Килограмите се топят с често хапване

2

zdrave-3Има един начин да се отървем веднъж и завинаги от излишните и толкова нездравословни килца.
Какъв е той ли?
Преди всичко проблемът затлъстяване опира до определена грамотност при храненето. За много от нас, нека си го признаем, диетологията е „тъмна Индия“, която ни плаши със своята сложност. Но за да се научи да се храни правилно, човек трябва само да знае няколко основни правила. Ще ги напомним.

ПРАВИЛО ПЪРВО:
ДА СИ НАЛОЖИМ ЧЕСТО ХРАНЕНЕ

Хайде да се опитаме да направим един анализ на това как се хранят хората около нас. Сутрин след ставането малко от нас имат време и желание да закусят обилно и затова денят им почва само с чашка кафе. А до обяд апетитът започва сериозно да се бунтува и за да се справим с това, тичаме да си купим една баничка или поничка и продължаваме с чая или кафето. По този начин дочакваме вечерта. И най-накрая, заставаме пред хладилника, отваряме го и ядем, ядем, ядем…

Но има една друга закономерност: колкото по-често ядем, толкова по-малко изяждаме. Не се чудете дали е така -пробвайте и ще се убедите сами. Направете си всекидневен режим, който да включва пет или шест малки хранения. И започнете деня с пълноценна закуска. Предполагаме, че много от нашите читатели ще възразят – сутрин не ни се иска да закусваме така обилно. Ето това е единият от симптомите за неправилно и нездравословно хранене.
Но има още нещо важно.
За да включите на «пусков режим» храносмилателните си органи, просто изпийте чаша топла вода с няколко капки от лимон и лъжица мед. Но го направете веднага след ставане. И след един час така ще ви иска да закусите! Важно е обаче каква да бъде закуската – около 200 г, без да слагате в сметката изпитата вече чаша вода. В продуктите, с които закусвате, нека преобладават въглехидратите и белтъците. Те ще осигурят на организма ви жизнени ресурси и достатъчно енергия за първата половина на деня.
Следващото хранене – след 2 или 3 часа.

Целта на това хранене е да се неутрализира стомашният сок и да се предупреди чувството на глад. Можете да изядете сто грама салата от плодове или зеленчуци и 50 грама изсушени плодове или орехи. Дори можете да поглезите организма си с малко порция десерт, без това да навреди на фигурата ви. До края на деня тези калории ще бъдат усвоени.
Пълноценният обяд е задължително условие
И той трябва да съдържа:
• горещо блюдо с късче месо или риба;
• салата от пресни зеленчуци;
• плодове.

Менюто трябва да се подбира така, че да не бъде превишена нормата от 300 грама. Следобедната закуска, която е след два или три часа, може да бъде същата като втората. За вечеря е добре да си приготвите лесно усвоима от организма храна като: риба, яйца, млечни продукти, които да се съчетаят с около 200-250 грамаzdrave зеленчуци.

ПРАВИЛО ВТОРО:
ДА СПАЗВАМЕ РЕЖИМА

За да не допускате преяждане, е важно да се научите да ядете не просто колкото ви е нужно, но и кога е нужно. А за да спазвате това правило, е необходимо да се храните винаги в едно и също време.
Ако например обядвате винаги в един часа след обяд, точно по това време стомахът ви ще започне да изработва храносмилателните си сокове, ферменти, жлъчен сок и организмът ще е готов да приеме храната. И ако навреме задоволите тази потребност, това, което изядете, няма да остане неусвоено от организма, а ако пропуснете храненето, след това ще усетите такова чувство за глад, че ще приемете три пъти повече храна. Освен това сигналът за наситеност постъпва в мозъка едва 15-20 минути след като сте се нахранили. Затова трябва да се храните бавно, да дъвчете добре храната, която попада в устата ви. Затова е нужно всяко късче храна да се сдъвче не по-малко от 20 пъти.

ПРАВИЛО ТРЕТО:
СЪСРЕДОТОЧЕТЕ СЕ ВЪРХУ ХРАНАТА

Днешната действителност, в която живеем и работим, сама диктува и условията, при които да се храним. Поради това, че никога не ни стига времето, ние се стремим да съвместим няколко занимания едновременно:
• докато се храним, работим на компютъра;
• вгледаме телевизия;
• четем книга или вестник;
• слушаме музика
Глупости – всъщност това, което правим, не е нищо друго, освен глупави навици. Храненето трябва да е самостоятелно и докато се храним, не бива да отвличаме вниманието си с нищо друго. Вероятно в началото ще бъде трудно да се съсредоточим единствено върху храненето, но по-късно се свиква. И ще забележите, че по този начин много лесно може да се контролира приемането на определено количество храна.
Има и апетит, който не може да се контролира. Това е апетитът, който е следствие от някакво заболяване, от нарушени процеси в организма. Помощта на лекар се търси при следните обстоятелства:
• вие никога не изпитвате чувството за ситост;
• при хранене винаги преяждате и се налага да приемате слабителни или да повръщате принудително.

ХРАНАТА Е ЗАМЕСТИТЕЛ НА ЛИПСАТА НА ЛЮБОВ И ВНИМАНИЕ
Защо прекаленият апетит започва да предизвиква опасения едва когато достигне критичната си точка? Дали хората, които са непрекъснато гладни, си задават този въпрос. А върху проблема трябва да се замислите, когато току-що сте се нахранили и отново чувствате глад. И вие отивате да си хапнете нещо вкусничко. Питали ли сте се каква е тази сила, която и нощно време ви тласка към хладилника?
Това значи, че има и друг вид глад, скрита, неосъзната потребност, която ви кара да ядете отново и отново, макар че сте яли преди половин час. Това са случаите, когато е необходимо да се пристъпи към укротяване на апетита. Психологът е този, който трябва да разнищи ситуацията, която е породила този нестихващ апетит. А всеки гладник си има своята ситуация. Но да се открие тя и да се разреши е изключително трудна работа.

zdrave-2Ако нямате възможност да се консултирате със специалист, пробвайте
сами да разгадаете ситуацията. Като начало трябва да си спомните от кой момент е започнал този неконтролиран апетит и какво се е променило в живота ви от този момент нататък. Анализирайте какви чувства ви вълнуват, когато отново сядате да си хапнете, след като сте се нахранили обилно преди половин час. Впрочем, в психологията има теория, чрез която може да се определи какво точно не ви достига.
Така например сладкишите, освен че доставят удоволствие: вдават усещане за любов и за ласки;
• сигурността, че някой се грижи за тебе;
• изчистват критичното отношение към самия себе си;
• заглушават чувството за самота.
Какво ни дава пикантната и солена храна:
• възбужда;
• вълнува;
• придава «острота» на живота ни;
• спасява от скуката
Но трябва да помним и нещо друго -реакцията към сладкото и соленото на всеки човек е строго индивидуална и не-винаги се вписва в класическата класификация.
Ако сте убедени, че няма психологични причини за ненаситния апетит, трябва да се опитате да замените гастрономичното удоволствие с някакво друго. Физическото натоварване носи усещането за приятна умора и спокойствие.
Дори ходенето пеш и танците успокояват тялото и радват душата.
Посещението на театрална постановка предизвиква много и различни приятни преживявания, които носят жизненост на тялото.
Дългите разходки с куче помагат на човек да се разтовари от напрежението, а сънят му да е тих и спокоен.
Интелектуалните игри, решаването на кръстословици, носят успокоение, здрав сън и гонят мислите за хапване отново.

ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ
МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЧУДЕСА

Двигателната активност е мощен регулатор на апетита. Много хора смятат, че изтощението и умората от физически упражнения стимулират апетита, но не е така. Този, който се движи по-малко, винаги има апетит -за разлика от този, който се занимава със спорт или му се налага да минава няколко километра пеш през деня. Загадката е в това, че под влиянието на физическото натоварване се усилва производството на катехоламините. Това са физиологично активни вещества, които потискат мозъчния център на апетита.

Защо понякога мозъчният център за апетита престава да работи?
Хиподинамиката лишава човека от естествения механизъм за управление на апетита, защото е попаднал в зоната на т.нар. «безотговорни реакции». Рискът от преяждане става все по-сериозен, когато човек изпитва нужда да яде дори и тогава когато въобще не е гладен. За да започне да работи нормално механизмът за потискане на апетита, трябва да се предприеме нещо от рода на:
• физическо натоварване;
• ходене пеш;
• плуване;
• работа в градината
Освен това има възможност при екстремни ситуации да се правят специални упражнения, които премахват за доста време чувството за глад и по този начин предотвратяват преяждането. Но те трябва да се изпълняват под наблюдението на специалист.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *