Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Лекари: Идва епидемия от белодробни болести

90 % от хората с тежки белодробни заболявания са обречени

Идва епидемия от белодробни болести

Идва епидемия от белодробни болести

Български лекари прогнозират жестока епидемия от белодробни болести, предизвикана от тютюнопушенето сред подрастващите и зрелите хора. Председателят на дружеството по белодробни заболявания доцент Явор Иванов заяви, че към момента около 15 % от хората вече имат подобни проблеми, а 40 000 души са с установена диагноза „хронична обструктивна белодробна болест” (ХОББ).

Стряскащо е, че около 4 000 от тях страдат от силна дихателна недостатъчност и живеят единствено с помощта на кислороден апарат. Устройството струва 1 200 лева, а от Здравната каса не отпускат средства за закупуването му. Системата покрива едва 380 лева за едноседмичен престой в болница на пациенти с това заболяване, чието лечение струва 1 300 лева към момента.

доц .Явор Иванов

доц .Явор Иванов

„Тъжната статистика показва, че смъртността на болните от ХОББ е равна на почти 90%. Прогнозите на здравната асоциация са, че само след седем години, тази болест ще бъде третата причина в световен мащаб за смърт, изпреварена единствено от сърдечните заболявания и туморите. Болестта скъсява живота на засегнатите с 15 години” – коментира доцент Явор Иванов.

Основните причинители за ХОББ са цигарите и тютюневия дим, генетичната обремененост към белодробни проблеми, респираторните инфекции и замърсяването на природата. Характерните симптоми са кашлица и задушаване, храчки и обща неразположеност. Те обаче често се подценяват от болните и поради тази причина, болестта често се открива едва в напреднал стадий.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *