Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Как Цола Драгойчева стреляла по вързано прасе в ловно стопанство „Воден“ – 2 част

Тодор Живков с ловната си дружинка

В много от известните през социализма ловни резиденции („Воден“ – Разградско „Ири Хисар“ – Силистренско) са се решавали важни държавни дела. В началото на 80-те години у нас пристигнал министър-председателят на Бавария Франц Йозеф Щраус. Германецът искал много да гръмне благороден елен – довел и сина си във „Воден“, да се включи в лова. Сезонът не бил много подходящ за стрелба по елени – рогачите тогава си маркирали територията и се криели дълбоко във вековната гора. Но за Тодор Живков желанието на госта било като закон. Извикал Тато шефът на ловците „заешкия генерал“ Христо Русков и му заповядал да прави, да струва, но Щраус без отстрелян елен да не си тръгне. „Германците сега ще са ни от голяма полза! Действай!“, казал Първият секретар на ЦК на БКП.
Заповедта на Живков не била случайна. Точно по това време от Федерална република Германия за нас пристигнал заем от 700 млн. марки и това станало с решаващата помощ на баварския премиер. Ловът преминал много успешно – Щраус гръмнал жадуваният благороден елен. На заключителната вечеря гостът вдигнал наздравица за домакина: „Пия за г-н Живков – политика от висша класа!“.
Ловът свързвал често и лидерите на България и Румъния. Тодор Живков канел често в своите ловни полета Николае Чаушеско. Обикновено двамата стреляли по елени, глигани и хвъркат дивеч. Често пушката хващала и румънската желязна лейди Елена Чаушеску, но рядко имала слука. От своя страна Живков връщал визитата на сееверния си съсед – очевидци разказват как веднъж чаушеску решил да зарадва госта си с отстрел на карпатска мечка. Близки до двамата ръководители още разказват, че ловът толкова здраво свързвал двамата високопоставени авджии, че Живков не обръщал внимание на особеното отношение на Москва към диктатора от Букурещ.

Цола Драгойчева

В днешния политически елит също има любители на двуцевката. Освен президента Георги Първанов, по ловните полета на България обичат да излизат Евгени Бакърджиев, Мехмед Дикме, Надежда Михайлова, Меглена Плугчиева, ген. Никола Колев… За почти никого от тях обаче не може да се каже, че покрай авджилъка са свършили нещо полезно за България. Така, както са го правили в миналото други държавни мъже.
Легендата разказва, че веднъж партийните лидери в разградско решили да „начешат“ ловната страст на членката на Политбюро цола Драгойчева. Тя била вече на почетна възраст, но била поканена в резиденция „Воден“ заедно с други ловджии. Местните шефове вързали на едно дърво едно черно питомно прасе, представяйки го за глиган.
видната държавничка гръмнала, повалила животното и така влязла в историята на воденското стопанство със свой трофей.

Вандали оскверниха гроба на Тодор Живков! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *