите на закритите школа като не спазват процедурите и изискванията, установени от закона за просветата и образованието. Много често министерството изобщо не е уведомявано за сделките.

Едно от условията за продажба на училищна сграда е новият собственик да продължи да я използва за целите на просветата, културата или социалните дейности. Вместо това,

СПА- хотелът замести училището по селата

СПА- хотелът замести училището по селата

закритото училище се превръща в спа- хотел, цех за производство или склад на фирма, пише столичен ежедневник. Местните са доволни, че ще има работа и хич не им е до култура. Стига се и до куриози в селото да няма лекар, но пък да си има луксозен хотел.

Една от общините рекордьори по продажба на бивши училища е Трън. Над 40 сгради по селата са продадени на частни собственици зад гърба на просветното министерство. Трънско е сред най- безлюдните райони в страната. Селата там масово са полуобезлюдени и дори нямат кметове,

Вече трудно се намират купувачи заради кризата

Вече трудно се намират купувачи заради кризата

а наместници. Много често, въпреки че училището е продадено, купувачът в последствие се отказва изобщо да инвестира в него.

В Родопите също е масова практика да се продават училищни сгради. Новите собственици обикновено преобразуват имота в шивашки цехове или в семейни хотели. През последната година обаче няма желаещи да купуват, въпреки ниските цени.

Все пак има и общини, които спазват изискванията на образователното министерство. Пустеещите училища се превръщат в музеи или старчески домове.

Всяка година се затварят училища по малките населени места. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *