Като дете Сашо Сталийски имал само един панталон

3
Александър Сталийски

Кой е човекът, с когото премиера Бойко Борисов играе в двойка на белот и бридж? И винаги бият! Същият човек рита с премиера на футболното игрище. А предците му са в учебниците по история. Името му е Александър Трети от славната династия Сталийски.
Макар да е близък с министър-председателя, а биографията му да е политически обременена, Сашо Сталийски засега избягва да влезе в партийните редици. Влече го спорта. Председател е на Федерацията по културизъм и посвещава ежедневието си на щангите и бизнеса с ресторанти. Александър Сталийски не е по приказките. За него баща му е споделял: „Я каже нещо на 2 дни, я не!“
38-годишният Александър Сталийски -трети все още се води ерген, макар да е като женен за бившата водеща Виолета Сечкова. През 2009 г. тя му роди син – Александър Сталийски – Четвърти.
Като малък Сашо Сталийски е страдал от вечно отсъстващия от дома им баща, който бил интерниран и изселван. Дядо му

Бойко Борисов е сред най-верните авери на Александър Сталийски - младши

е бил убит от народната власт, която отнема и имотите на Сталийски. Макар и от богата фамилия, малкият Сашо е израснал само с майка си Мария. Тя била принудена да му купува с три номера по-големи обувки, за да ги носи по-дълго. Задължавала го да ги пази като очите си. Момчето много внимавало да не скъса и единствения си панталон. Сталийски Трети не успял да влезе и в Комсомола – бил единственият извън организацията. „Бях много лош и популярен в 6-то училище“, разказва днес Сашо пред приятели. Непрекъснато създавал ядове на майка си, все имало за какво да яде бой от нея. Баща му обаче го е удрял само веднъж. При татко си, интерниран в Чепеларе, Сашо имал право да ходи от време навреме. И съчетавал посещенията със ските. Баща му имал право да се прибере в София за да го види, но само след специално разрешение. А такова му давали само по празниците, без Коледа.

Сашо Сталийски с приятелката си - бившата манекенка Вили Сечкова (вляво)

Приживе баща му (1924 – 2004 г.) не търсел реваншизъм. „Караха го да съди държавата, но той категорично отказа. Не се записа и при репресираните“, споделя синът му. Той винаги с болка си спомня ултиматумът, поставен на баща му от комунистите: „Или си сменяш фамилията, или няма да работиш!“
За да оцелее, чичо му Цанко Сталийски – журналист във в. „Отечествен фронт“, сменя фамилията си на Александров, така остава на работа. Баща му отказва и така попада в ареста като един от учредителите на младежката Демократическа партия. По време на първото синьо правителство баща му е военен министър.
Сашо Сталийски Трети успява да си върне голяма част от всички наследствени имоти. Един от тях е вилата на дядо му, която се намира в Морската градина във Варна. Сталийски Трети отбелязва и, че след края на кабинета „Филип Димитров“ баща му излиза доброволно от политиката, за разлика от всички останали, които се окопали за да останат на всяка цена. Той просто станал и отказал да продължи.
Александър Сталийски Втори е лежал в Белене. Твърди, че там не е имало зверско отношение към лагерниците: „След мен може и да е имало. Е, не мога да кажа и че са ни гладили с перо, че храната е била прекрасна. Но определено бе по-хубаво, отколкото сега, ако лежиш в болница“, казва Сталийски. По лагерите Сталийски Втори се запознава с много

Вили Сечкова роди дете на "Котарака" Сталийски през 2009 г.

от политическите личности в зората на демокрацията, като Петър Дертлиев и Милан Дренчев. По-късно станал приятел и с вече покойнети червени лидери Андрей Луканов и Николай Добрев.
С Бойко Борисов Александър Сталийски Трети се познава от времето, когато генералът бе главен секретар на МВР. Запознали се на трибуните на „Герена“, защото и двамата са заклети левскари. Във ВИП-а на Стадиона Бойко и Сашо си имали постоянни места в съседство и от суеверие никога не ги сменяли. Като Бойко Борисов, и Сталийски обича да рита. В първи курс играел в „Гранит“ Владая, който бил във В-група. Вземал голям хонорар за онова време – по 20 лв. на мач. Бил е и национален състезател по културизъм с едно първо място на Балканиада за младежи.
Сталийски Трети е завършил Техникума по индустриална химия и Публична администрация в УНСС. Знае немски и английски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *