Как Цветелина Бориславова прилапа 700 000 декара гори

21

Цветелина Бориславова е успяла да прилапа рекордно количество гори и имоти в община „Родопи“, алармираха пред журналисти потресени местни хора. Скандалната сделка станала с помощта на кмета на общината Пламен Спасов, който заложил 700 000 декара гори, няколко язовири, държавни пасища, хотели и изоставени сгради. Така вярната спътничка на Бойко Борисов се оказва чорбаджийка на цялата околия!

Цветелина Бориславова
Цветелина Бориславова

Потърпевши са 21 села в общината, чиито жители е трябвало да възстановят земите си, но до оземляването им така и не се е стигнало, защото липсвал кадастър. Кой какво притежава, било надлежно описано в ученическа тетрадка, където вместо нотариални актове и скици, се мъдрели трите имена на собствениците и декари, каквито имали, но по думи. Никой не знаел каква е съдбата на държавния кадастър, който по традиция се държал в архивите на общината, нито пък си правел труда да го търси или възстанови. Така хората от най-богатите пловдивски села като Марково, Ягодово, Цалапица, Ситово, Оризари, Брестовица и други останали само с надеждата, че един ден ще имат документ за имотите си и ще могат да правят с тях каквото си искат.

Пламен Спасов, кметът на община „Родопи", съдействал на спътничката на ББ за скандалната сделка
Пламен Спасов, кметът на община „Родопи“, съдействал на спътничката на ББ за скандалната сделка

Оглавявайки „Българо-американска кредитна банка“ АД и срещу „скромен“ процент, мадам Бориславова се прицелила към всички апетитни имоти на тезгяха. Воглаве с кмета Спасов решили, че той трябва да внесе предложение до Общинския съвет, с което да бъде оправомощен от общинарите по своя преценка да определи и индивидуализира недвижимите имоти, които да послужат за , обезпечаване на кредит в размер от 7 милиона лева от „Българо-американска кредитна банка“ АД. За простосмъртните така и не станало ясно защо Спасов е избрал точно тази банкова институция и как е стигнал до извода, че кредитът ще е със срок на издължаване до 15 години.

„Дори за студентите по право е ясно, че подобно условие е в противоречие с чл.5, ал.4 от Закона за обществените поръчки. В цитираната правна норма законодателят изрично е предвидил, че обществените поръчки по ал. 1, т. 1 и 2 се възлагат за срок до 5 години. По изключение при услугите за предоставяне на банкови кредити за финансирането на инвестиционни проекти или на проекти и програми на Европейския съюз, срокът може да бъде определен до 10 години, като възложителят посочва мотивите за това в решението за откриване на процедура или обявлението за обществена поръчка. Предложението на кмета сам да определя кои имоти да впише като гаранция за обезпечаване на банковия кредит и впоследствие неговото гласуване на сесия, целят изземването на правомощията на общинарите от „Родопи“. Така кметът получава абсолютната власт да се разпорежда еднолично с общинско имущество. Абсолютно недопустимо е общинските съветници да не разполагат с информация за недвижимите имоти – частна общинска собственост, които той сам ще посочи за обезпечаване на дългосрочния банков кредит. Инженер Спасов е превърнал общинските съветници в скъпоструващи „копчета“, разказват потресени хора от общината.

Те са убедени, че с гласуването и приемането на такъв вид решения се цели задкулисното присвояване на общински имоти с цел личната изгода на управляващите в община, както и окопаване на гербаджийската власт, защото Спасов е сред най-верните протежета на Бойко Борисов.

„Родопи“ към днешна дата е една от последните общини, която не е изпълнила ангажимента си към над 2400 семейства по оземляване в реални граници. Предвидените недвижими имоти за обезпечение на дългосрочния банков кредит, включват в себе си именно и отделените недвижими имоти, които очевидно кметът няма намерение да възстанови на правоимащите. В тях влизат гори с площ към 700 000 декара, с които по всяка вероятност ще се облажат Цветелина Бориславова и компания.

„Този кмет, откакто е избран, не е свършил работа за пет стотинки. В същото време лихвите по кредита се трупат и той расте. Изтеглил го е с лихвен процент 8,6%, което е повече от скандално, защото средните проценти се движат между 6 и 7. Но едва ли този гигантски дълг някога ще бъде върнат. Нищо не се инвестира в общината ни. Същевременно почна да се продава гора, като цената й вървеше за 100 лева декара. Представете си за какви безумия става въпрос!

Цялата история по тегленето на кредита бе направена на извънредна сесия на общината. Гласуването стана набързо, за да не се разчува много. Но все пак тайната не можа да се опази.

Така в ръцете на Цветелина Бориславова отиде цялата собственост на общината. То не са само гори, ами и язовири. Това са най-скъпите имоти в Пловдивско, в прословутото – село Марково и други. Община „Родопи“ почва от околовръсното на Пловдив и стига до община Смолян. Не е малка като територия и е най-зелената част на България. Горите, които са публична общинска собственост по силата на договор с банката на Бориславова, щели да бъдат рязани. Приходите от продажбата им щели да заминават като левова стойност към банкерката. Представете си за каква наглост става въпрос! Общинските съветници късно разбраха, че са изиграни. Въпреки това са внесли жалба до областния управител на Пловдив с надеждата, че незаконните действия на Спасов ще бъдат коригирани“, разказват запознати със срамната далавера.

Те припомнят, че кандидатурата на кмета Пламен Спасов била издигната от гравитиращия около БСП олигарх Георги Гергов, чиято съпруга Вили била братовчедка на алчния кмет. Предприемаческите действия на амбициозния инженер били продиктувани лично от бившия премиер Бойко Борисов, който и до ден днешен не бил прекъснал приятелските си бизнес отношения с Цветелина. А присъствието на Гергов в далаверата показва, че в схемите не важат никакви принципи и партийни пристрастия.

Бюджетът на община „Родопи“ е бил насочен предимно към селата Крумово и Ягодово. Първото село било командорено от единствената заместник-кметица на общината – Таня Бочукова, а второто от Пламен Спасов. С бюджетни парий били хранени и прословутите каракачанки на Бойко Борисов, които били отглеждани от няколко работници в имението на Гергов в Ягодово.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

21 КОМЕНТАРИ

 1. В тая скапана държава рано или късно народа ще вземе правосъдието в свой ръце и ще влезем в международните новини както е сега Украйна.После ще има ,,олеле какво стана,,Явно тук държава не съществува ,затова много хора си търсят държава по света в която да ЖИВЕЯТ ,нищо повече.

 2. Банкерката е сред най-алчните кадри на мафията в България. Колкото и да кокетничи, че е от страната на „светлия“ преход тази жена осакати държавата многократно. Неслучайно едно време й взривиха джипа. Освен всички тези гори, освен милионите, които точи нейната БАКБ от държавата, тя осакати и едно от най-красивите кътчета от природата ни!!! В Пампорово стана мутренски рай, горите се топят всеки ден, лифтовете са незаконни, а тази никой не я спира!!!

 3. Не разбирам защо Цеца още е на свобода! Отдавна трябваше да я тикнат зад решетките!

  • Защото всички крадци са си разпределили властта и са една паразитна клика която унищожава страната ни

 4. Поредното ограбване на българската държава, за което трябва да има наказани! ОСТАВКА!

 5. скоро ще има национализация и Народен съд за такива цървули като тази и Гергов- бивши безимотни курви.

 6. И КАКВО 2на 2 ТО АЛЧноста и е изписана на физиономията,Алчните хора са грозни и или са с наднормено тегло или приличат на нея глистей-суха пръчка.

 7. ТОЯ КМЕТ Е ЗА РАЗСТРЕЛ !! КАКВО ЧАКАТЕ БЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, КАФЕ ЛИ ???

 8. И какво излиза?? Че територията България може да се подели между тумба крадци, които няма кой да спре. В една нормална държава тези наглеци щяха да гният на топло доживотно но не и тука. Тук всичко е възможно и явно българският народ си заслужава съдбата след като е толкова прост, манипулируем и кух че да избира отново и отново крадците и предателите които ще го затрият. Надявам се скоро да видя цялата тази клика обесена по уличните лампи и оставена там, докато гаргите им разнесат мършата по земята.

  • Това заслужават всички крадци от 30 години, Къде са всички хора от тези села, коя я тази любима на Бойко, за нея няма ли закони, и това не и за първи път, просто са за съд и затвор, а и всички, които са в кюпа…

 9. Това не е сделка а чиста кражба! Поне е останало нещо и за Бойко Борисов – само магистрали, които се рушат !
  А тези, същите твърдяха, че всичко било на Тодор Живков ! Странно, че не можаха да докажат, че е откраднал и един декар !
  СЪД ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДО СЕГА !

 10. а къде е сега прокуратура Цачев М.Манолова-омбудсман, Министър председател,комисии и тем подобни ДАНС МВР?Аха недосегаемите Борисов и Бориславова!

 11. Заведете общо дело в Европа.Нали България уж е член на европа.Няма ли някой кой да ги подпали тези гори за пране на пари.

 12. И един ден,като дойде нов Народен съд да потърси сметка на крадливата върхушка пак ще се намерят хора,които ще ронят крокодилски сълзи .м

 13. Все още ли не е обявена тази сделка,пардон, нагла кражба за невалидна,незаконосъобразна??? Ееееей, тези хора наистина не само си мислят,че са над законите, но и се оказва, че наистина е така!!! Не случайно Борисов си е избрал Цацаров за гл.прокурор- всъщност случайно или не той е от Асеновград!След този 10 годишен период на управление ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИМА НОВ Н А Р О Д Е Н С Ъ Д !!!!!!

 14. Българио, ти Бисер си голям,
  но вече си те поделиха.
  Превърнаха те на обран бостан,
  а ние все още сме си мирни,Тихи.

 15. Бойко и жена му са един и същ чешит проститутки. Само брадва за курвите от Герб и нсички други преди тях

 16. Кражбата в България е узаконена чрез Основния закон – Конституцията. Там крадците от 600 човека, които пак биха се събрали, са записали, че ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ е НЕПРИКОСНОВЕНА. Тоава е беззаконие, облечено в закон. В контекста на този запис се разбира, че всички останали форми на собственост могат безогледно да се разпродават и крадат, за да се превърнат в единствено НЕПРИКОСНОВЕНАТА частна собственст. Така всички крадци са защитени от Конституцията. Сега някои предлагат отново да се свика събрание от 600 човека, за да измислят „по-съвършена“ глупост. Въпросът не е до бройката, за да се таксува като „ВЕЛИКО“. Въпросът е хората да са малко, но да бъдат с висок морал. Но в това, не комунистическо, а АТЕИСТЧНО общество, подобни хора трудно биха се намерили. Към каквато и да е стъпка трябва да се подхожда, не емоционално, а разумно. Дали ще използваме разума си,при сегашното напрежение между управляващи и управлявани, трудно е за предвиждане.

 17. Тя създаде Бойко Борисов и сега трябва да върнат лентата назад ,и да понесе цялата отговорност за падението на държавата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *