Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ковачки осъден и изгонен от Сърбия

Христо Ковачки претърпя тежък финансов и административен удар от съда в Белград. В началото на седмицата магистратите от Сърбия са осъдили родния енергиен олигарх да заплати 12 милиона евро неустойка на Агенцията по приватизация заради неизпълнен ангажимент относно раздържавяването на сръбския завод за гуми „Траял“, научихме от достоверни източници.

Христо Ковачки вече има забрана за 10 години да участва в управлението на търговски дружества в Сърбия

Христо Ковачки вече има забрана за 10 години да участва в управлението на търговски дружества в Сърбия

Според решението на съда самоковският бизнесмен вече не е собственик на предприятието за автомобилни гуми в град Крушевац, тъй като системно е нарушавал приватизационния контракт. Заводът отново е върнат на държавата, която е назначила синдик, който вече изготвя оздравителна програма. Съдиите са постановили от Христо Ковачки да бъдат отнети и 5 милиона евро депозирани от неговата фирма „Брикел“ като гаранция в тамошна банка през 2009 г.

Освен солидната финансова глоба, Ковачки вече официално е персона нон грата в Белград.

Заводът за гуми „Траял" в Крушевац вече е отнет от оли-гарха и върнат във владение на държавата

Заводът за гуми „Траял“ в Крушевац вече е отнет от оли-гарха и върнат във владение на държавата

Той има наложена 10-годишна забрана да участва в управлението на дружества, извършващи търговска дейност в западната ни съседка. Министерството на финансите в Сърбия ще уведоми до дни финансовите институции в България, че Ковачки дължи 12 милиона евро на , хазната в Белград. „Няма , вариант, при който този измамник да се измъкне и да не си плати. Ако не го направи, ще последва протестна нота от Сърбия към България с искане за запор върху имущество и фирми на Христо Ковачки“, обясни пред журналисти столичен юрист.

С отнемането на завода „Траял“ Христо Ковачки вече няма никакъв бизнес в Сърбия, след като през 2007 г. ударно приватизира дузина предприятия в западната ни съседка. Тогава квантовият физик от Самоков инвестира над 100 милиона евро в Сърбия макар да съществуваха съмнения, че инвестициите на родния баровец всъщност са кухи и става въпрос за пране на пари на местния престъпен бос Сретан Йосич – Йоца Амстердам.

„Сърбите дадоха урок на родните власти как се процедира с ловък измамник – отнеха му всичките приватизирани предприятия и предявиха претенции за неустойки по. предварително сключените договори“, коментира новината роден бизнесмен, измамен от Ковачки с дървен материал за над 2 милиона лева.

Срещу енергийния олигарх вече четвърта година се точи съдебен процес за ДДС афера за 17 милиона лева, като измамата е доказана документално. Въпреки това данъчният аферист се измъкна с условна присъда, преди Върховният касационен съд да върна делото за ново разглеждане тази есен.

„Гръмкият фалит на Христо Ковачки ще се случи до година-две. Той е преструктурирал дълг от над 100 милиона лева към няколко банки, който обаче не успява да погасява. Почти всичките му енергийни предприятия работят на загуба и укриват данъци, но властите си затварят очите заради социалния ефект от банкрута му. Когато това се случи, 15 000 миньори ще останат без работа“, мрачно прогнозират родни финансисти.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *