Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Край на бягството от час: Е-мейл ще топи непослушните пред техните майки и бащи

електронна поща

Въвеждането на електронните дневници ще сложи ред в образователната система

С въвеждането на електронните дневници, родителите ще имат по – голяма възможност да научават какви ги вършат техните питомци в училище. Даскалите ще бъдат задължени да изпращат ежедневен отчет по електронна поща, ако регистрират някаква нередност в поведението на своите ученици и така своевременно да информират загрижените майки и бащи.

Освен това, с новия закон за средно образование всяко училище ще бъде длъжно да направи онлайн дневник, в който ще се попълват оценките и отсъствията на учениците. Ако ръководството на даденото школо прецени, може да въведе система за известяване на родителите.

Хора от просветното министерство уточняват, че и в момента има училища, където в края на учебния ден се пуска е-мейл до родителите, независимо дали детето отсъства по болест, или е избягало. Как да се съобщава на възрастните обаче било въпрос на стратегия за всяко отделно школо, защото въвеждането на окончателна наредба щяло да ограничи възможността за прилагането на иновативни подходи.

Американските ученици са щастливи заради своя електронен дневник

„А колкото едно училище е по – иновативно, толкова повече родители ще предпочетат да запишат детето си там. Всички училища трябва да бъдат поставени в конкурентна среда, за да се поощряват ръководствата им да търсят самостоятелни решения за развитие, а не само да чакат наготово от държавата” – категорична е заместник – министърката по образованието Дамянова.

Когато новият закон бъде приет, ще се създаде единна информационна система, която ще смени съществуваща¬та в момента. В нея всеки ученик ще има досие и по този начин в регионалните инспекторати по образованието и другите отговорни служби, ще могат да проверяват във всеки момент какво е състоянието в поверените им училища, има ли прекомерно отсъствие на деца и така нататък.

Това със сигурност щяло да доведе до по – малко злоупотреби, защото информацията ще е актуална, а не както досега остаряла. Родителите обаче няма да имат право да влизат в системата, която е предназначена изцяло за институциите, отговорни за контрола над посещаемостта на учебни¬те часове.

На практика, новата информационна система ще един вид паспорт на ученика. В нея няма да се включват само отсъствията от занятия, но и ще присъстват данни за успеха, за посещаемостта на занятията по практика, за поведението. В информационната система вече има и допълнителни данни за учениците със специални образователни потребнос¬ти. В нея например може да се види колко от тях изпол¬зват слушалки или правят други маймунджалъци в час, добавена е и въз¬можността за отбелязване на необходимостта от подк¬репяща среда и нейния вид.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=tFuaZ7N3DDU

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *