Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Камък в Горни Богров лекува безплодие

Предполага се, че камъкът е попаднал в местния манастир от хълма Голгота

Предполага се, че камъкът е попаднал в местния манастир от хълма Голгота

Близо до София, в село Горни Богров, се намира манастир, който привлича миряните с чудото „растящ камък“, лекуващ жени, които имат проблеми със забременяването.

Старата църква

Старата църква

Мястото, където е построена църква, а след време манастирският комплекс “Христос Спасител“ е светилище на траките, а по-късно и на римляните. Според легендата загадъчният камък попаднал на това място през XIII век от хълма Голгота. Като трофей го донесли рицари кръстоносци връщайки се от освободения Йерусалим. Тогава те отседнали в манастира. Най-вероятно рицарите са били подгонени от българските войски и камъкът остава в – манастирския комплекс.

След като България е завладяна от турците, манастирът е унищожен.

Святото място остава в спомена на хората, които продължават да го посещават и да отправят молби пред руините. С течение на времето забелязали, че камъкът започва да расте, което поражда версията, че Бог влива в него чудотворна сила. За чудото се заговорило, след като било установено, че допирът до него помага на бездетни жени да се сдобият със своя рожба.

Новопостроеното аязмо

Новопостроеното аязмо

Камъкът, който се намира в параклиса на днешния манастир, е помогнал на хиляди жени, разказват местните хора. Според старо поверие той е посредник между човека и свети Георги. Любопитното е, че камъкът продължава да расте с всеки изминал ден до днес. Според изчисленията на един от свещениците в манастира той се увеличава с около 2 сантиметра за 10 месеца.

Освен с тайнствения камък манастирът в Горни Богров е прославен и с аязмото си. Тук през 2004 г. пребивава временно послушницата Сийка. Самата Богородица й се явява на сън, и й казва че в двора на манастира блика лечебна вода и дори посочва точното й място. Водата е със странен горчиво-солен вкус.

След като била изследвана, се установило, че е с идентичен химичен състав с тази от библейското Мъртво море. Лековитата вода помага при бъбречни заболявания и е особено полезна за малки деца с урологични проблеми. Днес аязмото е каптирано и всеки може да си налее от целебната течност.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *