Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Караконджули и вампири нападат в нощта на Коледа

Духове и привидения

Духове и привидения

Чесън и светена вода гонят от зверовете

Легендите разказват, че от първата нощ на Коледа до Богоявление започват определяните като Погани или Мръсни дни. От 25 декември до 6 януари над земята властват всички свръхестествени страшилища като караконджули, таласъми, вампири, демони и зли вещици.

Тяхната сила започва със заника на слънцето и продължава до първи петли. Съгласно старите български вярвания, за това време всички зли сили се активизират и в стремежа си да навредят максимално на хората безчинстват всяка нощ.

Любимият час за действие на зверилищата е полунощ, а ние трябва да се пазим изключително много, за да не попаднем в лапите на кръвожадните. Някои от тях, като караконджулите например са сравнително безобидни, защото по право правят много бели и плашат людете, но не нанасят трайни вреди.

Вампир

Вампир

В преданията са описвани като страховити на вид полуконе – получовеци и са близки братовчеди на кентаврите от Гръцката митология. За разлика от тях обаче имат и крила, които им позволяват да летят като сови по тъмното небе. Древните народи вярвали в поверието, че ако замръкнеш и те срещне караконджо, то той на секундата те възсяда и те язди, докато петлите се разкукуригат за първи път около три през нощта.

Някои от силите на мрака обаче не са толкова безобидни и са в състояние да нанесат сериозни вреди на всеки човек. Това най – вече са злите духове, вампири, вещици, таласъми и други звероподобни. Срещата с тях почти винаги завършва със смърт за беззащитните хора.

Като най – сигурна мярка против страшилищата е да не се излиза през времето на нощта, докато вилнеят по улиците. Ако пък все пак на някой се наложи да напусне дома си по някаква причина, задължително трябва да вземе със себе си поне една скилидка чесън, малко светена вода или кръст. Огънят също ги плаши и гони.

Тези свещени вещи обаче помагат само срещу демоните от нисък ранг, а истински силните не могат да уплашат. По времето на Мръсните дни не трябва да се организират сватби, седенки и други обществени прояви. Вратите и прозорците на дома трябва да се затворят напълно, за да не се даде шанс на злото да проникне.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=rbM_6Kw6heg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Караконджули и вампири нападат в нощта на Коледа

  1. victory Отговор

    26.12.2012 в 7:46

    ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ КОЯТО СЪУМЯХТЕ ДА ТИРАЖИРАТЕ НА НАЙ ХУБАВИЯ ПРАЗНИК,И АКО БЯХТЕ САМО ВИЕ С МЕД ДА ВИ НАХРАНИ ЧОВЕК.НО СЕ ГЛЕДАТЕ ЕДИН ДРУГИГО И ПОВТАРЯТЕ КАТО ПАПАГАЛИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *