Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Кадъни мятат гьобеци в учебника по музика за 3-ти клас

Учебник по музика възмути родителите на третокласници у нас. Скандалното издание е дело на едно от най-големите издателства за учебници „Булвест 2000″, а по страниците му се забелязват илюстрации на засукани кадъни, които чевръсто мятат гьобеци.

Покойният Генчо Гайтанджиев е един от авторите на скандалното помагало

Покойният Генчо Гайтанджиев е един от авторите на скандалното помагало

Момичетата са полуголи, като се има предвид сутиенчето и поличката, която веят танцьорките. Това обаче далеч не е причина за бунта на родителите и за настояването учебниците да бъдат незабавно иззети от Министерство на образованието и заменени с такива, които имат прилично съдържание.

В наръчника по музика анадолски народни танци са представени за български, както и ромските самодейни изпълнения. Върхът на „циганизацията“ е нагиздена мургава булка, която е представена за традиционна българска невеста.

Учебник по музика за трети клас

Учебник по музика за трети клас

„Има ли третокласници от Сливен, които още да не са чували за оркестър „Карандила“? Ослушвайте се и се оглеждайте къде и кога ще свирят тези музиканти, та да не ги изпуснете. Обзалагаме се, че музиката им ще ви хареса“! Пише черно на бяло без да е ясно какъв отговор се очаква от невръстните ученици. Пък и кому е нужно да знае развитието на „Карандила“, при условие, че дори първокласници се интересуват повече от Лейди Гага, отколкото от кючеците в Града на войводите.

Следва обаче песен за футбола, издържана от „а“ до „я“ в цигански ритми. Авторите на „крупната творба“ продължават с малоумни „проповеди“ и по другите страници – този път за женска хубост, която в очите им изглежда по следния начин.

„Да се наконти момата в гиздава премяна е наистина голяма работа. Ама не е най-голямата! По-добре е хората да съзират и да се дивят не на хубавите й дрехи, а на нейната собствена хубост. На усмивката й, на ваклите й очи и на кръшната й снага, на топлото й сърце. А вие умеете ли да откривате и да се радвате на всичката красота?“, е един от множеството безумни риторични въпроси към хлапетата.

„Дядо Господ е надарил нашата родина с изумителни природни красоти. Кой ще изброи най-много начини, по които бихме могли дори без да искаме, да ги унищожим“.

И още:, „На много места коледарският обичай изглежда вече история. Какво да се прави?! Времето тече, животът се променя. Но е добре човек да знае какво е било преди него. Как са се трудили и празнували дедите и прадедите му. Какви песни са пеели, какви свирни са ги приканяли (това е точната дума, използвана в учебника – б.а) да се хванат на хорото.

Авторите – покойният вече музиковед Генчо Гайтанджиев, колежките му Пенка Младенова и Мария Попова не спират да пълнят главите на подрастващите с щури комбинации от изречения с архаизми. Те са убедени, че съвременната българска булка е циганката където гощавката по време на брачната церемония трае три дни и три нощи, а даровете се извозват с каруци.

В края на учебника по музика за трети клас има наръчник по анадолски танци. Той е онагледен със снимков материал. На първа линия се кълчотят ханъми с бурки и шалвари. Зад тях са агите, усмихнати до уши, с нови потури и нахлупени фесове. Мъжете също танцуват.

„Това ли трябва да учат нашите деца? В друга държава издателите на този скандален и пълен с провокации учебник щяха да бъдат обявени за престъпници и натикани в затвора. У нас най-вероятно са получили тлъсти хонорари и още поръчки за други учебници, които също да са пълни с турска пропаганда, за да скандализират и да промиват мозъците на българските деца.

Това е възмутително. Настояваме незабавно да бъдат иззети учебниците. Освен че изопачават българската действителност, материалите в тях подтикват към разрушение и нищо градивно.

Глупаво е да питаме потомците си как да разрушим китната си родина. Или пък да им говорим с думи, които са използвали някога прадедите ни. Крупният труд на известните музиковеди е срамота за българските музикални дейци. Ако някой наистина милее за българската музика, защо не включи звездите на българската естрада, на световната поп музика. Не можем да вървим към Европа, гледайки на Изток“, гневят се с право родители на третокласници, готови да излязат на протест в защита на българската музика.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *