Любимата баба на БНТ – на 55

0
Реално държавната телевизия е на 60 - толкова се навършват от експерименталното безжично излъчване на съветски филм
Реално държавната телевизия е на 60 – толкова се навършват от експерименталното безжично
излъчване на съветски филм

БНТ вече се стяга за 55-годишнината си, която ще навърши през декември. Предстои да започне предаването „Най-хубавите години от вашия живот“, което символично ще има 55 издания и ще бъде вид продължение на „Най-хубавите години“. За разлика от него обаче ще се прави само като вътрешна продукция, т.е. няма да се облажват външни продуценти.

А сега малко история… През 1952 г. е предаден първият телевизионен образ по жичен път от една лаборатория в друга. Образът е на Георги Димитров.

В началото на 1954 г. над оградата на Машинно-електро-техническия институт (Техническия университет) е изградена 20-метрова предавателна антена.

На 1 май 1954 г. се извършва първото телевизионно предаване по безжичен път – съветският филм „Запорожец отвъд Дунава“. През същата година започват редовни телевизионни предавания – два пъти седмично с експерименталния тв предавател в Машинно-електротехническия институт. Ангажирани са говорителки, които четат кои филми ще се излъчват, взети назаем от „Кинефикация“. Едната е дъщеря на един от пионерите на телевизията Минко Минков, а другата – Лили Бочева, е манекенка.

Тези излъчвания продължават до новата 1961 г. и известно време се засичат с програмата, която започва да се излъчва от национален предавател през 1959 г.

За свой рожден ден държавната телевизия счита 5 ноември 1959 г. – прякото излъчване на концерт от зала „България“ по случай 7 ноември. Осъществено е с подвижна телевизионна станция, английско производство, купена през 1957 г. от Пловдивския панаир. След няколко дена се излъчва и манифестацията за 7 ноември от центъра на София, както и концерт и футболен мач от стадион „Васил Левски“. На 26 декември 1959 г. е официалното откриване. На тази дата БНТ се обособява като самостоятелна институция.

75 метра е висока първата телевизионна кула – построена в „Паркът на свободата“, която е на 13 етажа. Родното производство телевизори „Опера“ излъчват за първи път през 1960 г. земното кълбо с надпис „По света и у нас“ – новинарската емисия се появява на 20 юли. Първият тв говорител е Никола Филипов, а с конкурс през 1961 г. са назначени актрисата Цветана Гълъбова, Анахид Цонева (днес Тачева) и покойната вече Мария Тролева.

Разказа продължават, без претенция да бъде пълен, архивните снимки…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *