Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Лъжа е, че сме прабългари! Живеем тук от 7 хил. години

istor5Венцислав Бъчваров е историк и издател от Пловдив. Бивш депутат от Великото народно събрание. Автор е на множество публикации и трудове, изследващи миналото ни. Специално за „skandalno.net“ изтъкнатия историк приживе разкри сензационни факти около българската история. Аспарух не е същуствувал, гроба на Кубрат е нескопосана фалшификация. Народът ни е наследник не на прабългари и славяни, а на траките. А излъчваната по Бтв на нашумялата преди време поредица „Българите“ било престъпление към народа ни. Тези и други твърдения на покойния вече голям роден историк Венцислав Бъчваров се ползват с подкрепата на десетки български историци, сред които и директора на Археологическия музей в Пловдив д-р Костадин Кисьов.

– Г-н Бъчваров, нарекохте сензационния филм на Бтв „Българите“ дълбоко вреден и фалшив. Защо?

– Да. Тази документална поредица е престъпление към историята на българския народ. Гледам я и виждам как някакви си татари крадат историята на българския народ. Татяна Ярулина и още цяла банда престъпници в Казан ни пробутват един фалшификат, наречен „Сказание за дъщерята на хана“. Всъщност истинското му име е „Сказание заistor1 дъщерята на Шана“, като думата „шан“ няма нищо общо с „хан“ или въобще с българската история. Абсолютен фалшификат е и т. нар. Сборник с български летописи. Историята на тоя „документ“ е абсолютно прабългаринсмехотворна. Във филма се твърди, че оригиналът изчезнал от Татарстан по времето на комунизма, КГБ го унищожило. Но чекистите, видите ли, били така глупави да не се сетят, че съществува и копие на руски език. Целта на всички тези измами е българите да бъдат представени като тюрки, тоест- братовчеди на турците. С тази историческа манипулация СССР се е надявал навремето чрез нас да сложи ръка на проливите. Неслучайно сърби и македонци ни казват: Вие не сте славяни, а турци! Вървете си в Азия! Сами сме си виновни за това положение.

– Турци ли сме г-н Бъчваров?

– Твърдо не. Но също така е вярно, че не сме и славяни. Истината е, че народът ни е сплав от два етноса- траки и прабългари. Като прабългарите, които са дошли тук, са били една малка орда, която скоро се е претопила в морето от траки. А теорията за наличието на славянска кръв в българския народ е пълна измислица. Славянските думи са навлезли в езика ни от наложения ни чрез християнството църковно-славянски език.

– В един от трудовете си вие твърдите, че Хан Аспарух не е реална историческа личност, а някакъв митичен герой.

– Името на Аспарух не е споменато в нито един исторически документ. А включената в читанките история за Кубрат и неговите синове и за снопа от стрели е много по-стара и е разпространена като мит при много народи. Единственият източник, на който се опират историците е Теофан. Но той говори само за Кубрат и неговите петима синове. Има две istor2съобщения за преминаване на прабългари през Дунава. Едното е от 501 г., а другото от времето на император Константин Погонат. Никъде обаче не пише кои са били водачите им.

– Какво е мнението ви за гробът на Кубрат, около който се вдигна такъв голям шум?

– Това е поредната нагла фалшификация. През 1912 г. овчарчета си играли на брега на река Ворскла и кракът на едното от тях пропаднал в пясъците и се заклещил в златен съд. Така било намерено съкровище от златни и сребърни предмети. Между тях имало и три пръстена, които виенският учен д-р Зайбт определя като принадлежали на Кубрат. С триста зора опитаха да разчетат името Кубрат на гръцки. Виждал съм тоя пръстен и първо на първо надписа е кирилски. И второ- по него никъде не видях изписано името на Кубрат. Учените намерили в съкровището монети от 7-ми век и решили че то е на Кубрат. Тези монети обаче са били продупчени и събрани в нанизи. А това значи, че са били използвани като спестявания, и то столетия след изсичането им. С две думи- това което се пробутва като гроба на Кубрат всъщност е закопано край реката ограбено отнякъде съкровище. Кой ще погребва владетел на плитко, в пясъците на речния бряг. Да не говорим, че няма никакви доказателства, че става въпрос за гроб- на мястото не е

Хан Аспарух бил измислена фигура, твърди Бъчваров

Хан Аспарух бил измислена фигура, твърди Бъчваров

открита и една костица от скелет. А нашите историци- папагали почнаха да говорят, че сме щяли да пограбваме на родна земя Кубрат и Аспарух. Как, като не е намерено дори едно кокалче от мощите им?!

– Вярно ли е, че Памир е родината на прабългарите?

– Историята с памирския произход на прабългарите е поредната фантасмагория, защото няма убедителни исторически доказателство за това. Там никога не са почитали никакъв бог Тангра. Има само един връх Тенгри, което на местния език значи „небесен връх“. Автори на манипулацията с памирския произход на прабългарите са историците Петър Добрев и Георги Бакалов. Върху някаква скала в Памир открили някаква чертица, а същата чертица я имало и в Плиска. И само върху този факт те изградили стройните си теории, че българите идват от Централна Азия. Двамата твърдят още, че в Памир имало някаква дума, която се използвала и у нас. По тая логика аз мога да твърдя, че българите идват от Централно Мексико. Защото на мексикански „тепе“ означава планина. Подобно е положението и istor4със самата дума „българин“. Булгар идва от „булг“- народ и означава „човек от народа“. Тази наставка я има в етническите названия на много племена от Централна Азия до Ирландия. Това не означава, че са българи. В Ирландия има едно племе с името „фир-болг“, което се превежда като „истинските хора“. Ние от Ирландия ли сме?!

– А откъде идваме всъщност?

– Крайно време е да сложим точка на измислената легенда за идването на народа ни от Централна Азия. Народа ни живее в земите на Балканския полуостров от 7 хиляди години, защото е пряк наследник на траките. Това е отразено и в живия български говор- там има запас от страшно много тракийски думи. Според официалната теза на историците тракийския език е изчезнал изцяло през 16-ти век. Това обаче не е така. Много от схващаните като турцизми думи в българския език, всъщност са с тракийски произход. Такива са „бунар“, „баир“, „търнак“, „курбан“ и много други. Така че толкова за прабългарския ни произход. Били създали 12 велики царства. Само дето от тях и камък не е останал. Ние не сме наследници на никакви прабългари, а на траките, с което можем само да се гордеем.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

89 кометара за Лъжа е, че сме прабългари! Живеем тук от 7 хил. години

 1. GJORGJI Отговор

  20.12.2011 в 13:03

  krajno vreme beshe da si odgovorete na prashanjeto , zoshto nemate kosi ochi i zolta boja na kozata a imate mongolski identitet , zatoa shto ne ste bugari . za razlika od bugarite ,vo ungarija kade slichni turski pleminja doshle vo mnogu po golem broj tie go zadrzale svojot govor iako primile hristijanstvo , no i tie kako i samite turci se izmeshale so avtohtonoto naselenie i ja izgubile aziskata rasa i izgled , no poradi brojnosta sepak go zachuvale jazikot . problem ke vi pravat vashite akademici i istorichari koi cel zivot gradele karieri na lazna istorija za potreba na sssr .

  • Азз Отговор

   12.02.2013 в 14:22

   Я питай старите ви хора, какви са, да видиш, че още имате стари хора, дето ще ти кажат, че са българи. Вие сте българи. А ако искаш да видиш как сме изглеждали, виж старите миниатюри – http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Antrop8.jpg

 2. ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР Отговор

  13.02.2012 в 20:52

  Тежко и горко на България с такива българи и такива историци като Венцислав Бъчваров. Толкова много глупости в една публикация за първи път срещам. Господинът очевидно не е запознат ни най-малко не само с българската история, но и с всички научни изследвания, запазени антични писмени паметници и документи. Името на Аспарух се споменава не в един и два документа, но може би изтъкнатия „учен“ не може да разпознае различните вариации на това име – било Испор, Исперих и така нататаък. Дали господинът е чувал за Именникът на Българските Канове?? Очевидно не. Дали господинът е ходил в Ермитажа, за да види прочутото златно съкровище на кан Кубрат? Очевидно не! Дали господинът е посетил всички земи, за които се знае, че са живели древните българи? Не е!!! Ако беше отишъл, щеше да чуе стотиците думи, които местните жители използват, имащи общ корен с аналогичните по значение български думи; щеше да забележи, че между местното население и сегашните българи визуално няма почти никаква разлика, щеше да открие купищата прилики в бита, в методите на практикуване на земеделието, в народните носии, в шевиците и в какво ли още не. До Освобождението ни от турско робство не един двама бележити българи знаеха нашата история! Достатъчно е само да посочил Георги Ръковски и Паисий Хилендарский, които не еднократно са разкривали нашия произход. Но в днешни време се намериха псевдо-българи, псевдо-патриоти, псевдо-историци, които изопачават миналото ни, фалшифицират историята ни, ограбват културното ни наследство и превръщат гордия ни народ в посмешище!!!
  Колкото и грозно да звучи – един „историк“ и „българин“ по-малко в родината ни!!!
  А ВИЕ, БЪЛГАРИ, ЧЕТЕТЕ, ТЪРСЕТЕ ИСТИНАТА, ОТКРИЙТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНАТА НИ ИСТОРИЯ, ЗА КОЯТО ВЕЧЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ДАННИ!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИКАКВИ ПУБЛИКАЦИИ И ТЕОРИИ, ПОСОЧВАЩИ БЪЛГАРИТЕ КАТО НАСЛЕДНИЦИ НА ТЮРКСКО-АЛТАЙСКИТЕ ПЛЕМЕНА, НА ТРАКИТЕ ИЛИ НА СЛАВЯНИТЕ! БЪЛГАРИТЕ СА ВЕЛИК НАРОД, ЗАПАЗИЛ СВОЕТО ИМЕ – БЪЛГАРИ – ХИЛЯДОЛЕТИЯ НАРЕД, ОЩЕ ОТ САМОТО СИ ПОЯВЯВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА КАРТА!

 3. ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР Отговор

  13.02.2012 в 21:03

  Makedoneco, po sto se sramis da se nazoves bugarin? Ceo svet zna da nemate bilo kakve veze s A. Makedonskom! Svi vas ismijavaju. Vase Skoplje lici na Disneyland. Vas je doveo kan Kuber, vi ste bugari, nasi bratq, mada me je sramota da je to tako. To je jedina istina, ali vi ste glupi i slepi. Postoji Internet, citajte, Boga mi, kako je moguce…. Znas sta, svaki narod zasluzuje svoju sudbinu – uskoro vi bicete albanci, bicete asimilirani i to je neka pravda. Goce Delcev, Jane Sandanski, Mara Buneva…. svi placu od muke, umerli su da biiste vi slobodni, da budete deo vase zemlje – BЪЛГАРИЯ, ali srbi su samo za jedan vek stvorili od vas jugosloveni, zalna vi majka…

 4. johi1966 Отговор

  12.04.2012 в 21:12

  Народ на кръстопът-кой не мина той не ни Е…! Драги философи,защо така добре говорите славянски,че се разбирате добре,както с сърби така и с русняци?

 5. росен русев Отговор

  26.04.2012 в 20:29

  и ако може „историкът“ да ни обясни какъв точно е мексиканският език -Защото на мексикански „тепе“ означава планина. Подобно е положението и със самата дума „българин“. Булгар идва от

 6. Даниел Попов Отговор

  30.04.2012 в 4:08

  Изкрено съм възхитен от коментарите на Десита и Пикар, също така и на някои други хора, които повече от явно милеят за България. Благодаря ви, че ви има, благодаря ви, че правите истинската истина достояние на толкова много хора. Вие сте съвременните будители на България. Аз също съм подел моя собствена, макар и скромна подбудителна кампания във Facebook. Нека да обединим сили и да отворим очите на множеството, което бива жестоко лъгано от анти-българската пропаганда.
  Поздрави и продължавайте все така!!!!!!!

 7. Живко Отговор

  29.05.2012 в 1:26

  Трябва да се знае,че като говорим за траките е хубаво да се има в предвит,че те са именувани според географската област която поселяват,а се обособяват като народ под няколко названия,като скити и гети и т.н.А по въпроса със славянския език – безспорно е,че имаме доста общо с околните народи.Но за тези,които казват,че ние говорим на славянски аз бих казал,че по времето по което ние сме носели импуса на цивилизация другите народи са прохождали ,така че това подсказва кой от кого е взаимствал.

 8. wwb Отговор

  04.06.2012 в 14:55

  Малоумните татарофили отново се опитват да мимикрират. След като бяха кавказци, после угрофини, после тюрки, сега иранци, и след като се умотаха като петел в кълчища в собствените си лъжи, сега решиха да изнасилват и историята на траките.
  В основата на цялата им „история“ всъщност стои дива русофобия, граничеща със психопатия. И тъй като в болното им съзнание руснак и славянин е едно и също нещо, болестта им преминава и в дива славянофобия. И целта на всичките им „исторически“ „драсканици“ всъщност е „докажат“ че нямаме нищо общо с омразните им славяни. А иначе въобще не се интересуват от историята на Бг, и произхода ни.

 9. wwb Отговор

  04.06.2012 в 15:10

  Те нито се интересуват от съвременни, нито от исторически истини и доказателства.. Че какво значение има това че езикът ни е славянски. Какво от това че характерният за прото-славяните източно-балтийски, и финонордически антропологически типове са сред основните и сред днешното българско население. Какво значение има и динарският антропологически тип,който е бил характерен и за ЮЖНИТЕ славяни/ а не само за древното балканско население/, преди заселването им на балканите. Какво значение имат безбройните топоними, хидроними, лични имена, обичаи, вярвания, и тем подобни, които са славянски. Какво значение имат безбройните исторически извори. Какво значение има например че самите византийски хроники описват славяните, които нападнали империята, като тъмнокоси. Щото това са били хора със смесен в антропологическо отношение произход, между северната и средиземноморската раса на европеидите. Като смесването е станало в средата на 4-то хилядолете преди Христа между протославяни от севера, и население от средиземноморската група, населявало пространството на север от Карпатите.
  И т.н. Много може да се говори, и тепърва наистина ще се говори. Всички български патриоти трябва да дадем отпорна безродците, които искат да ин изкарат не такива каквито сме. ченесм славяни, балканци, европейци, а исконните азиатци, нямащи нищо общо с Европа. Най-трагикомичното е че тези безродци се индентифицират едва ли не като патриоти и родолюбци. Те са точно толкова патриоти, колкото пловдивските чорбаджии гъркомани, коитоса се гърчеели.

 10. Никол Отговор

  26.09.2012 в 12:38

  Waio казва: Ние дори нямаме антропологическо сходство с централно-азиатците.

  Ти пък от къде си сигурен, че днешните централно-азиатци винаги са живели там. Нали точно заради нашествието им от североизток българите са били принудени да се преселят на запад- югозапад… Но не всички българи са си тръгнали от там и тези които са останали са имали и държава – Волжка България…

 11. tondy Отговор

  28.09.2012 в 23:46

  когато някой е на смъртно ложе никой не говори с какви гащички е бил като бебе – розови или сини :)

 12. orfei Отговор

  02.11.2012 в 13:30

  4ernorizec hrabar e palen glupak

 13. wwb Отговор

  07.12.2012 в 12:47

  Ами днешните централо-азиатци винаги са живели там. Хора с подобни антропологически типове са се срещали там още от времето на горният палеолит. И такива антропологически типове не се срещат сред населението на Бг. Нито пък нашите се срещат там. Колкото до т.н. волжка българия, това е държава основана от арабски търговски век и половина след т.н Кубрат. Ако беше основана от негов син, той трябваше да е не столетник, двесталетник. населението й не се нарича българи, а иса. И като капак на всичко, миналата година на гости в Бг бе най-големият китайски българист. И каза в прав текст, че те не могат да намерят нито един китайски писмен документ в който да се говори за българи. А там от тези периоди други няма.
  Или казано на кратко-прабългаристиката е лъженаука. Предназначена за наивници.

 14. Цветан Отговор

  14.12.2012 в 22:37

  По-големи тъпотии не бях чел отдавна, как може Българите да са били една малка, незначителна част от народа тук, а пък държавата да се казва България, а не Тракия ако траките са били повече?!

 15. колйо Отговор

  02.02.2013 в 1:00

  моля за одговор ,че ме объркахте тотално,аз сам от град кърджали и сам виждал и виждам все още гробници по скалите ,от дете ми казват че са на траките.пра българите как са погребвани? ;а в региона има куп крепости ,повярваите не са само перперикон татул и монек знам поне още 5 дето нямат имена ;като примерно крепоста трите стълба ,защо щото енергото са сложили там далекопроводи ,и ако бяхме нормална държава ,щяхме да живеем от туризам и нямаше да се чудим от каде ни е произхода…чакам искрен отговор без задни мисли и политически тъпотии,златна природа златен климат за това са се борили сумати народи да живеят тук а ние го имаме не го ценим а рушим

 16. phaber Отговор

  14.03.2013 в 20:32

  Някой от историците може ли да ми отговори на един много простичък въпрос – защо след като първо бяхме славяни, сега пък сме били траки и не сме имали нищо общо с българите, държавата в която живеем се нарича България, а нацията Българи ?
  Защо не се наричаме траки или славяни, а държавата ни Тракия или Славяния или Славония (до колкото знам има такъва област в Хърватска) а именно България, след като българите били „една много малка орда“ смеси ла се с траки и славяни ?

 17. stoil Отговор

  28.07.2013 в 16:53

  Naj-loshoto e che v Bylgariq ima mnogo ati-bylgari ,kojto rabotqt da ni zalichat che bylgarite sa si trakijci

 18. МК Отговор

  30.07.2013 в 20:32

  Поредна комплексарско – шовинистична пропаганда от разни самозванци „историци“ целящи да изопачат исторята.В този случай да се премахне и елеминира всичко славянско .

 19. БГ Отговор

  22.10.2013 в 21:10

  Пълна Глупост !!!

 20. Дидо Отговор

  02.01.2014 в 20:21

  „Пълна глупост“ НЕ Е аргумент

  Трябват факти!
  Факт е че досега „официалните “ теории за произхода на българите са несъстоятелни.
  Съветската ( руската ) теория за татарския ( монголоиден) народ , дошъл тук от майната си и претопил се в „морето от славяни“ е абсолютно нелеп балон, който се спука няколкократно.
  Самите ‘славянски“ народи научиха че са „славянски“ едва приде 2-3 века.
  Дотогава НИКОЙ от тях не се е определял като „славянски “ народ.
  Панславизма като доктрина е създаден в Хърватия и става удобен за сърбите и после русите.
  ОЧЕВРИДНО е че т.нар славяни не са един народ – дори визуално руснаците, поляците и др. северни „славяни“ са идентични с финските народи.
  А „южните т.нар. славяни като нас, сърбите, македонците… нямат нищо общо визуално със „северните“
  Това доказват вече МНОГОКРАТНИ генетични изследвания, според които българите са най-близки до северните гърци, румънците, македонците и италианците
  И това е разбира се откриване на топлата вода. Всеки, който не е сляп може да го види.
  Относно езика – определянето на народност по езика е пълна глупост.
  Например латвийците и русите имат почти еднакъв генотип.
  Румънци и българи също са най-близки генетично, но говрят различни езици
  Но говорят съвсем различен език.
  Т. нар. славянски тип езици са производни на българския – единствения народ, който има държава, когато тези езици се появяват на картата на източна Европа.
  Произходът му е „неясен“ за слугите на различни национални доктрини, но едно е ясно за славянските езици – техния корен е на Балканите, и по-точно в езика на мизите и даките.
  така че кой-кому е дал език, нардност и вяра е въпрос на честност и морал да се разкрие най-после

 21. stefan hristov Отговор

  26.02.2014 в 1:09

  да ти го на тьркам на педеразката брада. да го духаш педер мрасен.

  • Дидо Отговор

   31.05.2016 в 14:46

   Никой не ти пречи да си татарин с дръпнати очички щом искаш
   А че си прост примитив сам си го показал

 22. buden Отговор

  21.02.2016 в 3:20

  4ernorizec hrabyr ot Rakovski li da slu6am nai golemiq mason slavqni ne e imalo nqma dokazatelstva 4e sme mongoloidni nqma dokazatelstva za tangra i tn imame mnogo po bogata istoriq ot kolkoto na teb ti e izvestno kato se pravi6 na istorik izvedi i pokaji na horata pyrvoizto4nici NQMA s cel ni e probutana tazi istoriq za da moje da stanem kato makedoncite kogato ni pitat kyde sa pyrvoizto4nicite i nie nqmame kakvo stava kato nqmame izmislili sme si q taka 4e trqbva da opravq tazi ka6a a ne da za6titava6 gluposti bez pokritie qsno e 4e zaradi komunistite si s izgradeno mislene (ne sobstveno )syjalqvam `4e pi6a na latinica no nqmam BG

 23. Николай Отговор

  22.06.2016 в 14:40

  Глупаци
  проверете си фактите и след това пишете
  моля начетох се на глупости
  ДАЖЕ НЯМА ДА СЕ ХАБЯ ДА ВИ ОБЕСНЯВАМ
  А за Македонците даже не искам и да ви
  казвам
  ПРИЯТЕН ДЕН

 24. Петьо Отговор

  10.07.2016 в 13:21

  Автора греши, много. Българи сме, но истгинското ни наименование е БОЛГАРИ. Сегашната ни държава тук не е от 1300 години, а българи е имало тук от поне 2 млн години, нищо че изследователите на динозаври и други търсят кости и знаци. И да намерят кости, те не винаги са от сегашните хора. Имаше и гиганти – бяпа избити, от Болгари, именно защото бяха човекоядци. Огромни, над 5 метра, но като животните – нищо смисленно и прогрессивно. Траките са различни племена, славяните също, но и те произлизат от Българи. Нищо за гордеене. Древните ни творци са далеч назад. Да не забравяме, че по замисъл и прототип сегашният човек е творение на другопланетна цивилизация. Българи има е астрални твари, и човеци и други. Не разбирам защо се карате, след като политиците ни сега по морал не са българи? Ако ше и патагонци да пише, морала на човека е най-важен. Българин не би гледал как някакъв бандит краде старци и да го остави жив – би го убил на място. Значи и държавата ни не е българска, щом толерира геноцида на народа ни. Какво има значение името, морала е важен! Имена сме носили различни – и Север, и Дионис, и Болгар и Кубрат, и Симеон и Октай и Дуно и Дуло и какви ли не по света. Българи е имало и в Перу и навред. Но говорим за сегашна България – тук е имало и Одриси и Траки и Асури и Медейци, Мизи, Павликяни…абе какви ли не? И какво от това? Нима сега сме българи? Тия в парламента българи ли са? Да гледат как крадци и рецизиви убиват ик радат невинни иш да не искат да ги разстрелят? Те не са българи нищо че носят паспорти… А ония гледали кучетата как разкъсват дядото българи ли са? Не са!

 25. Stoiyu Отговор

  05.08.2016 в 23:48

  Koliu nie bagarite sme kaspiisko kavkazki ruski sigani,na bakanite sme izbutali velikata iliriya/albania/ koyato se rasprostirala ot nos kaliakra do adriatika,ne e imalo traki ,imalo e iliri,ta vsi4kata istoriya e izmislena nay ve4e ot 1878 do nastoya6ti moment vsi4ko e laja nie sme marsiansi tova e po vazmojno.

 26. Дженко Отговор

  24.11.2016 в 22:09

  Стига глупости, защото глупаците са по- вредни от крадците.Не булгари, а Болгари.

 27. Кръстьо Белев Отговор

  25.11.2016 в 22:27

  „Траки“ няма, това е екзоним. Българи е по-ново название на мизите, това е засвидетелствено от множество древни историци и географи. „Седемте славянски племена“ вероятно са гетите. Живеем си тук от веки-веков, но за известно време част от мизите са изтикани отвън Дунава от ИРИ. Аспарух просто премества границите на държавата си в южна посока.

 28. Бончо Боев Отговор

  26.11.2016 в 15:45

  Етноним „траки“ наистина няма!!!Така са наричали българите ,които са живеели в областта Тракия.Същото важи и за т.н.македонци,които са гръцко племе в областта Македония в Северна Гърция.Това с траките е най-голямата фалшификация в историята ни!Най-големия бълг.историк д-р Ганчо Ценов още в началото на миналия век написа няколко фундаментални книги,една от които е „Траките са българи“!Там по категоричен начин доказва,че българите са коренното население на Балканите и Мала Азия!И тъй като според Херодот сме били най -многобройния народ на древността след индийците,започваме да се разрастваме из цяла Евразия!Ние сме просто БЪЛГАРИ,ПОТОМЦИ НА ВЕЛИК И СЛАВЕН НАРОД!!!

  • Георги Отговор

   05.07.2017 в 12:29

   Бончо, разбира се, че няма такъв етноним. Траки е общо название на над 90 общости с близки нрави и обичаи и родствени езици и тук няма фалшификация,а смяна на наименованието на един и същ народ.Името българи в различните му варианти се появява едва в IV-V век, което е много любопитно.Обясненията на този факт са абсолютно нелогични и мажем да по разсъждаваме защо е така.Ганчо Ценов е велик българин, но и той не осветлява този въпрос.

  • Георги Отговор

   05.07.2017 в 17:53

   Ако траките са българи, то българите са траки, което с основание има много противници, защото част от траките в своето обособяване са избрали други имена за своите народи.Поради почти абсолютната близост на езика на траките дори и със съвременния български език, може да се извади заключението, че българите са особена част от траките, духовните водачи, ръководния елит.Краха на РИ е следствие на духовна деградация на народите и. Българите като народ на Бог се противопоставят на това нравствено падение и образуват държавна структура наречено България.Не напразно мизи,гети,голяма част от готите и още 7 тракийски племена(може и да са доста повече), наречени по късно славянски се съгласяват държавата им да носи името българия. Няма абсолютно никаква информация за спор около името България.

 29. румен стоянов Отговор

  31.07.2017 в 22:56

  ХА-ХА-ХА…

  Искрички българска история – Основателите на България и името булгари

  Джам Таргиз Булгар (Джам-Иджик) – 14 593 – 14 563 г. пр.н.е. (син на Аудан). Джам (р) – Иджик или само Иджик е Основателя на първата булгарска Държава и Династия.
  Полулегендарен и с Божествен произход (Джам/р-Глава, Ид-седем и жик/джик-племе или „Джам Иджик”, е първата иделска титла и има смисъла на водач, предстоятел, „Глава на Идел”), както и неговата съпруга Танбит (Ерги-Чак-Чак). Точно те обединили седемте племена на Балканския полуостров и така поставили началото на народа „а” в първата булгарска държава Идел (Иде-седем, ел-преме, река).
  Свещенното животно което почитал Джам Таргиз Булгар било Булг/Вълк и то става етноним на всички негови потомци – „булги, булгари, булджари”. Този етноним би трябвало да се произнася пред всеки появил се по-късно частин етноним.

  Мардуан (Мар-Дуан, Мар Дуло, Мармай, Мар-Май, Марун) – 7502 – 7202 г. (династия от 300 години)
  На балканите към 7 600 г.пр.н.е., се обособява качествено нова човешка общност обединена около живеещите тук изначално булгарий (булг-арий, булгарите), които в последствие постепенно във вековете заселват цяла Европа и Азия, до корейският полуостров. Появява се уникалната булгарска мъжка генетична хаплогрупа ЕМ78-алфа.

  На балканите около 7 200г.пр.н.е. се появява и женският булгарски ген U7.

  Янариш – ок. 5520 – 5500 г. пр.н.е. (Ян-Ар-иш; иш – велик, “велики”, син на Джам Аудан Зияджи-Дуло. Поставил началото на познатият ни Български календар в 5 505г.пр.н.е.

  – “Зияджи/Зиязи, от когото произлизат българите…”
  Според “Анонимен латински хронограф”

  По негово време споровете за надмощие на изток, между местните булгари “мъ-ан-джари” в Манджурия и булгарите “бъ-ал-джари” в Ордоса, за това кой да властва над “кътаите” и “чинците” достигнали до свирепа братоубийствена война. В резултат в 5505 г.пр.н.е., се състояло огромно сражение, в резултат на което булгарите-мъанджари, които покровителствал “алп-ака” (духа владеещ изтока), победили булгарите-бъалджари покровителствани от „алп-дракон” („духа носещ благодат и владеещ запада).
  По заповед на Кхан Ян-ар-иш бил подписан мирен договор с който били разделени земите на познатия свят (познат ни днес като Евразия), наречен “Сътворението на света (мира)”, по линията позната ни днес като “Великата кътайска стена”.
  Името Ян, Янкул е името на планетата Юпитер. Кхан Ян-ар-иш въвежда официално за цял Идел бъалгарския календар, базиран на обиколката на Юпитер около слънцето, познат ни и днес, като български календар, а 5505г. е годината на въвеждането му или я наричаме “Година на сътворението на света”.

  Агарджа Зуркапа (Агарджан, Агарджи) Дуло – 153 – 189г. – 36 години (син на Анджар Айбат Дуло).
  „Именник на българските владетели”
  „Авитохол живя 300 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем” (година на змията – 153г. април)

  Основател, чрез брак, на първата бъалгарска сармато-тохарска (алано-кхонска) династия Дуло, с което двете части на българите в Идел/Ра – А-ра (запада) и Ту-ра (изтока) и цяла Евразия отново се обединили под един скиптър.

  Кхан Ернах (Ирник, Еренулуг, Реан, Ернах, Бел-Кермек, Хернах, Реан, Бал-ас) – 453 – 489г. – 36 години. Най-малкия син на Атила.
  „Именник на българските владетели”
  „Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем.” (година на змията – 453г., април)
  Спазил буларийския закон и изпълнил решението на Кинеша (Великото Народно Събрание), като отстъпил частта на Идел на изток от р.Урал (Ту-ра), на първородния Атилов внук, приел по случая владетелското име на тура-диалект Ашина (“вълк” – “булг”), който я нарекъл Ту-ра, Туран (По името на тревата – “турин”, заради скотовъдстия поминък на булгарите по тези земи).

  Самия Ернах обяснил това така:
  „Аз обявих своята част от Идел (А-ра) за Булгарско кханство заради това, че нашите загубили единството си и преунили (от това) хора да не забравят името на своите бащи и дядовци. Великото име – булгар (булг-ар; вълк-арий; вълчеглав)!”

  Кхан Кубрат (Курт, Куврат, Курбат) 605 – 665г. – 60 години. От 601 – до м. май 605 е Балтавар (“владетел на Тавър/Крим). Големият син на Алп Бури (Големия вълк) и майка от стар Алански род роден (рода Кхелбир/Кх-ел-бал).

  „Именник на българските владетели”
  „Курт 60 години държа. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.” (година на вола – 605г., май).

  Кхан Аспарух (Аспар IV, Исперих, Иш Берюх, Есперерих) – 668 – 701г. – 33 години. През 701 година навършва 61 години и предава реалната власт на сина си Тервел.

  „Именник на българските владетели”
  „Исперих княз 61 година. Родът му Дуло, а годината му верени алем.” („верени алем” – годината на дракона – „668г., януари”.
  Остава на върха на държавата още 21 години и загива заедно със сина си Тервел във война с хазарите (ИЗПОВЯДВАЩИ ЮДАИЗЪМ…).
  Синове на Аспарух. Айяр (Айар, Аяр), Тервел (Тривелий, Теоктист) и дъщеря василиса Мария Българска. Айяр има две дъщери Бозока (Бозок) и Чакчака (Чак Чак, Ана – основателка на Новгородското княжество).
  .

 30. Бай Оня Отговор

  02.05.2018 в 8:44

  В.Бачваров, казва и верни неща, сред общата помия. Да погребение на Кубрат в затънтената Перещепина, която е била извън границите на държавата му няма, има укрито награбено от различни места сборно съкровище. Че татарите и чувашите здраво фалшифицират историята е ясно, Фархат Нурутдинов и фантастиките му са елементарни фалшификати, но някои мастите наши историци като проф. Васил Василев лапнаха въдицата и написаха куп глупости по темата. Петър Добрев също е един наивен лъжец, лъже но си вярва, защото е пълен невежа по отношения на Бактрия и изобщо историята на Средна и Централна Азия. Няма никаква Балхара и никакъв Памир. Но да твърди, че българите били малка ордица стопила се сред „морето от траки“ е пълна шизофрения!

 31. wwb Отговор

  10.05.2018 в 15:38

  В останалите страни лудите се занимават с извънземни, перпетум мобиле, теории на конспирацията, и тем подобни. А тука с история.Пардон-с „история“. Другото съм го казал в горните си постове.

 32. Doc Отговор

  31.01.2019 в 0:07

  Няма племе наречено „траки“.Така гърците са наричали(презрително) всички неелински народи ,населявали Балканите.Не е задължително да са имали един и същи произход.Който пише историята си гласи фактите ,както му е изгодно.Ето като пример Ахил не е елин, а е водил мирмидонците – едно от тези племена.Какъв е тогава ?Защо трябва да е гръцки герой, а не примерно български ?

 33. postradal pasi Отговор

  20.07.2020 в 7:10

  Откъде го намерихте този еничерин бъчваров празен като бъчва как може такова невежество и кой му плати да осмърдява истината за нашата българска история не ви ли омръзна бе кабали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *