Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Контрабандисти печелят по 600 000 лева от камион нелегални цигари

Контрабандисти прибират по 600 милиона лева годишно

Българските контрабандисти печелят средно по 600 000 лева от всеки камион с нелегални цигари, а пропускането на кораб с безакцизни стоки можело да струва до 100 000 евро, издадоха митнически служители.

По най-общи сметки контрабандата на цигарени изделия предизвиква загуби на държавата за около 1. 5 милиарда лева на година, а всеки един камион с  нерегламентирана стока докарва щети за около 1. 5 милиона лева.

Нашите бандити купували цигарите за около 80 стотинки на кутия, а у нас до крайния купувач достигат на цени от 2.50 до 5 лева. Чистият приход от всяка продадена кутия е на стойност 1. 50 лева.

Най-предпочитаният начин за доставка на стоката е по море, допълват от митниците. Големите кораби били най-удобни за пренос, защото в открити води рискът от залавяне е много малък, а освен това товаровместимостта на плавателните средства обикновено е в пъти по-голяма, сравнено със сухопътните превозни средства. Вторият по популярност метод е чрез използване на камиони с различна големина. Според официални данни на различни организации, в България на митницата или при акции на МВР се залавят едва 1 от 40 камиона с нелегална стока.

Корабите са най-предпочитани при контрабанда

Снабдителите предпочитали да вкарват най-вече тънки цигари (слимс), защото заемали с около 30 % по-малко място от конвенционалните кутии. Повечето митничари застават зад категоричното мнение, че цигарената контрабанда е повече от отлично организирана и за безпроблемната работа на каналите си имало уточнено заплащане за определени служби. При пратки с по -големи размери, контрабандистите понякога вадели и по 100 000 евро, за да си нямат проблеми.

Огромните средства спечелени от незаконния цигарен пазар били изпирани чрез легален бизнес, допълват специалисти.

El Contrabandista:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *