Легендата на българкия футбол Георги Найденов отровен в Сирия

0
Георги Найденов умира в Сирия............

На 31 май, в 22:30 ч., се звънна. Влязоха големият брат на Жоро, зам.-председателят на „Левски-Спартак“ Начев и моята кума Ангелина Стоянова- съпругата на Гацо Стоянов. Припаднах. Мъжете мълчаха. Тогава сграбчих Ангелина, повлякох я в коридора и я тръшнах в кухнята. Изкрещях: „Какво стана с Жоро?“  На хладилника имах снимка на покойната ми сестра.  Ангелина каза: „Сложи го при нея!“

Годината е 1970 година. Споменът – на Маргарита Найденова, съпругата на легендарния футболен вратар Георги Найденов.

И до днес смъртта на Жоро остава загадка. Плътната информационна завеса, спусната през годините на тоталитаризма върху събитията около неговата смърт , дава богата храна за любителите на конспирирани версии…

През злощастната 1970-а Найденов е старши наставник на „Марица“(Пловдив). Организират турне в Сирия. Тръгват на 24 май.

На 30 юни Жоро почти нищо не ял. Още от времето, когато бил вратар, преди мач карал на три чаши вода и бучка захар сутрин. Така продължил да прави и като треньор. Вечерта играли карти в хотела. Жоро първи напуснал карето. Когато помощникът му Душев отишъл при него, Найденов му се оплакал, че го болят гърдите и има разстройство. Не пожелал да будят лекаря на отбора. Цяла нощ скърцал със зъби.

Сутринта докторът му сложил три инжекции с морфин, за да не вика. Всички отишли на закуска- без треньора. В един момент дотърчала камериерката и казала, че българинът в стая 113 е много зле. Скочили вкупом. Заварили го треперещ, пръстите на ръцете му посинявали. Промълвил, че си отива. Извикали лекаря от българското посолство в Дамаск. Той донесъл кислородна бутилка, но било късно. Футболната легенда, вратарят на републиката Георги Найденов умрял с отворени очи!

Георги Найденов

На 1-ви юни със самолет тялото на Жоро е пренесено в България- в запечатен ковчег. Тогавашният министър на вътрешните работи Ангел Солаков забранил капакът да се вдига. Но вдовицата на покойника нарушила заповедта.

Рано сутринта на 3 дни Маргарита Найденова хуква към Военна болница. При проф. Богданов, който правил аутопсията на Георги. Щом я видял, професорът пребледнял. Без да пита за какво е дошла, й казал: „Няма данни да е отровен!“ И започнал да обяснява, че Жоро умрял от масивен инфаркт в предната част на сърцето. Бил преживял и друг.

После жената проверила здравната книжка на съпруга си- нямало регистрирани кардиологични оплаквания. Пишело, че издържал много контузии поради здравото си сърце.

Маргарита Найденова е убедена, че вътрешният министър Солаков и всесилната Държавна сигурност са в основата на нелепия жизнен край на съпруга й.


ВИЖ ВИДЕО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *