Маргините няма да съдят България

0

  Красимир и Николай Маринокви, по-известни като братя Маргини, няма да водят дела срещу България, научихме от сигурни източници. Техният адвокат Людмил Рангелов потвърди тази информация. „Красимир и Николай Маринови не желаят и няма да съдят България нито тук, нито в Страсбург заради неоснователния тормоз и продължителния престой в съда“ – коментира адвокат Рангелов.

Братята Красимир и Николай Маринови
Братята Красимир и Николай Маринови

Маргините изкараха повече от година в ареста. Съдебните процеси срещу тях продължиха близо две петилетки, но днес братята са напълно оневинени по всички дела срещу тях.

Двамата високопоставени сикаджии бяха обвинени през 2005 г., че са шефове на организирана престъпна група, която подготвяла убийствата на трима души — вече покойните Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов, както и на о.з. ген. Любен Гоцев. Това дело бе обявено за знаково и дори се наблюдаваше от Брюксел.

Процесът се запомни и с тежките болежки на Големия Маргин, който се движеше с патерици, куцаше, превит на две, и правеше страхотно изразителни физиономии на смазан от болка човек в Съдебната палата. Покрай заболяванията на подсъдимите процесът се проточи с години. По-малкият брат Николай Маринов пък се оказа с епилепсия. Двамата Маргини, които са бивши състезатели по борба и дипломирани треньори от спортната академия, изкараха дълги месеци в ареста, а според медицинските експертизи престоят им зад решетките беше влошил тяхното здраве.

Малкия Маргин се оказа болен от епилепсия
Малкия Маргин се оказа болен от епилепсия

По ирония на съдбата, докато течеше делото, известният цигарен контрабандист Иван Тодоров – Доктора беше застрелян в колата си в центъра на София. Бизнесменът Никола Дамянов получи инфаркт и почина. От сърце умря и един от обвиняемите по делото – Светлин Карагеоргиев.

През 2010 г. съдът обяви братя Маргини за невинни по обвиненията. Според отлично информирани източници „заговорът“ за убийството на Гоцев, Дамянов и Доктора е замислен от бивши високопоставени шефове в ДАНС. Целта била да се намери законна причина, с която да се подслушват телефоните, да се следят и контролират и да се извадят на светло в медиите дипломатите и разузнавачите от приятелско-професионалния кръг „Монтерей“ чийто безспорен доайен е бившият шеф на разузнаването ген. Любен Гоцев.

Братя Маргини, които нямат на практика никакъв интерес от премахването на Гоцев, Дамянов и Доктора, се оказват изключително подходящи поради скандалната си слава. С тяхното намесване в скандала той придобива по-голяма „тежест“, включително и медийна, убедени са отлично запознати с аферата.

Следващото обвинение срещу Маргини също завърши безславно. Те са разследвани като подбудители на убийството на радиоводещия Боби Цанков. След неговия разстрел в началото на 2010 г. МВР предприе зрелищна акция срещу двамата братя, която дълго време пълнеше страниците на вестниците. Красимир Маринов – Големия Маргин бе задържан във фитнеса на „Царско село“, въпреки че по това време се превиваше от болки и дископатия в съда.

„Следващото обвинение срещу мен с Бин Ладен ли ще ме свърже?“ – емоционално попита тогава Красимир Маринов, който всъщност е бивш офицер от МВР. Малкия Маргин оттогава е в неизвестност. Николай Маринов бе обявен за заподозрян като поръчител на покушението. Според обвинението той поръчал убийството на Боби Цанков, защото радиоводещият и автор на книги за мафията дал на прокуратурата свидетел. Въпросният свидетел можел да преобърне хода иа делото срещу Маргините.

Красимир Маринов беше арестуван във фитнеса след разстрела на Боби Цанков, но прокуратурата му повдигна съвсем различно обвинение – че е шеф на банда за разпространение на наркотици. В този бизнес негов ортак бил Стефан Бонев – Сако. Според Градската прокуратура Маргина ръководел структурата, а Стефан Бонев – Сако му помагал, като в бандата били също шофьорът и бодигард на Сако – Милен Милетиев, и още 15 души. Тогавашният градски прокурор Николай Кокинов нарече Сако „изпълнителен директор“ в наркобандата на Маргина. Другите обвиняеми бяха Кирил Муртев, Ицо Боксьора, Кривокракия, Шапката, Иво Турчина, Стефан Гевгелийски, Ицака, Шашавия, Душманина, Банана, Камбарата, Върбан и други лица с цветисти прякори. Те според обвинението се опитвали силово да наложат свои наркодилъри в столичните квартали и по морето. Големия Маргин тогава заяви: „Никога не съм се занимавал с дрога. Нито съм се друсал. Нито познавам такива хора, които разпространяват наркотици“.

Тихомир Георгиев – Боксьора, който ръководел банда биячи, беше обяснил, че Маргина е шеф на групировката. Той беше разказал пред съдия, че се е срещал лично с Красимир Маринов през лятото на 2009 г. в Слънчев бряг. Свързал ги Георги Славов – Жоро Главата, който е син на Стоил Славов, взривения бивш съдружник на Маргина. Според признанията на Боксьора на тази среща Красимир Маринов му дал благословията си да има своя банда за наркотици.

Георги Славов – Главата обаче отрече да е участвал в подобни разговори. Призна само, че се е срещал поотделно с Красимир Маринов и с Боксьора в Слънчев бряг. Георги Славов тогава разказа, че двама представители на Върховната касационна прокуратура отишли при него и поискали да даде показания срещу Сако и Големия Маргин. Те му дали един лист с обещание, че ако го подпише, излиза иа свобода той е задържан за хулигански изцепки в Пловдив. На листа били написани показания, че Маргина е шеф на наркоканал. Синът на Стоил Славов обаче отказал да подпише подобни показания.

Преди броени дни вече съвсем официално се сгромоляса и това обвинение срещу Красимир Маринов, че е шеф на наркобанда. Съдът го оневини напълно.

Успоредно с въпросните три дела през изминалите години около имената на братя Маргини вървеше шумотевица, че се проследяват техни финансови машинации, следят се за пране на пари и други икономически престъпления. Поне официално няма данни, че тези разследвания се увенчаха с резултат.

След като и трите обвинения се разпаднаха, братя Маринови се отказват да търсят реабилитация чрез дела срещу държавата. Така Маргините няма да се наредят сред другите високопоставени раз-следвни и подсъдими като депутата Борислав Гуца-нов, Емилия Масларова, Николай Цонев, Алексей Петров, Пламен Стоянов (Дамбовеца) и други, които искат от съда по правата на човека в Страсбург да изчисти имената им. Братята, според запознати, не възнамеряват и в бъдеще да нарушат пословичното си мълчание с интервюта в медиите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *