Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кризата настъпва- половин България обявена за продан!

Клиентите с препълнени кошници са все по-голяма рядкост

Клиентите с препълнени кошници са все по-голяма рядкост

Половин България е обявена за продан. Заради кризата, която започна да се усеща все по- остро, изплашени инвеститори гледат бързо да се отърват от скъпи проекти и луксозни сгради. Продават се не само квартални бакалии и сладкарски цехчета, а мащабни производства. Собствениците гледат да съберат свежи пари, за да покриват непосилни борчове към банки и доставчици, но купувачи в кризата трудно се намират. Въпреки че фабрики и молове се предлагат на цени под себестойността на постройката, офертите „продава“ висят в сайтовете за имоти с месеци без нито едно запитване от страна на потенциални купувачи.

Най-масово истерията е обхванала строители и инвеститори по морето. Собствениците бързат да разпродадат готови хотели и непостроени все още обекти. Имената им обаче се пазят в строга тайна.
Кризата е притиснала инвеститорите в ъгъла и те отчаяно се нуждаят от кеш. Хората с пари обаче засега изчакват цените да паднат още, преди да купуват, коментират строители.
Най-много хотели се разпродават в Слънчев бряг и Несебър. Според брокери в двата курорта на тезгяха са извадени над 70 хотела, половината от които в строеж или на проект. Четириетажен хотел в строеж в Несебър се продава в момента за
335 000 евро – толкова, колкото струваше еднофамилна къща с двор в Костенец преди година.
Положението не е по-различно и в София, където закъсали фабриканти продават промишлени помещения на цената на квадратен метър за жилище в „Люлин“. Само в една брокерска фирма, специализирана в продажбата на фабрики, офертите „продава“ са над 120. Отделно са обявите за хотели и за луксозни офиси, към които също няма никакъв интерес. Освен строителите, най-губещи от кризата се оказаха и шивашките

Кризата срива дори цените на луксозните имоти

Кризата срива дори цените на луксозните имоти

предприятия, колбасарите и сладкарите, които масово хлопват кепенците. Интересът на клиентите се насочва към евтините китайски и турски дрехи, въпреки че качеството им е съмнително, оплакаха се собственици на фалирали шивачници в Пазарджик и Пловдив. За да могат да се отърват от имотите си, бизнесмените прибягват до различни трикове, установи още проверката ни. В Русе, например, е масова практиката сгради за предприятия, хотели и фитнес центрове да се продават на части. Така се намалява цената и става по-лесно да се намерят купувачи. Такъв е случаят с една от емблематичните постройки в центъра на дунавския град – бившия промкомбинат „Здравко Чампоев“. След като собственикът намаляваше цената няколко пъти, я разпродаде „на парче“. Поради многото нови собственици олющената фасада на фабриката няма да види ремонт в скоро време. Друг номер на закъсалите за кеш е да рекламират пред потенциални кандидати бизнеса си с това, че имат разработени ниши на пазарите в Европейския съюз или че често получават поръчки от Европа. Собствениците на западнали фирми правят всичко възможно да се отърват от тях, тъй като не очакват кризата да приключи до година-две, казаха брокери. На тях им излиза по-неизгодно да работят през това време, отколкото да обявят фалит.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *