Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Зловещо! Касапинът от Лясковец 3 месеца планирал убийство на полицай!

Министерски декрет спасява психопата от арест, който можеше да предотврати трагедията!

Емил Шарков полицай

Поклон пред загиналия герой!

Петко Петков се бе барикадирал с радиатори по прозорците. Затова нямаше как да го обезвредим с гранати“, заяви отговорно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Стрелецът се покрил с платнища по прозорците, а в жилището си за всеки случай имал противогаз. Домът му бил превърнат в истинска крепост, до най-малките детайли. Явно години наред, докато никой не го притеснявал, Петко Петков се подготвял за война.

Още през 2011 г. Петков заплашвал, че ще пристъпи към саморазправа с учениците, които вдигали шум и не го оставяли да си живее живота. Той подробно изучил от прозореца на дома си навиците на децата, виждал кога идват родителите им да ги вземат. Оттогава Петков се затворил в дома си и не излязъл повече. След като се барикадирал, използвал майка си, за да пуска жалби срещу съседите си, учениците и директора на школото. В момента старицата е задържана.

На 3 февруари 2011 г. полицаи от Горна Оряховица опитали да проверят оръжието му, но той не ги допуснал до дома си. На няколко пъти обяснявал, че ако приближат, ще стреля. През 2012 г. Петков трябвало да бъде вкаран в психиатрия. Полицаи отишли до дома му, за да го отведат в Районния съд в Горна Оряховица, където магистратите трябвало да решат дали да го въдворят в лудница. Той обаче за пореден път не отворил. Тогава ченгетата се посъветвали с психолози и барети. Била планирана акция с участието на СОБТ, за да бъде обезвреден психопатът. Преди да се пристъпи към действие, акцията била отменена от тогавашен шеф в МВР. Светлозар Лазаров отказа да назове дали това е предшественикът му Калин Георгиев или вътрешният ексминисътр Цветан Цветанов.

„На 10 февруари 2012 г. Районна прокуратура в Горна Оряховица е отправила искане до съда за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Савов Петков. Мотивите на прокуратурата са постъпили множество жалби от Петков срещу негови съседи. При извършените проверки са събрани данни, че вероятно лицето жалбоподател страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните“, обясниха от прокуратурата. Съдът е постановил принудително довеждане на Петков.

убийство на полицай

На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР операцията не е реализирана. Образуваното в Районен съд – Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30 март 2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав. „Това е отказ от правосъдие”, смята Лазаров, защото за действията имало разрешение. Акцията по задържането била спряна, защото се преценило, че щяла да е опасна.

Миналата година било образувано дело срещу Петков за незаконно държа на оръжие. Той притежава 4 пушкала – ловен автомат, гладкоцевно ловно оръжие и две ловни карабини. Понеже бил ловец, през 2009 г. му и дали разрешително за арсенала, но 3 г. по-късно то изтекло. Делото било образуван след като авджията отказа да си предаде оръжието.

От началото на годината Петков продължил пуска жалби срещу директора на училището, като оплаквал от непрекъснат тормоз. Заплашил, че ако до дома си види ученици, ще излезе навън и сам ще вземе мерки. Полицейски инспектор опитал да говори с него. Опитът обаче бил неуспешен, защото бил заплашен с куршуми.

Експерти опитали да начертаят план как да хванат психопата. Те получили и негов психологически профил, който сочел, че той е с враждебни представи за обществото, нестабилен, с агресивно поведение. Заради това специалистите изключили всякакви преговори с него, защото щял да се опитва да си отмъщава. На 12 март заплашил директора на школото, че ще използва оръжие срещу учениците, ако продължават да дивеят. Тогава с висши прокурори били планирали действията срещу него. Към Лясковец били изпратени няколко екипа с барети от СОБТ, служители от Национална полиция и психолози. Присъствали окръжният прокурор на Велико Търново и районният обвинител на Горна Оряховица. Петков бе заловен, след като бе прострелян няколко пъти в коремната област. Заради кръвозагубата той станал неадекватен и така бил обезвреден. Ченгетата нямали друг вариант за действие, понеже имали заповед да го запазят жив.

„Заповедта за акцията е разписана от мен“, призна Светлозар Лазаров. Той обясни, че загиналият полицай Емил Шарков прикривал изтеглянето на екипа, като така защитил живота на колегите си. Концентрираният огън обаче уцелил щита му в горния ляв ъгъл и рикоширал. Другият куршум преминал покрай каската и пронизал главата му, като го повалил на място.

Главният секретар на МВР заяви, че би си подал оставката, „ако това ще реши някой въпрос“. По думите му се е действало правилно, като антитерористите имали пълно бойно снаряжение – щитове, жилетки, каски с визьори, дълго и късо оръжие. Според Лазаров акцията в Лясковец е законна и успешна за обществото, но трагедия за състава на МВР заради загубата на служител.

Главсекът обясни, че за тримата ранени спецченгета се полагат всички възможни медицински грижи. Те бяха докарани в София, след като първа помощ им оказали медиците от великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов“. Оттам те бяха транспортирани със самолет до столицата, където бяха настанени във ВМА.

При двама от ранените са установени тежки травми по крайниците, обясни шефът на спешното отделение д-р Иван Шопов. По думите му огнестрелните рани са нанесени от оръжие с голям калибър, като освен куршумите и други чужди тела по-косили баретите. Няма непосредствена опасност за живота на тримата пострадали полицаи, но единият от тях може да остане без ръка, обясниха лекарите. Те държат пострадалите в медикаментозна кома, за да може да бъде туширана болката, напрежението, уплахата им от преживяното и от операциите.

„Вече са направени на всички по 2 операции, като колегите не са могли да извадят всички куршуми“, заяви д-р Шопов. „В последващи операции ще бъдат извадени останалите чужди тела, до които може да се стигне хирургически. Това, което ги е спасило от смърт, е, че нямат наранявания от шията нагоре“, допълни шефът на спешния екип във ВМА. В следващите дни с оцелелите при престрелката ще работят психолози.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *