Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кметът на Благоевград открадна имот на поляци

Взривът на 35-метровите силози в Благоевград и атрактивните снимки на сватбари на фона на руините обикаляха дни наред медиите през август. Дванадесетте бетонни силоза останаха в историята, подобно на мавзолея на Георги Димитров, защото не се дадоха лесно. Три пъти ги взривяваха през август, но заложените 230 кг амонит само леко ги наклониха. Последният залп, който ги довърши, бе произведен едва миналия месец след дълга подготовка.

Атанас Камбитов и приближените му общинари ще намажат здраво от далаверата

Атанас Камбитов и приближените му общинари ще намажат здраво от далаверата

Далеч по-интересна е обаче сделката, заради която бяха взривени силозите. Истинската причина е, че без тях става много по-евтин огромният имот от над 17 дка, върху който доскоро стърчаха, разкриват отлично запознати пред журналисти. От далаверата според тях ще намажат най-вече кметът на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) и негови приближени общинари. Оказва се, че силозите са взривени, а имотът под тях – продаден, без за това да са информирани неговите истински собственици – полски инвестиционен фонд.

Земята, върху която някога е имало огромен мелничен комбинат, е купена за 6 милиона евро преди години от „Фокус мол Благоевград“ ООД в съдружие с фирмата от Люксембург – „Паркридж Се Ритейл“. Идеята им е била да вдигнат мол на това място. От кметството обаче им отказват да прекроят улицата така че да има втори подстъп към имота и по този начин ги отказват от по-голяма инвестиция.

Атанас Камбитов Поляците си заминават, а имотът започва да се разграбва от цигани. Собствениците натрупват дълг към кметството от 50 хил. лева за такса смет.

Кметът Камбитов не си търси парите от представителката на собствениците – Магдалена Агата Ксяжек, не иска съдействие от полското посолство, а направо наема частния съдебен изпълнител Георги Цеклеов. Скандална подробност е, че въпросният Цеклеов е нает да събира и други задължения към кметството в Благоевград, които са за над 9 милиона лева. Ако той ги събере, ще вземе хонорар от 450 хил. лева

Това са много пари, но кметството наема съдия-изпълнителя Георги Цеклеов, без да е обявен конкурс. Може би, защото той е от прочулото се напоследък разложко село Баня, откъдето е и съпругата на кмета Сашка Лулеова. При това Георги Цеклеов далеч не е с безупречно реноме – преди време съдът му налага глоба, защото сложил много ниска оценка на апартамент в Разлог и така го продал за жълти стотинки на полицай. Нещо подобно се случва и с огромния терен от 17 дка в Благоевград.

Фойерверките около силозите са причина да се разчуе, че имотът на поляците е обявен за продан. Очакванията са, че той ще струва поне няколко милиона лева. Нищо подобно обаче не се случва.

Разрушаването на бетонните силози струва 600 хил. лева, като фирмата, наета да ги събори, е на близки до кмета Камбитов. Без сградите имотът, някога оценен за 6 милиона евро, сега е продаден едва за 788 333 лв. на чисто новата фирма „Смарт проджектс груп“ ООД.

Съдружници в нея са председателят на общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков и бизнесдамата Тонка Трайкова, съсобственик на месокомбината „КФМ-Карол“. Ако за нейните пари е ясно, че идват от салами, то въпросът е откъде е извадил хилядарките общинарят Радослав Тасков. Опитни в подобни сделки вече се обзалагат, че много скоро той ще продаде дела си, а получените пари вероятно ще раздели с кмета Камбитов. Така никой не би могъл да ги обвини, че са прибрали тлъста комисиона от сделката с имота.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *