Кариерата на Цветан Цветанов започва от Държавна сигурност

1

Откъде се взе всъщност Цветан Цветанов? Как един сравнително невзрачен човек, без особени познания по политика и вътрешна сигурност, с беден речник, меко казано, се превърна в един от най-влиятелните хора в държавата в продължение на години? Журналисти се заеха със задачата да проследи сравнително късия път на Цв. Цв. към върха.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Пътят на Цветан Цветанов в голямата политика, а покрай него и на други видни дейци на ГЕРБ, тръгва от управление „Информационни технологии и автоматизация на управлението“ в МВР. Зад завъртяното име всъщност се крие изчислителният център на бившата Държавна сигурност, който от 1979 г. се води Седмо управление на ДС.

Кибернетиците на ДС работят в „Лозенец“, недалеч от хотел „Хемус“, в съседство с резиденцията. Цветанов попада в това добре платено място със стабилни връзки. Баща му е шофьор във вътрешното министерство и през 1987 г. се примолил на шефа :на ведомството Слави Владов, който днес вече е покойник, да вземе на работа младия и амбициозен Цецо. Той тогава е на 22 години, завършил е спортно училище, бил е и лекоатлет в ЦСКА.

Служебните му ангажименти са на това ниво. Бивши служители в изчислителния център си припомнят, че бъдещият вътрешен министър бил „разсилен“, тоест куриер, който разнасял служебната поща и папките, а също го ползвали и като шофьор. Официално го водели технически сътрудник. По някое време се записал да учи задочно във Висшия институт по физкултура и спорт „Георги Димитров“.

Цветан Цветанов е достатъчно суетен, за да носи ризи със собствените си инициали
Цветан Цветанов е достатъчно суетен, за да носи ризи със собствените си инициали

През 1992 г. шеф на изчислителния център става Андрей Иванов. Ако се чудите откъде ви е познато това име, да припомним – той е бившият шеф на Столичния общински съвет, който беше махнат от поста след голям скандал. В онези години обаче Андрей Иванов е далеч от политиката, но му се носи славата на първия програмист, назначен на щат в Софийското градско управление на МВР. В ДС пристига като голям авторитет във високите технологии.

Цветан Цветанов продължава да си стои на завет и на висока заплата в центъра, дори и след като през 1992 г. грабва диплома от ВИф, която му дава право да работи като учител по физическо възпитание. В МВР му дават офицерско звание и той е подчинен на Андрей Иванов. Оттогава датира тяхното забележително приятелство, което изстрелва МВР програмиста Иванов във висините на голямата политика.

Бъдещият шеф на Столичния общински съвет е махнат от изчислителния център след грандиозен скандал. Ченгетата в МВР надушват, че той толерира фирма доставчик на компютри за центъра. Тя е сред световните лидери в бранша. Старите куки обаче научават, че покрай закупуването на компютрите, периферните устройства и другата апаратура виенският клон на компанията дава тлъсти комисиони. Разбира се, не са открити никакви документи, с които Андрей Иванов да бъде уличен в рушветчийство. Той е набързо и много тихичко освободен през 1996 г. През следващите няколко години е зам.-шеф на Национална служба „Полиция“. След 2000 г. става консултант в сферата на частния бизнес и се обгражда с тежка охрана. Когато ГЕРБ взема властта, някогашният началник на Цветанов става шеф на Столичния общински съвет.

От 2001 г. самият Цветанов става оперативен помощник на главния секретар на МВР Бойко Борисов. Двамата отиват заедно в кметството през 2005 г. – Борисов като кмет, а Цветанов – като негов заместник. Когато на следващата година Бойко основава ГЕРБ, дясната му ръка Цветанов е шеф на партията, защото кметът няма право да е и партиен лидер. През 2009 г. Цветанов е вицепремиер и министър на вътрешните работи. Сега е депутат и има няколко висящи дела.

През годините стремглаво се променя и материалното благосъстояние на бившия разсилен от ДС, като то далеч не се изчерпва само със станалите нарицателни 6 апартамента. Суетата му стигна дотам, че се фръцкаше с персонализирани ризи, на чиито маншети дори кьоравите видяха избродираните инициали ление TzvTzv. Освен монограм Цветанов размахваше и ръкавели с надпис „United States – Secret Service“, които всъщност са протоколните подаръци от американските тайни служби.

Все пак като вицепремиер и вътрешен министър той не забрави и родното. Нахлупи овчи калпак на главата, препаса пищов в пояса и заедно със съпругата си Деси се нагизди в народна носия. Това се случи в село Жеравна, където вицепремиерската фамилия се беше пременила в за Петия международен фестивал на народната носия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *