Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кръвната мафия трупа пачки от калпавото здравеопазване

kravНелегалната търговия с кръв у нас добива колосални размери. Със съкращенията на бюджетите на болниците, цените за кръводарителите под наем драстично се увеличиха. Търговците на кръв знаят, че хората, които ги търсят са отчаяни и са готови на всичко, за да спасят свой близък.

 Бизнесът с кръв е повече от доходоносен. Мургавите кръводарители в София се събират край кръвния център до Централна гара. Цял ден висят в околните кафенета, където чакат клиентите си. Нелегалните кръводарители разпознават отдалече жертвите си и отиват право при тях, за да се пазарят.

Мургавите кръвни „бизнесмени” си казват цената направо в евро. В момента тарифата е 250

Кампаниите за кръводаряване са успешни, но недостатъчни

Кампаниите за кръводаряване са успешни, но недостатъчни

 евро, но пак зависи преценката им за клиента. Ако видят, че човека се колебае, винаги са склонни да намалят и да се пазарят. Ако клиентът изглежда по- платежоспособен, автоматично казват повече.

До жалкото положение да търсят наемни кръводарители на „черно”, близките на пациентите са принудени от хроничния недостиг на кръв за преливане в болниците. От години се правят национални кампании за кръводаряване, и въпреки напредъка, положението все още е плачевно. Никога не може да предположи колко кръв ще е необходима, единственото сигурно е, че трябва да е на разположение на лекарския екип.

Въпреки че кръводаряването на „черно” е престъпление според НК- а и подлежи на глоба от 5000 лева, няма как да се докаже, тъй като жалбата трябва да се подаде от самите хора, които ги наемат. Лекарите също си затворят очите и гледат да си свършат работата – да спасят пациента си.

В сравнение с Европа, у нас кръводаряването все още не е масово. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *