Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Как Иво Прокопиев прикри счетоводна далавера за милиони в завод “Каолин”! Виж тук:

Добивната компания е нарушила императивни разпоредби на Търговския закон. С шумно разгласената си като успешна сделка по продажбата на мажоритарния дял в “Каолин” Иво Прокопиев прикри счетоводна врътка за милиони в системата на дружеството, ощетила акционерите. Добивната компания е нарушила и императивни разпоредби на Търговския закон с притежаването чрез дъщерно дружество на собствени акции над допустимия срок.
иво прокопиевБроени дни, след като придоби контрола над българското дружество, германската Quarzwerke опита да изчисти “схемата”.
Като Барон Мюнхаузен
Със сделка от 31 май през Българската фондова борса контролираната от Иво Прокопиев “Алфа финанс холдинг” продава 67.8% от “Каолин” на германската компания на цена от 4.156 лв. за акция. Така в сметките на продавача влизата 180.8 млн. лв. Но на същата дата дела си в “Каолин” продава още едно дружество – “Солар Венчърс”” ЕООД. Компанията притежава към 31 май 5.32% от “Каолин” и е собственост…на “Каолин”. Ситуацията прилича малко на патилата на Барон Мюнхаузен, който се изтегля сам от блатото, теглейки се за косата. Само че в ролята на приказния барон стои олигархът Прокопиев, чиято фирма е собственик на себе си. Веднага след като придобиха “Каолин” и с решение на общото събрание влязоха във владението й, новите собственици опитаха да излязат от схемата. На 4 юни “Каолин”е продало 100% от капитала на “Солар Венчърс”, като купувач е Прокопиев чрез “Алфа Финанс Холдинг”, става ясно от съобщение, публикувано на x3news.com. Цената на сделката не e обявена, но според съобщението продажбата е съгласно решение на Управителния съвет на “Каолин” от 4 юни 2013 г. и е на база оценка от независим оценител.
Схема за прецакване на инвеститори
Единствената роля на “Солар Венчърс” до този момент е на дружество за преточване на “Каолин”. Разследване на investor.bg от 2010 г. показва как именно чрез това дружество се ощетяват акционерите в “Каолин”. Тогава добивната компания решава да отдели бизнеса си с възобновяеми енергийни източници в ново публично дружество – “Соларпро холдинг”. Акционерите на “Каолин” могат да конвертират 1/16 от акциите си в книжа на “Соларпро холдинг”. Но за целите на тази схема трябва да има кой да даде акциите си в “Соларпро холдинг”. Точна в тази роля влиза “Солар Венчърс”.
С така избраната процедура от акционерите в “Каолин” се отнема 1/16 от дела им, който отиде в самия “Каолин”(около 6% от капитала). Притежавайки тези акции чрез “Солар Венчърс”, компанията на практика може да направи стях каквото пожелае. И тя го прави – продава ги на новите собственици. Ще си помислите, че това е добре, защото парите ще останат в “Каолин”. Нищо подобно.
“Солар Венчърс” има капитал от 40 млн. лв. и до 30 септември 2012 г. се води в отчета на “Каолин” с балансова стойност от същите 40 млн. лв. От 31 декември 2012 г. стойността му е понижена до 13.72 млн. лв. Текущата стойност на активите на “Солар Венчърс” е около 11 млн. лв., на каквато цена то продаде притежаваните от него 5.32% от капитала на “Каолин” на 31 май 2013 г. С други думи, придобитата от продажбата сума вече е “изядена” от обезценката.каолин
На ход е КФН
Освен че потъпква миноритарните акционери, схемата е в тотален разрез със закона. Според разпоредбите на Търговския закон дъщерното дружество може да изкупи акции на своя собственик, но до 1 година трябва да ги прехвърли на трето лице. “Каолин” е в тотално нарушение на тази норма. За подобно поведение Комисията за финансов надзор вече наложи принудителна административна мярка на “Петрол”, като изиска от дружеството да намали капитала си чрез обезсилване на 45.719 млн. акции, придобити от дъщерното му „Нафтекс Петрол“. Причина за решението е именно, че е изтекъл едногодишният срок за прехвърлянето на акциите по чл. 187 от Търговския закон. Затова според КФН общото събрание на акционерите на „Петрол“ трябва да вземе решение за намаляване на капитала си чрез обезсилването им.
Тъй като вече има прецедент, редно би било КФН да се намеси и да поиска обезсилване на акциите и от “Каолин”. Решението на Надзора за “Петрол” е с дата 28 май и според брокери именно това е била и причината за бързането с приключването на сделката между Прокопиев и Quarzwerke. Прокопиев отново излиза сух от поредната си “схема”, нарущаваща закона. За новите собственици пък остава задачата да се опитват да изчистят имиджа на “Каолин” като една от най-задкулисно управляваните публични компании.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Как Иво Прокопиев прикри счетоводна далавера за милиони в завод “Каолин”! Виж тук:

  1. Калин Отговор

    19.07.2013 в 17:13

    Прокопиев, ти как изобщо спиш нощем?!?!?!?!?!??

  2. Деси Отговор

    19.07.2013 в 18:06

    Този Прокопиев трябва да му се вкара една базука в лицето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *