Киро Шкафа преди смъртта: Следят ме полицаи с джип

0
Кирил Кирилов - Шкафа

Няколко дни преди смъртта си, подсъдимият по делото на „Наглите” – Киро Шкафа, заявил през адвокат Станева, че от шест месеца е следен от джип „Хюндай”, в който имало две ченгета. Според юристката, разстреляният Кирил Кирилов не искал да подаде сигнал в полицията, защото бил убеден, че е следен именно от МВР. Приемал това за нещо нормално.

Той обаче споделил пред нея, че преди десетина дни хората в джипа се сменили и вече не били същите, които ходели по петите му през останалото време. Забелязал, че с външния си вид и поведение не приличат твърде много на полицаи, но предположил, че искат да го следят още по – дискретно.

„Обърнал е внимание на това, защото който и да е следен непрекъснато от някаква кола с хора в нея, ще се притесни. Вярваше, че след като е излязъл от затвора във Враца ще бъде следен точно от вътрешното министерство” – обяснява юристката.

Кирил Кирилов – Шкафа беше застрелян в събота вечерта, след като убийците направили засада до жилището му в „Младост” 3. Откриват огън и три пъти прострелват краката му, от което той издъхва бързо, защото един от патроните пронизва голямата бедрена артерия.

Следили с джип Кирил Кирилов - Шкафа

Той се прибирал от среща с Веселин Христов – Кубинеца, който през февруари свидетелства в съда срещу шайката на Стефан Бонев – Сако. Според една от версиите на разследването, по – рано през деня Шкафа е бил и в компанията на близки до Сако хора. Не е ясно дали убийството му е умишлено, или просто са искали да го сплашат, за да мълчи за нещо. От полицията към момента казват, че докато стреляли по него, Шкафа се затичал и успял да звънне на Кубинеца, като му казал:

Стрелят ме тия от джипа

Следствието се насочва и към връзката на убийството с делото на „Наглите”, след като в пространството усърдно се заговори, че Кирилов се готвел да изпее пред прокуратурата кой е човекът, който стои зад жестоката банда за отвличания. От държавното обвинение вече отхвърлиха тази хипотеза, а юрист Станева заяви, че според нея подобна версия е удобна, но не толкова правдоподобна.

„Шкафа не вярваше, че някой иска да го убива. Надяваше се, че просто искат да го сплашат да си кротува. Ако е имал нещо по – конкретно на ум, сигурна съм, че щеше да ми каже. Точно от това се притесняваше най – много –  че не знае кои са тези хора и защо го следят” – разкрива още адвокатката. Тя напомни, че пред съда Шкафа отрече всякаква връзка с „Наглите” и определи тези обвинения като абсурдни.

Йолинка Станева заяви категорично, че разстреляният никога не е сътрудничел с прокуратурата и не е давал показания като защитен свидетел. Според нея обвинението е виновно косвено за убийството, защото не са поискали задържането му веднага, след като е излязъл от Врачанския затвор. По този повод тя е лаконична и казва, че прокуратурата просто не си е свършила работата.

Докато Кирил бил зад решетките миналата година, съдията по делото на „Наглите” заменил мярката за неотклонение от задържане под стража в „подписка”. Това останало без промяна и през последните шест месеца, откакто Шкафа е на свобода.

Кирил Кирилов - Шкафа

От държавното обвинение излязоха с хипотеза, че след като излязъл от затвора, застреляният Кирилов не можел да бъде обвинен в каквото и да било, защото не е имал укоримо поведение. Не е сменял и постоянният си адрес, а тези две изисквания трябвало да бъдат спазени, за да се замени мярката на неотклонение с друга.

Съдия Магдалинчева прекрати разглеждането на делото в частта му срещу Кирил Кирилов – Шкафа, въпреки че по документи все още се води жив, защото смъртният му акт не е издаден. Магистратът обаче прие за достоверно съобщението за смъртта му от болницата и го определи като достатъчно за прекратяване на производството.

Приживе Киро Шкафа лежи в затвора във Враца присъда от 14 години, която е събирателна като общо наказание по три дела. Една година затвор му е наложена заради побой и една година заради бягство от сградата на съда в Монтана. Най – голямата присъда от седемнадесет години е прочетена от съда в Сливен и е за въоръжен грабеж срещу сержант от армията. Впоследствие това наказание е намалено от Апелативния съд на 12 години.

Виж видео:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *