Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Манол Велев патентовал световни марки у нас преди да го застрелят

Манол Велев е поискал да регистрира марките „Сотби’с“ и „Кристи с България“. Бизнесменът имал намерение да запази и английския им вариант – Sotehby’s Bulgaria и Christie’s Bulgaria. Искането за регистрацията е направено преди да бъде прострелян. Изрично е записано, че българските „Сотби’с“ и „Кристи’с“ ще се занимават с организиране на търгове за предмети на изящни и декоративни изкуства, антики, бижута и други ценни предмети.

Застреляният бизнесмен Кристиян Маслев навремето пък си запазил марките „Тератон“ и „Кинтекс“ . В нито една от тези оръжейни фирми той обаче нито е работил, нито е имал участие. Въпреки това е успял да запази имената им.

Манол Велев и Кристиян Маслев не са единствените бизнесмени, прозрели колко е важно да се запазят марки. Най- големият наплив от мераклии за регистрация е бил точно преди България да влезе в Европейския съюз. Според юристи, мнозина тогава са си мислели, че по този начин ще натрупат бързи и лесни пари. Те са очаквали в един момент, когато марките

Велев искал да организира търговете в България на световноизвестните марки

решат да стъпят на нашия пазар, да се договорят за солидни обезщетения или да получат процент от продажбите от западните им собственици. Оригиналните притежатели на дадена марка трябва да плаща на тези, които са я регистрирали у нас,лицензионни такси или да се съдят.

Производителка на обувки от Пловдив по това време е подала в Патентно ведомство цял списък с марки. Те са на световни гиганти в областта на модния дизайн, парфюмерията и туризма – John Galliano, Gianni Barbato, Patrizia Pepe, Adele Fado, John Richmond и други. Някои от тях обаче били запазениот други предприемчиви бизнесмени, като сред тях имало и чужденци.

От Хасково заявка за запазване на прочутите марки MTV и CNN.
Нашенец дори успял да запази марките на няколко световни банки и други финансови институции. При това английска застрахователна компания трябвало да води истинска битка в съда за отмяна на регистрацията, след като се оказало, че тя е вече запазена у нас. Сред запазените марки е и ГЕРБ.

В Патентното ведомство е регистрирана също и марката „Детмаг“. Върху нея е сложила ръка частна фирма, въпреки че „Детмаг“ е основана през 50- те години на миналия век.

Патентното ведомство не може да регистрира марки, които са известни на повече от 50% от населението в страната. Същото се отнася и за световноизвестните марки. Въпреки това има една вратичка, през която се промушват кандидатите. Въпросът е как ще се докаже, че една марка е световноизвестна в момента на регистрацията й. Няма критерии какво е общоизвестна марка.

Заради тарикатлъците на нашенци чужди фирми се отказват да стъпят на нашия пазар. Германска фармацевтична компания преди години искала да продава лекарства за сърце у нас. Оказало се обаче, че някой вече е регистрирал марката. Поискал от чужденците да им я продаде за 250 хил. лева. Производителите отказали за платят.

Последният удар на „Сотбис“ – продажбата на диаманта „Слънчева капка“ за 11 млн. долара. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *