Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кока-кола и Пепси използвали оцветител, причиняващ рак!

Кока – Кола срещу Пепси

Американски учени обвиниха няколко големи производители на безалкохолни напитки, сред които Кока – Кола и Пепси, че някои от продуктите им причиняват рак. Виновник за заболяванията била използваната за оцветител съставка 4 метил имидазол, която по време на изследвания докарала злокачествен тумор на няколко опитни мишки.

В Калифорния беше приет закон, който задължава производителите на всички продукти, съдържащи повече от 29 микрограма 4 – МИ, да бъдат поставени указателни табели, които предупреждават, че употребата на изделието може да доведе до онкологично заболяване. Според лаборанти, едно шише кола съдържа точно сто и четиридесет микрограма от опасния оцветител.

Големите компании, като Кока – Кола и Пепси естествено предпочетоха да променят състава на произвежданите от тях напитки, като отправиха предупреждение към снабдителите на оцветителя да въдворят продукта в съответствие със законовите норми.

Опитни мишки се изтровили от кола

От администрацията, която извършва контрол над храните в САЩ пък изнесоха мнение, че рискът от прихващане на рак е силно преувеличен. Според данни от тази агенция, за да се появи реална опасност от заболяване, потребителите трябва да пият всеки ден повече от хиляда кутийки, за да ги постигне съдбата на опитните мишки.

На този етап реновираните Кока – Кола и Пепси ще пият само в Калифорния, като поетапно безопасната формула ще навлезе и в другите щати. Останалата част от света ще се радва на напитките в оригиналния им вид.

:) Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=lqT_dPApj9U

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *