Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кръг около Цветан Цветанов в МВР изхвърля Калин Георгиев

Клатят стола на Калин ГеоргиевПриятелско – професионален кръг „Щангата“ кадрува в МВР. Участници в него са високопоставени полицаи, приятели на министър Цветан Цветанов. Последната идея на кръга била да разкарат Калин Георгиев от поста главен секретар на МВР.

За неговото място гласели един от членовете на неофициалната формация – комисар Ангел Антонов, директор на Главна дирекция „Криминална полиция“.

Полицейският кръг е наречен „Щангата“ по прякора на един от участниците в него – Николай Николов. Той е шеф на ОДП – София – област. Николай Николов бил щангист на младини, откъдето останал и прякора му. В спортния институт ВИФ е бил състудент на Цветан Цветанов. Оттогава е дружбата между двамата.

След ВИФ Николов е назначен в дежурната служба на Първо РПУ в столицата. Понеже нямал софийско жителство, той скрил дипломата си за висше образование и станал старшна, припомнят негови колеги.

В началото на прехода Николай Николов започва работа в Дирекция „Оперативно издирване“. Там е назначен от митичния директор на СДВР Чавдар Чернев.

Кариерното развитие на Николов в Дирекцията звучи като анекдот. В един и същи ден той направи три гафа, след което подаде молба за напускане. В нея обяснил, че иска да бъде освободен по некадърност. Понеже бил все още млад служител, шефовете си смислили

Калин Георгиев е протеже на Борисов

над него. Извикали го и му казали: каква е тая молба, ще ти се смеят. След това скъсали заявлението и Николов останал на работа.

Няколко години той сам напуснал дирекцията и се впуснал в частния бизнес. Пред бившите си колеги обяснил, че заедно с Румен Николов – Пашата, тогавашния кмет на Плевен Румен Петков и Вечеслав Димитров ще откриват фирма в сградата на „Интерпред“. Щангистът заявил пред колеги, че ще става баровец.

Явно бизнесът не потръгнал, защото Вечеслав Димитров се връща в МВР и става шеф на РДВР – Плевен, а Николай Николов Щангиста отново се приютява в Дирекция „Оперативно издирване“. Назначен е за началник сектор „Проследяване“ в Плевен. След това Вечеслав Димитров става директор на Гранична полиция, а Щангата – зам.- директор на ДОИ, която по това време се оглавява от Румен Паров. Двамата са заедно в третата кола при преследването на автокрадеца Ганчо Въчков – Ганеца, завършило с разстрела му.

После Щангата отива в криминална полиция на Първо РПУ, а преди половин година става директор на ОДП – София – област.

Друг виден член на кръга „Щангата“ е комисар Ангел Антонов, директор на Главна дирекция „Криминална полиция“. В професионалните среди Антонов минава за един от най- близките хора на Цветанов. Любопитен факт е, че защитава докторат по икономика , когато е на 49 години. Мнозина свързват този факт с приятелството му с новия ректор на УНСС проф. Стати Статев.

Третият член на кръга „Щангата“ е шефът на отдел в Специализирана дирекция „Оперативни технически операции“ на МВР Любомир Кръстанов, близък на Станимир Флоров.

Николов, Антонов и Кръстанов се събират поне един път седмично и решават назначения и уволнения в МВР. Сбирките им се правят на дев места – в кабинета на Ангел Антонов и в гранд хотел „Витоша“ в Студентски град, който е на бизнесмена Мирослав Печев Лавацата, бивш функционер на ЦК на ДКСМ. Полицаите, както и самият вътрешен министър Цветанов били много близки с Печев. Хотелът му е известен в средите на служителите от МВР като любимото място на Цветанов за дискретни срещи с най- приближените му хора от министерството. Във въпросния хотел се правели сбирки и с журналисти.

Калин Георгиев при Росен Петров. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *