Легендарният водещ Тома Спространов: Първи пуснах Лили Иванова в ефир! ИНТЕРВЮ

0

  Тома Спространов е една от легендите на БНР. Дълги години е музикален редактор и водещ в радио „Пловдив“ и програма „Хоризонт“. Известен е с предаването си. „Пулсиращи ноти“, чрез което популяризира куп български звезди още по времето на соца. Сред тях са Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците“, ФСБ и „Сигнал“.

Тома Спространов
Тома Спространов

По време на социализма е един от малкото радиоводещи, които си позволяват да представят западни парчета в ефира на държавното радио.

– Господин Спространов, следите ли риалити предаването „Музикална академия“?
– Аз самият не си падам по формата „Музикална академия“ по простата причина, че там се явяват големи звезди и голямо жури от приятели, които познавам и съм популяризирал цял живот в радиото. Не мога да приема обаче факта, че точно това жури смачква голямата звезда и пропуска някаква много начинаеща певица. Явно в предаването се води странна политика. Колкото и публиката да гласува, журито в крайна сметка според моите впечатления доста направлява т.нар. вот. Не искам да критикувам кой е избран и кой не е за рефер. Все пак сред младите участници има много добри таланти. Няма да казвам кои са те, тъй като няма да е коректно към зрите и към останалите участници. Възнамерявам да поканя част от тях в моето предаване и да поговорим за музика.

– Доволен ли сте от представянето на откритието си Петя Буюклиева?
– Петя Буюклиева, която открих още когато бях в радио „Пловдив“, а тя беше ученичка в Асеновград, напусна предаването. Загубих три часа, за да се разкарвам и да я защитавам в шоуто. Тя беше изгонена като мръсно коте.

Лили Иванова
Лили Иванова

Това беше ужасно неприятно за певица от такъв ранг. В крайна сметка, от битката в шоуто между Петя и Кичка спечели това момиче Нина-Симон… Боже, това ми се вижда смешна история. Сега трябваше да излезе Калки, който се опитваше да помага на всички. Те обаче се опитваха да го сравняват с Етиен Леви, който също ми е приятел, но беше по-слаб от Коцето. Въобще цялата работа не ми харесва, защото винаги при състезанията се получават грешки. Това, да се определя кой да излезе и кой да остане, не ми харесва, тъй като заради това отношенията на хора, които се познават отдавна, се променят. Аз винаги съм бил миролюбив и никак не ми харесват свадите в гилдията. Ходя постоянно в Англия и гледам там този формат, от който излизат изпълнители, които след това стават световни звезди.

– Има ли съревнование между представителите от старата школа?
– Имах удоволствието да присъствам на концерт с песните на композитора Александър Петров, на който пяха Петя Буюклиева, Стенли и Георги Христов. Те доказаха, че нямат нужда да се състезават. Вече е техен проблемът, че са решили да се излагат в странни състезания за лесни пари. За мен беше важно да гледам „Музикална академия“, за да видя какви нови таланти ще излязат. Аз старите ги познавам и ги представям.

– Не е ли жалко заради финансовата криза в музиката тези легенди да бъдат принудени да се правят на маймуни?
– Те не се правят на маймуни а по-скоро ги правят на такива. Продуцентите и режисьорите просто снасят достатъчно много информация за жълтата преса. Единственото, което се прави, е да се доставя удоволствие на хората, които обичат да надничат под чаршафите на известните личности. Мога да ви дам пример за фалшивите каузи. Петя Буюклиева се оправда, че е влязла в шоуто, за да спечели пари за сина си, който учи в чужбина. Аз лично направих интервю с него, в което ми разказа, че започва да свири с нова банда и може сам да се издържа.

Нямаше нужда Петя да говори такива неща. Синът й много по мъжки започна да се бори с живота. Петя просто искаше да спечели едни бързи пари. Тя си е виновна за всичко.

– Разбиха ли репутацията си пред публиката утвърдените звезди в предаването?
– Не, мисля, че поне това няма да се случи. Те са станали звезди заради това, че хората ги обичат. Правил съм 130 предавания само с българи и пусках песните им. Хората все още търсят старите „Щурци“, старата „Тангра“ и ФСБ. Дори направих предаване, което се казваше „Пренебрегнатите песни“. В него идваха, примерно, Петя Буюклиева или Камелия Тодорова, Д2 или Силвия Кацарова. Излъчвахме им стари песни отпреди 10-15 години, които са силни, но не се излъчват. За съжаление колегите от радиостанциите се хвърлят на 2-3 техни песни от албум, които са хитове, а не вникват в дълбочина колко труд и колко хубави песни има в техните дискове. Силвия Кацарова ми е разказвала, че отивайки в северните страни или в Истанбул, албумите на тези певци са много по-скъпи и продавани, отколкото у нас. Правейки такива концерти, за мен е достатъчно. От друга страна, с това музикално шоу те забавляват цяла България. Щом са решили да го правят, това е техен избор. Но искам да ви кажа, че те от това нищо няма да спечелят. Самата Петя е много избухлива и й сложиха една камера. Просто я съжалих и съжалих себе си, че я защитих. Всичко очевидно е предварително планирано.

– Усещате ли липсата на приемственост в поколенията?
– Младите хора уважават това, което е създадено, и вероятно с удоволствие ще продължат да го слушат. Това не е само приемственост на певците, а и на авторите, които творят. Говоря ви за Тончо Русев, Митко Щерев, Найден Андреев и т.н. Песните им продължиха да живеят. Виждам, че има много млади качествени творци.

– Защо няколко месеца след подобни формати младите звезди са забравени?
– За съжаление наистина тези млади хора са забравени, защото в България няма истински шоубизнес. Томата и Невена от „Мюзик Айдъл“ успяха да пробият чрез концертите, които правят. Основният проблем у нас обаче е липсата на качествени мениджъри. И най-известните звезди като Типа Търнър, която се разведе с импресариото си и близо 10 години липсваше на публиката си, имат такива проблеми, т.е. световните звезди успяват именно заради мениджърите си В България обаче един певец, когато вече е взел някаква награда, се отпуска и си мисли, че всичко е наред.

След това минават години Боже мой. После се чудят защо нямат успехи. Хора, които са тръгнали с Митко Щерев, с Найден Андреев или с Тончо Русев, като Пили Иванова, Борис Гуджунов, когото сравняваха с Елвис Пресли, като Йорданка Христова… Тези хора работеха с автори, продуценти и мениджъри. Не може да искаш да правиш кариера сам, без да имаш екип и да не можеш да рискуваш. Преди дни се прибра един бивш певец от група „Фактор“, чието име не искам да споменавам. Той продава пици в САЩ, но дойде като голямата звезда и записа няколко песни, с които иска да издава албум. Звездите у нас трябва да могат да изкарват пари с пеене и музика, а не със странични дейности и спонсори. Това е грешката, че нашите звезди не искат да дават пари за мениджъри, както „Би Джийс“ са давали на своя 10% от печалбата си навремето.

– Мими Иваноа протестира срещу медиите. че не пускат новите им песни с Развигор Попов. На какво се дължи това?
– Мими Иванова направи серия от златни песни. Не само благодарение на Развигор Попов, а и на много други композитори. Тя създаде великолепни песни, които се пускат в радиата. Какво да направим, че те са по-добри от сегашните й? Музикантите от ФСБ ми казаха: „Имахме едно време толкова много албуми, енергията бликаше от нас. Сега 20 години се мъчихме да издадем този албум, който е хубав“. Приливът на енергия сега и преди просто са различни. Мими Иванова, която ми идва на гости в предаването, ми носи новите си дискове. Обаче тя има песни, които са златна класика, как сега музикалните редактори да пуснат по-новите песни, след като старите са й по-хубави.

Аз разбирам съпруга й Развигор Попов, който иска да се пеят все неговите песни. Самата Мими си е виновна. Вижте Тончо Русев, който написа песен за едно младо момче, което си дойде с награда от фестивал в Сплит. Има нови песни, има и млади автори, които са талантливи.

Не трябва да се оплакват звезди като Мими Иванова и Марги Хранова, защото Бог ги е докоснал и продължава да ги докосва. Пак искам да дам пример с Тина Търнър, която 10 години пя глупости. Тя излезе от кризата с песни на Брайън Адамс и Дейвид Бауи, които й бяха подарени. Ако и в България си подаваме ръка, отново ще имаме песни. Тези, които работят у нас, трябва да се поразтърсят.

Аз пък искам да дам съвет на старите звезди да направят като – Веско Маринов, който откупува правата на стари песни които не са негови, и ги изпява в негов си стил. Хората очевидно търсят в момента познатите неща.

– Имат ли все още място на музикалната сцена звезди като Лили Иванова със спрени права над хитовете им?
– Лили Иванова се хвана с млади музиканти които й създават новия репертоар. Бях в Смолян в ресторанта на един мой приятел. Той кани Лили, която му казва, че може да изпее само два от албумите си заради всичките й конфликти за авторски права с композиторите. Представете си да отидете на концерт на „Бийтълс“ и да не чуете Let It Be. Лили има място на сцената все още.

Навремето Тончо Русев ми се обажда и ми казва за някаква нова певица, която не я пускали по радио „София“. Оказа се Лили Иванова. Тончо Русев хвана влака и дойде при мен в радио „Пловдив“ и пуснахме за пръв път в ефир Лили.

Тоест, навремето композиторите сами се грижиха за певците. Сега тези хора постоянно се карат, докато преди заедно ставаха звезди. Големият проблем е въпросът за авторското право и дали се плаща на творците. От БНР сме най-стриктни в това отношение. Голям праз, че Лили е изпяла нещо на концерт. Вървя по главната улица на Пловдив и има заведение, което е пуснало „Осъдени души“. Може би няма право да го прави собственикът. Не може да се следи денонощно какво звучи във всяко едно капанче. Това е смешно. Явно има много дребнави хора…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *