Крият истината за атентата в Сарафово, нови факти потресоха България

0

Деветнайсет месеца след експлозията в Сарафово главният прокурор призна очевидното: имало е трети атентатор, всъщност четвърти, ако се брои загиналият. Затова внасянето на обвинителен акт се отлага. Думите на Сотир Цацаров бяха съобщени като важна новина. Всъщност загадката е само защо той реши да съобщи факта сега.

терористичен атентат в бургас

Няма начин следствието да не е стигнало до този извод още през април миналата година, когато край Ихтиман взривиха автобус, за да направят експеримент. Оттогава със сигурност се знаят две неща и те бяха съобщени:

Взривът е бил в раницата на загиналия атентатор, натъпкан в туристическа газова бутилка.

Експертизата установи, че експлозията е избухнала край, а не вътре в автобуса, когато човекът с раницата се е намирал на няколко метра от машината и то с гръб към нея.

В началото на 2013 г. бургаската следователка Станелия Караджова даде едно любопитно интервю, заради което беше отстранена от случая. В него тя каза: „Поведението на директния извършител в дните преди атентата показва, че той не е имал намерение да слага край на живота си. Това е установено от свидетели, които са го разпознали в хода на разследването, със записи от камери – ние виждаме движението му в определени населени места, където е ходил, какво е купувал“.

В историята на тероризма има случаи, когато самият атентатор не знае истината за бомбата. Казва му се например, че след като натисне копчето, ще има една минута да се отдалечи, но това е заблуда – експлозията е моментална и терористът загива. Случаят в Сарафово обаче явно не е такъв. Според свидетели секунди преди това атентаторът влиза в пререкания с израелските туристи край багажното отделение на автобуса, след което се отдалечава. По всяка вероятност мъжът е искал да остави раницата си там, но не са му разрешили. В такъв случай няма логика той да се отдалечи, а после да взриви бомбата. Щеше да го направи веднага.

Остава възможността експлозията да е била причинена дистанционно, без той да очаква, от някой, който е имал визуален контакт с него. Следователно мъжът не е бил камикадзе, както побърза да го нарече Бойко Борисов веднага след атентата. Само че кой е натиснал копчето?

Другите двама заподозрени са хората, чиито снимки МВР разпространи преди повече от година: Мелиад Фара, роден на 5 ноември 1980 г, австралийски гражданин и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г, с канадски паспорт. Те са били в България от 28 юни 2012 г. до атентата, като са минали границата с истинските си документи, но в страната са използвали фалшиви, все от американския щат Мичиган.

Забележителното обаче е, че срещу Фара и Хасан не се повдигна обвинение – МВР ги издирваше като свидетели, а сега главният прокурор ги нарече помагачи. Те и загиналият атентатор не са виждани заедно. Доказан е косвено само физически контакт между Хасан и Мартен. Биологични следи от Мартен са открити по вещи на Хасан. Телефонни разговори между тримата в България не са засечени, не е установено да са притежавали мобилни телефони или лаптопи.

„Нямаме данни за директна комуникация между тях самите” – призна Караджова.

Няма как Фара или Хасан да са взривили своя съучастник, защото по време на атентата са били на стотици километри. Ливанската телевизия съобщи, че Мохамед Фара е бил в родината. Според системата за граничен контрол на Ливан Фара е влязъл на територията на страната през международното летище „Рафик Харири“ с ливанския си паспорт на 17 юли 2012 г., т. е. един ден преди взрива в Сарафово.

Хасан пък малко преди атентата е наел такси от Варна за Русе. Използваните от него документи с името Ралф Уилям Рико са били намерени до крайпътен кош за отпадъци в Североизточна България. Забележете – те са хвърлени до, а не в коша, сякаш за да бъдат намерени. Това едва ли е от небрежност, след като цялата подготовка на атентата е изпипана така добре.

Остава тайнственият Трети, за който чак сега призна Цацаров. Не е нужно да си инспектор Стрезов – дори старшината Варадин щеше да стигне до извода, че само той би могъл да взриви експлозива. Караджова също каза, че има данни за още едно, четвърто лице, неговата самоличност, както и за контактите с другите три все още се работи. Дали обаче той е идентифициран, главният прокурор не каза. Думите му бяха двусмислени – по делото има нови разкрития и нови обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно.

Засега не се знае дори истинското име на загиналия. Известно е само това, което всички сме виждали на видеото от летището – той е бял, с дълга червеникава коса. В дрехите му е намерена шофьорска книжка от американския щат Мичиган на името на Жак Филип Мартен. Но тя е фалшива, а дългата коса – перука. От трупа му са взети ДНК проби и пръстови отпечатъци. Според аутопсията той е синеок, на 20-25 години, висок около 1,80 м. Като Фара и Хасан загиналият е влязъл с истинските си документи, а в България се е движел с фалшиви, правени на едно и също печатно устройство, купено в Ливан.

Три дни преди атентата в Сарафово по сигнал на израелското разузнаване МОСАД в Кипър е арестуван арабин с шведски паспорт, подготвящ нападение над пристигащите там туристи евреи. Неговите документи са правени на същия принтер. Именно това е косвената връзка на атентаторите с Хизбула. В регистрите на Гранична полиция би трябвало да има някой млад мъж със същата външност, който е влязъл в България преди 19 месеца и оттогава не я е напускал. Въпреки че за Мартен се знаят такива подробности, истинското му име още не е открито. Според НПК починалите не могат да бъдат съдени, а прокуратурата трябва да докаже не само извършеното престъпление – то е ясно, а и участието на обвиняемия в него. Не е сигурно дали Хасан и Фара ще бъдат предадени на българското правосъдие, а НПК изрично казва, че наказателният процес се спира, когато разглеждането на делото в отсъствие на обвиняемия би попречило да се разкрие обективната истина. Изводът е, че без да се знае тайнственият Трети, съдебен процес не би могъл да започне. Преди Цацаров беше определил като срок за внасяне на обвинителен акт март т. г. Сега това се отлага за неопределено бъдеще – от април до никога.

http://www.youtube.com/watch?v=0wHxCmxawMc

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *