Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кой поръча ареста на Николай Цонев

Представяме поръчковите акции с арести на МВР по времето на Цветанов, които не доведоха до нищо, освен до осъдителни присъди на България в Страсбург. Повод за това стана арестът на Борислав Гуцанов в акция „Медузите“ във Варна, а в миналия брой ви представихме акцията срещу семейството на пловдивския бизнесмен Сотир Янков – Дон Портокал, който от близък до ГЕРБ и техен спонсор се оказа в ареста.

Унизителният арест на Николай Цонев

Унизителният арест на Николай Цонев

България ще бъде осъдена още по-солено по жалба на бившия министър на отбраната Николай Цонев в Страсбург, категорични са юристи, които следят тези дела отблизо.

Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов бяха арестувани през април 2010 г. Акцията на МВР няма име, за разлика от десетките след нея, които бяха кръщавани с малоумни заглавия. Затова арестът на Цонев, Сантиров и Попов е известен в средите на МВР и прокуратурата като акция „Провал“.

Роман Василев

Роман Василев

„Така могат да се кръстят 99 процента от поръчковите арести по времето на Цветан Цветанов. Наистина е странно защо тази акция няма официално,име на папките в разработката, може би защото разработка не е имало, всички са бързали да скалъпят някакво обвинение.

Никой не твърди, че Цонев, Сантиров и Попов няма за какво да бъдат арестувани, но некадърното събиране на доказателства и тенденциозните действия на ГДБОП и прокуратурата говорят за поръчка от върховете на ГЕРБ срещу солидно заплащане“, казва магистрат, запознат с делото.

Николай Цонев е арестуван от десетима маскирани служители на ГДБОП под ръководството на прокурор Роман Василев, който казва следните думи, докато ченгетата закопчават бившия министър: „Г-н Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление, ко-рупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, както на всеки един престъпник, както трябва – долу на земята, а маскиран полицай от групата за задържане суфлира: „Разбра ли? На колене! На колене!“. Последните реплики се приписвани на прокурора Василев, но истината е, че са произнесени от полицай.

Оригиналният запис от акцията показва, че Цонев първо отказва да падне на земята, но след настойчиви крясъци от служителите на полицията „Заставай на колене бе! Долу на колене!“, той се подчинява.

След това маркираните полицаи се питат един друг: „Да го отвеждаме ли?“. Извиват му ръцете и го изнасят от сградата със заповеди „Гледай надолу!“, а по пътя недоумяващи жени и деца гледат унизения бивш министър. Качват го на микробус, а записът показва, че след като пристигат в двора на следствието, той е пуснат свободно да се разхожда, вероятно защото няма зрители, които да се възхитят на показния арест.

Подобна е ситуацията и с арестите на Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Те са обвинени в предлагане на подкуп, за да бъде прекратено разследване срещу Николай Цонев. По информация тримата са подготвили жалби до съда в Старсбург срещу действията на полицията и прокуратурата по време на ареста им, а според адвокати със сигурност ще ги спечелят и българският данъкоплатец ще плати от джоба си за своеволията.

Цонев, Сантиров и Попов бяха напълно оправдани от съда на първа инстанция, а сега делото тече в Апелативния съд. Подсъдимите са убедени, че ще ги признаят за невинни и на трета инстанция, а след като присъдата влезе в сила, ще си търсят правата в Страсбург. Там вече има заведени над 10 дела за полицейски произвол по т.нар. знакови акции на Цветанов срещу тежката организирана престъпност.

„По това дело някак настрана остава името на Цветанов, а той всъщност е в дъното, както и Бойко Борисов. Има намесени лични о ношения и пари, но това ще излезе по-късно“, категорични са магистрати.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *