Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Легендата на оперетата Лиляна Кисьова си отиде в мъки

Сбогом, скъпа Лили! Много страдам за теб!“, написа един от последните кумири на оперетата Арон Аронов в памет на друг кумир – Лиляна Кисьова. Тенорът не успя лично да дойде на поклонението, защо не трябва да се стресира след прекарания инсулт, но изстрада посвоему загубата на колежката, оставила 44 бляскави сезона на сцената на Националния музи- кален театър.

Лиляна Кисьова - спомени от младостта

Лиляна Кисьова – спомени от младостта

Кисьова почина миналия петък на 85-годишна възраст след мъчително заболяване и последни 10 години от живота си, които нямат нищо общо с онази темпераментна и жизнерадостна Лиляна Кисьова, позната на поколения меломани.

Лиляна Кисьова

Лиляна Кисьова

И Валя Ахчиева не можа да помогне на артистката да разреши съдебен проблем, скъсал нервите и отнесъл завинаги здравето й. Още преди 10 години журналистката прави предаване, в което Лиляна Кисьова и съпругът й, буфосинхронистът Константин Хаджикостов, се оплакват от съседска война. Комшия, твърдящ, че семейството системно ги наводнява, взел самоволно решение да запуши тръба на тоалетната им. В резултат жилището им става невъзможно за обитаване. След куп разправии и тромави съдебни процедури Хаджикостови се оттеглят на вилата си, изоставяйки пуст апартамента в центьра на столицата. Единствената им дъщеря Габриела живее в Унгария, там е и внукът на Кисьова – сега на тях се пада тъжното наследство да се разправят с битовите неуредици.

От огорчение и безпомощност Лили Кисьова изведнъж се предава. Тя сама слиза от сцената в средата на 90-те, но запазва и глас, и осанка, и очарование. През 2001 г. празничната й поява в новогодишния концерт на Музикалния театър е истинско шампанско за зрителите. 3-4 години по-късно великолепната някога дама е развалина. Не вижда, окуцява, придвижва се едва-едва с проходилка. През 2009 г. остава и без емоционална опора – почива съпругът й. Оттогава почти никой не е виждал любимката от славните години на оперетния жанр. Певицата, благословена за сцената от самата Мими Балканска, преустановява всякакви срещи. Предпочита да я запомнят жизнена и оптимистична. Нищо не я зарадва за 85-годишнината, която оперетната жрица отбеляза на 3 юни. Последното й посещение в сградата на Музикалния театър е през 2005 г. Тя се появява инкогнито на спектакъла „Евита“ и дори се снишава, за да не отнеме от аплауза на колегите си.

Тъжната церемония

Тъжната церемония

Но публиката я разпознава и реагира бурно. Я Лили! Добре, че дойде!“, сияе от щастие певецът Марчо Апостолов.

След този случай артистите от трупата си предават един на друг кой за последно се е чул с достолепната прима. Всички знаеха, че за нея е наета болногледачка.

На поклонението й съболезнования от името на Министерството на културата поднесе лично зам.-министър Васил Василев. Ни един държавен мъж не застана на почетната стража пред белия саркофаг на легендарната Лиляна Кисьова. „Това е възмутително!“, коментираха присъстващи. Идването на крака на Александър Джеров не се брои – той отдавна не е в управлението на страната, а и ветеранът е най-големият почитател на оперетното изкуство. „На 25 май 1984 г. до саркофага на легендата Мими Балканска под строй се нареди почти цялото Политбюро“, припомня журналистката Елиана Митова, написала биографиите на че една икона от света на оперетата.

44 блестящи сезона в Музикалния театър регистрира Лиляна Кисьова - най-голямата звезда на българската оперета

44 блестящи сезона в Музикалния театър регистрира Лиляна Кисьова – най-голямата звезда на българската оперета

Лиляна Кисьова е родена на 3 юни 1928 г. в град Троян, откъдето е и друг символ на жанра от предно поколение – Минко Босев. Лили смятала да учи за лекарка, но класната й била преподавателка по музика и я направила солистка на гимназиалния хор. Първата й изява била пред местната публика с песента „Розичката“ от Шуберт. От притеснение гърлото й пресъхнало и дебютантката почнала да се дави. Тъкмо да избяга от сцената, видяла на първия ред как майка й стои в молитвена поза и с жестове я умолява да не спира да пее. Тогава Лили се хваща за кръстчето, което носи, и усеща нов прилив на сили. Изпява песента си докрай без грешка и дори я бисират. Цял живот, дори през комунизма, оперетната легенда не крие, че е набожна.

След завършване на Музикалната академия Кисьова посещава и школа по оперно пеене.

През 1951 г. става солистка на Държавния музикален театър. На изпита присъстват пионерите в жанра Мими Балканска и Тинка Краева.

Изпълнява повече от 80 роли, като едни от най-популярните са тези в „Царицата на чардаша“, „Мамзел Нитуш“, „Веселата вдовица“, „Време за любов“, „Службогонци“ и т.н.

„Изиграх много графинчета, слугинчета, субретки, затова ми беше лесно от блясъка сцената да слизам нормално в живота“, казва приживе славната артистка. Думите й не важат за последното десетилетие от земния й път.

 

2002 г. Една от последните снимки на доайенката (в средата)

2002 г. Една от последните снимки на доайенката (в средата)

Всички ги мислеха за любовници с Видин Даскалов

Всичко живо се радваше на дуетите на Лиляна Кисьова и Видин Даскалов. Видин живя само 72 години, Лили – 85, но последните й 10 не бяха живот. Приживе и те самите се вживяха в ролята си на тайни любовници, каквато им приписваше мълвата.

Веднъж след концерт в Бургас дуетът хваща нощния влак за София, защото сутринта ги чака ранно представление. Служителят във влака ги настанява в общо спално помещение. Питат няма ли възможност да бъдат разделени, а той съзаклятнически казва, че и без това цяла България говори за връзката им – та хич да не се дърпат. А и места нямало.

На другия ден Лиляна разказва случката на мъжа си, уж да го подразни. Той само я попитал: „А хърка ли Видин?“. „Не.“ „Много хубаво! Значи си се наспала добре и няма да ти е тежко на представлението“, заключил Тити Хаджикостов. Да, но в оперетата Даскалов разпитал колежката си имало ли е разговор на тема, че са спали един до друг. Лили му казва истината. „Брех, сега Тити ще ми се подиграва, че не съм мъж на място!“, подскочил Видин. Този истински случай го разказва самата Лиляна Кисьова.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *