Кой е Рафаел от „Под прикритие“

0

Нова звезда лъсна в актуалния сезон на „Под прикритие„. На хоризонта изгря дясната ръка на свирепия бос Иво Андонов – загадъчният и безскрупулен Рафаел. В образа на гангстера – юпи влиза една от надеждите на новото българско кино – актьорът Мартин Смочевски.

Мартин Смочевски
Мартин Смочевски

Марто стяга малко сакче с най-необходимото – малко бельо, бански, хавлия, паста и четка за зъби. Очаква всеки момент да го вземат приятели с кола и да отпраши към морето. В този момент му звъни телефонът. От другата страна е Димитър Митовски, който го кани да се яви на кастинг за „Под прикритие“. Така Мартин Смочевски наистина заминава за морето, но не да купонясва, а да се снима в хитовия сериал, влизайки в ролята на бандит от ново поколение.

„На срещата с Митовски беше и Мариан Вълев. Казаха ми, че им трябва човек да изиграе една малко по-специфична роля. Още щом научих подробности, се убедих, че това е моят шанс. Страшно ми допадна героят Рафаел. Падаше си малко бандит – юпи – изтънчен, умерен в приказките си и в същото време ужасно зловещ. Дадоха ми да прочета и измислената му автобиография. Момчето имало интерес към хирургията, но баща му го заставил да учи финанси. След смъртта на таткото той влиза в подземния свят, без да изпитва никакви скрупули.

Пренаситен е от всичко ежедневно и търси риска. Винаги носи толкова непроницаема маска, че не можеш да разбереш дали няма да те потупа приятелски по рамото, или ще ти изтръгне сърцето. В крайна сметка се оказва, че сравнително задълбочените му познания в хирургията ще се окажат полезни“, усмихва се младият актьор, докато описва героя си.

В началото той е абсолютно убеден, че няма нищо общо с Рафаел, който в сериала бързо се издига до дясната ръка на Иво Андонов. Оказва се, че твърде силният образ на безчувствения гангстер започва лека-полека да завладява Смочевски. Това със сигурност е крайно опасен процес при артистите. В Холивуд още се говори, че Хийт Леджър се самоубива, след като не успява да се измъкне от зловредното влияние на Жокера в най-силния филм за Батман – „Черният рицар“. Леджър изиграва почти съвършено най-големия враг на Батман, но още преди снимките да са приключили, се самоубива. Целият свят е потресен, а близките му не могат да повярват, че е отнел живота си в разцвета на силите и славата си. Жокера просто го е завладял изцяло и накрая го бута в бездната.

Младият талант Смочевски едва ли има чак толкова неприятни проблеми с ролята, но и той има повод за сериозно притеснение. По време на снимки Мартин започва лека-полека да открива у себе си непознати досега тъмни сили, които опипват с невидимите си пипала душата му.

„Снимахме сцената с отрязването на пръстите и жертвата започна много истински да пищи. В този момент ми мина мисълта, че се справям много добре с тази задача и това изобщо не ме притесни. Чак след това сериозно се запитах дали не откривам някакви садистични наклонности у себе си, които преди това въобще не познавах. Казах си: „Мартине, защо не ти е жал, защо се чувстваш толкова спокоен“, става съвсем сериозен Мартин Смочевски.

Каквото и да му носи новата роля, той няма никакъв шанс да се откаже точно сега. Проучванията на БНТ показват, че хората харесват много Рафаел и съответно на сценаристите е наредено да му доразвият образа за по-нататък в сериала. Той лека-полека ще се превърна в един от ключовите персонажи.

„Още съм стреснат от целия този интерес към мен. Заглеждат ме по улиците и в първия момент се чудя дали нещо не ми се е лепнало на лицето. Не съм от големите купонджии в професията. Предпочитам по-тихите места, където няма шанс някой да ме разпитва за нещо или пък да си разказва неговата тъпа история“, отсича младокът. Той от малък знае с какво точно ще се занимава. Детството му минава в Младежкия театър, където работи майка му. Първият му опит да влезе в НАТфИЗ се проваля с гръм и трясък.

„Не съм се отчаял, защото самият аз не се чувствах много подготвен да шашна изпитващите. Започнах работа като сценичен работник в Младежкия. Беше малко като наказание, за да ми дойде умът в главата. Повечето хора не знаят каква е ролята на сценичния работник. Той се труди като роб от сутрин до вечер, мъкнейки тежко оборудване, черна работа. Опитвах се да си подскажа, че ако не успея от втория път в академията, ще си остана бачкаторче за цял живот“, разказва Смочевски. Самовъзпита-телната програма дава резултат и той все пак е приет в НАТФИЗ, където го чака нова неприятна изненада.

„Мислех си, че ще е един непрестанен купон от сутрин до вечер. Бяха ми разказвали как всички в академията са свободни хора, които си живеят живота и между другото развиват таланта си. То се оказа едно яко учене по 12 часа на ден, събота и неделя, през празниците. Чак на втората година успях да се осъзная на кой свят съм. Но сега разбирам, че това са били едни от най-щастливите години в живота ми , категоричен младокът, получил нелеката задача да изиграе един от най-сложните образи в „Под прикритие“.

За бойните сцени в сериала той няма нужда да ползва дубльор или да взима уроци от професионален каскадьор. От близо 2 години Мартин тренира акробатика и по малко от различни бойни изкуства. С учителя си пробват и по-опасни каскади. Неслучайно актьорът показва добре изваяни мускули на снимките, които пуска в социалните мрежи.

„Обичам спорта и гледам да се движа повече. Имам склонност към напълняване и преди време бях качил 17 килограма, които ми създаваха сериозни неприятности. Все пак смъкнах 7 от излишните килца, докато снимахме „Под прикритие“ през лятото“, хвали се Мартин Смочевски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *