Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Внимание! Лишените от обич деца остават ниски на ръст!

Това състояние на забавен растеж е било недооценявано поради неразпознатите и неясни причини. Постепенно тези причини се откриват едновременно от много учени в различни части на света. Състоянието се означава с различни имена като майчина, емоционална или психо-социална депривация.

нещастно детство

Кои са причините?

Лишаването от майчина нежност и грижи често е причина за забавеното физическо развитие. Това се наблюдава при изоставени деца без родители, отглеждани в домове за сираци, или при деца на разведени родители.

При деца под 2-годишна възраст, които живеят при лоши социално-битови условия, недостатъчните грижи за тях обикновено се придружават от лошо хранене или недохранване.

При деца, лишени от емоции, които растат без усмивка и радост, изоставането в растежа се означава като „психогенно невиреене“.

Сериозна причина за забавения растеж имат малтретирането, физическото и сексуалното насилие на малки деца.

Как да се обясни?

Отделянето на недостатъчно внимание от страна на единия или на двамата родители, както и малтретирането променят не само интелектуалното и умственото развитие и поведението на малкия човек, но и хормоналната активност и растежните процеси. Доказано е, че при такива деца има обратимо нарушение на цялостната функция на хипофизната жлеза с подчертано понижена секреция на растежния хормон. При тези деца по-ксьсно се забавя и пубертетното развитие и те са по-трудно социално приспособими.

Известен е случай на много силно изразено изоставане, при което петгодишно дете е било с физическо и умствено развитие на двегодишно.

Как се проявява този синдром?

Изоставането във физическото и умственото развитие се комбинира и с белези на лошо хранене, смущения в
съня, нарушено поведение, диария, намален или увеличен апетит и жажда. Растежната крива е вълнообразна, с периоди на влошаване и подобрение на растежната скорост. Може да има пристъпи на хипоглемия (намаляване на захарта в кръвта) със силен глад.

Какво е лечението?

Решаващо е детето да се отдели от средата, в която живее и да се подобрят условията на отглеждането му. Колкото по – рано стане това, толкова по – бързо ще се възстанови нормалният растеж и развитието.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *