Лора Видинлиева беше по-богата от Грашнов

2
Лора Видинлиева
Лора Видинлиева

50-годишнината на Лора Видинлиева в резиденция „Бояна“. Купонът тече с пълна сила. Богатите и известните са се изтупали по най-бляскав начин и се забавляват. Изведнъж дъхът на всички спира. По молба на рожденичката близкият й приятел Орлин Горанов изпява акапелно под звездите в градината Втори дом своята велика песен „Светът е за двама“. Всички са просълзени, защото и без Катето Евро да им подвиква, са наясно, че с вълнуващата мелодия е поздравен покойният съпруг на Лора Владимир Грашнов.
Любов необяснима е фраза, която често подмятаме, но която рядко е важала с такава сила, както в романа на Лора Видинлиева и нейния мъж Владимир Грашнов.
Те са от два свята.
Лора Видинлиева е отраснала в сиропиталище, после се е добрала до София, блеснала е като светска звезда, заминала е в Италия, чистила е входове, има две деца. Когато го среща вече е по-богата от него.
Грашнов е израснал сред червената аристокрация като министерски син. Това го е възпитало като бонвиван, бохем, а впоследствие и плейбой. Има дъщеря от жена, която се представя за първата Мис България, докато всъщност е фестивална кралица на красотата. Женят се от първа среща.
Владимир Грашнов отива по работа в офиса й. Говорят за бизнес, докато той на майтап предлага на Лора да се оженят. Речено-сторено – и двамата обичат предизвикателствата и са хазартни личности.
И Лора и Владо са достатъчно зрели – както се казва врели и кипели, и връзката им е повече приятелска, отколкото изгаряща от страст.
Неговитее флиртове с известни софийски хубавици са легендарни през цялото време, но това не пречи на 15-годишния хармоничен брак на Грашнов с Лора.
Децата им също заживяват като голямо семейство в разбирателство помежду си. Грашновата дъщеря Мария невинаги се разбира с

Владимир Грашнов
Владимир Грашнов

мащехата си. Мария Грашнова е с буйна кръв, дружи с всякакви типчета. Любовникът й Ганеца, ъндърграунд герой, е убит насред София. Дъщерята на Лора – Еми, е съвсем друга. Тя е тиха и интелигентна. Синът на Лора Видинлиева – Рушен, който носи нейната фамилия, пък дълго време не общува с баща си. Въпреки всички легенди, той е наследник на Метин Тургут.
Богатият инвеститор Метин Тургут се появява в България през 70-те години и като луда глава и голям чаровник завърта главата на младата Лора. Двамата не минават под венчило. Слад Лора емигрантът взема друга българка на име Роси за жена, има още две деца.
Големият удар на Владо и Лора е когато с група приятели стават представители на руския олигарх в изгнание Майкъл Чорни в България. Грашнов става бос на закупената от него компания Mtel с мениджърски дял от 9 %, която за нула време успява да направи истински мобилен оператор и да затрие тогавашния й конкурент „Мобиком“. При старта има два пъти по-малко абонати от англичаните, а само година по-късно ги бие с много пъти повече.
Винаги до Лора и до Владо е близкият приятел на Грашнов още от английската гимназия Борислав Дионисиев. Човекът за връзка с Чорни обаче е Лора Видинлиева. И до днес тя го нарича приятелски „Мишата“. Децата му й гостуват в нейните домове в ЮАР и в италианското градче Стреза на Лаго Маджоре. Бизнесът й с Русия и страните от ОНД не е секнал. Тя често пътува до различни точки на необятния бивш СССР. Навремето е близка с легендарния бос на Туркменистан – Туркменбаши, после има силни контакти в Украйна.
И това, въпреки основателните подозрения на вдовицата, че Грашнов не си е отишъл просто ей така от този свят през есента на 2001 г. Истината е, че в Правителствена болница, където предава Богу дух, не му оказват цялата нужна помощ.
Отказват да прелеят кръв на тежко болния пациент, което в крайна сметка довежда до неговия твърде бърз край. Дали отговорните лекари са били подтикнати от егоистичните подбуди на някой зложелател сред българските сподвижници на руския олигарх? Това е трудно да се каже. Версиите, че съдбата на футболния клуб „Левски“, който Грашнов управлява, са причина за

Руският олигарх Майкъл Чорни е крайъгълен камък в кариерите на Грашнов и Видинлиева
Руският олигарх Майкъл Чорни е крайъгълен камък в кариерите на Грашнов и Видинлиева

трагенидят, изглеждат нелогични.
Факт е обаче, че по спомени на свидетели, в края на управлението си правителството на Костов започва хард курс към бизнеса. Въпреки огромното дарение към Синята партия, което прави, на Чорни е поставен ултиматум чрез българските му прездставители да прехвърли на когото трябва сериозен процент от Мтел.
Според спомените на сериозни участници в процеса ставало въпрос не за класическите 10, а за цели 30 %. Когато отказва, той е изгонен от България като опасен за националната сигурност, без държавата да се отказва от сериозните данъци за стотици милиони, които плащат фирмите му в България.
На Чорни му накривяват шапката, но Владимир Грашнов се разболява от рак и животът се изнизва между пръстите му като пясък. Живият му огнен поглед помръква, косата му пада, вече не е същият човек.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Лора е кръстена на моята леля от Сливен, сестра на осиновителката и Сузана. Беше хубаво момиче с дълги плитки с панделки, стоеше в портиерското помещение на блока срещу Народното Събрание при Сузана.
    Сузана ми е казвала, че бащата на Рушен е кюрд и много е биел Лора. – имала си късмет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *