Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Осъдиха летище „София” за 90 милиона лева – познайте кой ще плаща сметката!

Летище София

Виновни отново няма, чуждите „грешки” ще плаща народът

Летище „София” бе осъдено от кувейтската фирма Мохамед Ал – Харафи и Синове, да заплати приблизително 90 милиона лева ($ 60 000 000) неустойки, заради неизпълнение по договор. Това съобщиха пред журналисти сигурни източници, пожелали анонимност. Окончателната присъда е издадена от Арбитражния съд в Париж.

Летище София

Според сведенията, софийските адвокати представляващи интересите на предприемачите от арабската държава, вече са внесли необходимите документи по процедурата за изпълняване на съдебното решение от арбитража в Париж. Съгласно сведенията, само хонорарът на кувейтските адвокати възлиза на 700 000 щатски долара. Интересен обаче е въпросът кой и по какъв начин е защитавал интересите на България при това неприятно за нас дело. И защо нито предишните, нито сегашните управляващи от ГЕРБ не споменават и дума за този проблем. Защото в крайна сметка тези

90 000 000 долара ще бъдат изтръгнати от джоба на обикновения българин

Компанията от Кувайт бе ангажирана да извърши изграждането на Терминал 2 от летището в София, а тази инвестиция беше финансирана чрез Кувейтския фонд за развитие, които отпуснаха сумата от 40 милиона долара. Контрактът бе подписан през 2003 година, а тогава министър на транспорта беше Николай Василев. Благодарение на обичайните за България неуредици, строежът на втория терминал приключи с една година закъснение, чак през лятото на 2006 –а.

Това даде повод на строителите от Кувейт да заведат иск за повече от

20 000 000 долара неустойки срещу летище „София” ЕАД

Като свои причини арабите изтъкнаха забавянето във времето, което не било по тяхна вина, а било предизвикано поради проблеми с отчуждаването на терените. Освен това те заявиха, че са свършили повече работа отколкото било предвидено по договора.

През 2006 година от транспортното министерство отказват да платят с мотива, че липсват счетоводните документи, които доказват направените допълнителни разходи. След това фирмата от Кувейт завежда иск в Париж и така се стига до погромното за България решение, което не може да се обжалва. При встъпването си в длъжност настоящият министър Московски с половин уста заяви, че ще трябва да платим около 38 милиона долара, но фактите показаха, че сумата е около два пъти по – голяма.

Виж видео от летище София:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Осъдиха летище „София” за 90 милиона лева – познайте кой ще плаща сметката!

  1. SS Отговор

    25.10.2012 в 22:40

    С арабески никакъв бизнес. Както винаги нашите се правят на тарикати, ама онези не са прости. Нека сега Н.Василив /Хари Потър/ да плаща за тарикатлъка си.

  2. SS Отговор

    25.10.2012 в 22:42

    И сега подизпълнителите на които не им е платено за изграждане на пътищата и магистралите с които бат Бойко се гордее толкова много стигнат до Париж?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *