Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ванга през 1994 г.: Не вярвам аз на политиците! Българският народ ще оправи нещата!

На главата си нямам толкова косми, колкото деца съм ръстила“, често повтаряла пророчицата от Рупите за 5000 българчета, видели бял свят благодарение на нейната древна магическа „рецепта“. Почти всяка безплодна булка зачевала с помощта на кукла, над която Ванга наричала молитва. Днес този ритуал успешно практикува журналистката Жени Костадинова, чието перо дълго време радва читателите на в. „Труд“.

Ванга

Ванга

Жени е запозната отблизо с живота на знаменитата екстрасенска. Автор е на цели 5 книги за феномена и знае истината за любовта й към куклите. Носител е на специалната награда на фондация „Ванга“ за принос в съхранението на духовното наследство на пророчицата. Основател е на арт къща „Куклите“. Директор е на международния детски фестивал „Магията на куклите“, който ежегодно се провежда в Камчия.

– Г-жо Костадинова, какво научихте за Ванга, изследвайки живота й в продължение на години?
– Половин век мъченицата живя с болките и страданията на хората, с проблемите им, с вика на душите им. Половин век я търсеха все за едно – да помага, да лекува тежки болести или да дава съвети за лечение, да среща живи с душите на техни обичани мъртви…

Половин век Ванга живя и с проблемите на света – войни, катаклизми, смърт, убийства, блудства, мъст, омраза и алчност. „Вечер, казва тя, вие спите, а аз обикалям света и виждам жестоки картини – брат брата убива, син – майка си, невинни хора умират в безсмислени войни, които някои алчни люде правят заради пари, виждам изнасилвания, жестокост и глад. Душата ми плаче, но не мога да го променя света.“ Такъв е животът на Ванга – тежка орис, тежък кръст, който обаче тя смирено и безропотно износи.

Приемаше хора до последния си ден в Рупите въпреки болестта си, гледаше все да помага, да дава. А преди да ни напусне във физическото измерение, остави нещо, което да ни напомня по-осезаемо за нея – храма „Света Петка“ в Рупите.

Журналистката Жени Костадинова

Журналистката Жени Костадинова

– Знаем, че Ванга обожаваше куклите. Каква беше причината да държи на тях?
– „Обожава“ не е точната дума. Понякога е казвала на посетители да й донесат кукла от някоя екзотична страна, която им е предстояло да посетят. Скъп спомен й е била една кукла-булка, подарена й от Лили Иванова. Но отношението на Ванга към куклите е друго. Тя казва на жени, които са я търсели, защото нямат деца, да й донесат кукла. Пророчицата взима куклата, изрича древна молитва над нея и я връща на жената с думите: „Остави я в стаята, в която спиш и след 3-4 месеца ми се обади“. Обикновено след няколко месеца жената се връща при нея с вестта, че чака рожба.

– Имате ли доказателства, че Ванга е говорила с куклите?
– Тя не е говорила с куклите – такова нещо не твърдя. Ванга нарича над куклата молитва жената да зачене, да износи плода, да роди живо и здраво дете, опитва се да помогне със своята мощна енергия. Но прави този ритуал само на онези жени, на които вижда, че по съдба им е дадено да станат майки, и при които причината все още да не са станали, е психическа. Други, които имат физиологичен проблем, насочва към лекари – казва конкретно при кого да отиде жената, кой специалист точно да потърси. Няма универсалност в тези нейни съвети, защото всеки случай е индивидуален.

– Разбрахме, че вие същото правите кукли. Лесно ли се изработват и най-вече каква е енергията им?
– Изработвам кукли от 17 години. Започнах да ги правя спонтанно. Веднъж обядвахме с приятелка в едно ресторантче, където видях кукли, направени от деца и възкликнах: „Боже, колко са хубави! И аз ще направя кукла!“. Още същия ден си намерих материали – дървена лъжица, цветни хартии, прежда, копчета и направих първата си кукла. Продължих да правя кукли и това се превърна в мое хоби. Много години правех кукли за мое удоволствие и ги подарявах на приятели. Изненадвах се, когато след време, като им отидех на гости, виждах, че пазят подарената им от мен вещ. Явно са си я харесвали, за да си я задържат в дома. Това ме подтикна към идеята да направя изложба. Исках обаче моите кукли да послужат за нещо добро, защото в тях влагам цялата си обич и вяра в доброто. Така се роди идеята ми за благотворителната изложба от 100 кукли, посветена на фондация „Искам бебе“, подкрепяща живота и раждането на повече българчета.

Жени с нейните кукли

Жени с нейните кукли

– От къде и как човек би могъл да се сдобие с ваша кукла? Каква е цената й?
– Моите кукли не са стока, която се продава. Нямат цена. (С изключение на благотворителната изложба през 2011 г, за която разказах.) Като продължение на моята кауза за повече българчета в България с фондация „Искам бебе“ от януари тази година започваме да правим срещи с жени, които искат да имат деца, но поради определени причини, още не са станали майки. Проектът се казва „Всеки втори вторник“- всеки втори вторник от настоящия месец в арт къща „Куклите“ ще каним жени, които искат да научат повече за древния ритуал на Ванга, как тя е помагала на бездетни жени какви съвети им е давала. Докато разказвам за това, с жените ще изработваме кукли по моя метод – с бутилка, дървена лъжица и прежда. Тези мои кукли всеки, който иска, може да разгледа в арт къща „Куклите“. Идват деца и родители, правим кукли, аранжираме цветя, изработваме герои от приказки… Чрез творчеството децата се учат на доброта и красота. Но участието в срещите по проекта „Всеки втори вторник“ е с предварително записване, тъй като местата са ограничени. Иначе нищо не се иска да носят присъстващите – всичко осигурявам. Имам предвид материите, от които да си направят желаната кукла.

– С какво си обяснявате несекващия интерес към Ванга? Къде е скрита харизмата й?
– В душата й. В искрената й загриженост към хората, към техните болки и проблеми, в съпричастността й и обичта й към тях. Тя беше един от малкото големи, истински хуманисти на 20 век и ние, българите, трябва да сме благодарни, че съдбата я изпрати при нас, в нашата страна.

Ванга обичаше хората, страдаше с тях опитваше се да им помага – и като пророчица, и като човек. Бе скромна, живееше смирено и просто, не се възползва от дарбата си за лични облаги. Хората виждаха това и се впечатляваха. И колкото повече ние, българите, осъзнаваме, че все сме лъгани – от политици,от управници,от държавници, от лекари, от чиновници, от лъжеврачки и баячки, толкова повече ще открояваме Ванга като истинската, светлата и значимата сред нас. Като една велика душа, пратена ни от Бога, за да ни помогне да станем по-добри и съответно по-щастливи, ванга непрекъснато казва: „Бъдете добри! Обичайте се! Помагайте си! Не си завиждайте! Не се съдете! Господ ще даде на всеки, каквото му се полага!“. Хубаво е често да си припомняме тези нейни думи.

– Автор сте на няколко книги за нея, остана ли нещо ненаписано, което с днешна дата може да споделите с нашите читатели?
– То много е написано, само че ние не умеем да четем. Търсим все сензацията, шокиращото, скандалното, а най-ценното, което ни завеща тази озарена жена, сякаш все още остава скрито за очите, ушите и сърцата ни. С риск да разочаровам някои, ще кажа, че Ванга не е пророкувала по години дати и „часове“, както се опитват да изкарат някакви измислени руски сайтове и книги, не е давала прогнози до 3 725 година. Тя рядко посочва точни дати и почти не назовава конкретни имена, говори обикновено лаконично, с по едно-две изречения, но в тях е скрит толкова дълбок смисъл или е посочено нещо съвсем конкретно, но трябва човек да го осмисли, за да го разбере.

Например, когато при нея идва екип от хората на Елцин, за да я питат дали той ще спечели отново изборите за президент, Ванга казва: „Да, ще спечели изборите! Но кажете му по-малко да пие“. (Известна е страстта на Елцин към водката.) Екипът я пита още: „А ще си оправи ли здравето? Да го заведем ли в Америка при един голям специалист?“ Пророчицата отговаря така: „Че защо в Америка ще го водите? Там нови души дават ли!?“. Направете си извода, какво им е подсказала Ванга.

– Какво предрича Ванга за България?
– Тя настоява да не си разваляме отношенията с Русия, понеже: „Русия е входната и изходната врата на България към света“. Казва още и това: „България е душата, а Русия – тялото. Двете ще спасят света“. Съветва ни да не губим руския пазар, който е огромен, да внимаваме с гърците, „понеже са хитър народ, различен от нашия“ и да помним, че Македония е българска земя!

Тя не е държава, а територия и един ден ще се върне при майка България.“

Колкото до трудностите, през които минава народът ни, Ванга казва, че плащаме тежка карма, заради избитите от цар Борис 52 болярски рода, отказали покръстването. Често ме питат дали е посочила кой ще ни изведе от кризата, дали е казала име? Не съм попаднала на такова нейно предсказание, както казах, тя избягва да посочва имена, но съм много впечатлена от следните й думи, казани в разговор с близки през 1994 г: „Не вярвам аз на политиците! Вярвам на българския народ! Само народът е прав! Да знаете: не политиците – народът ще оправи нещата!“.

Е, виждаме през последните месеци, че народът ни се събуди и започна да търси сметка на онези, които така и не помислиха за него 25 години. Може би пък са прозрели думите на Ванга…

– Вашата истина за предсказанията й – в това число и за изчезването на пчелите?
– За изчезването на пчелите Ванга говори с тревога още в началото на 80-те години на миналия век. Тя ни предупреждава, че ако не спрем с химикали да тровим Земята, тя ще ни отмъсти. Често през годините ни припомня и казва: „Пчелите ще измрат, млякото ще се отрови, ще изчезнат определени зеленчуци и животни, най-напред лукът, чесънът и пиперът… А водата ще я затваряте в буркани“.

Ето ви едно силно предсказание. Забелязваме го едва сега, когато Европа, експертите на ООН алармират, че 70% от популацията на пчелите е изчезнала. Което е сериозна заплаха въобще за всичко, което сеем на земята и е предназначено да ни храни. По този повод твърди следното: „Вие си правите каквото искате, тровите безразборно Земята, а после се разболявате, децата ви страдат от рак, идвате при мен и плачете: „Помогни ни, Ванге! Е, как да ви помогна, като вие сами избирате този живот?! Аз предупреждавам, но кой слуша?“.

– Бихте ли разказали най-впечатляващата случка от срещите ви с тези над 120 души, с които сте разговаряли за Ванга?
– След среща с Ванга хората разбират, че са говорили с богоизбран човек. Удивителна е способността на пророчицата да вижда човешката съвест.

Спомням си колко дълго говорихме с покойния вече проф. Чавдар Драгойчев, сърдечния хирург. Той е имал няколко срещи с Ванга, водил й е хора. Веднъж тя му казва: „Докторе, ти мислиш, че хората са еднакви. Не са. Има добри и лоши. На добрите душите са бели, почти прозрачни, а на лошите са хлъзгави и сиви. Лошият човек мъчно става добър. Почти е невъзможно това. Но аз, както и ти, се опитваме да помагаме и на едните, и на другите. Защото всеки човек има избор – по кой път да поеме. Вярвам в това. Вярвам!“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *