Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Йоско убил и Мето Илиенски?

Костинбродският изверг Йосиф Йосифов – Йоско, за който има оперативни данни, че е килър №1 на България, стои зад изчезването и екзекуцията на боса на ВИС Мето Илиенски, научи сензационно журналисти от спец-полицаи. След скорошният арест на Йоско и бандата му службите се заели да направят пълна ревизия на всички неразкрити знакови поръчкови убийства, станали в страната през изминалите над 20 години. Едно от тях е именно това на Методи Златанов Методиев, както е истинското име на Илиенски.

Йосиф Йосифов - Йоско

Йосиф Йосифов – Йоско

Той се води официално мъртъв от 29 ноември 2003 г. Софийският районен съд преди 3 години издаде решение, според което Методиев не е между живите именно от тази дата. Една от най-големите мистерии през последните 10 години, разтърсила подземния свят, се случи именно на тази дата в края на есента на 2003 г. Около 21 часа вечерта Мето е в дома си в столичния квартал „Бояна“, когато получил телефонно обаждане.

„Ела сам и без охрана“, била изричната инструкция на човека, който го привикал по телефона. Преди да излезе, той казал на жена си с кого отива на среща. Видели го за последно да влиза в тъмно „Ауди“. Малко по-късно в полицейските масиви срещу описания номер излиза информация, че се води на „Опел Вектра“ откраднат два месеца преди това.

Мето Илиенски е бил убит от бандата на Йоско Костинбродския

Мето Илиенски е бил убит от бандата на Йоско Костинбродския

Съпругата на висаджийския бос Яна пуска жалба в полицията за изчезването на мъжа си на 2 декември 2003 г. 7 години по-късно смъртният му акт най-накрая беше издаден на база на съдебно решение. Въпреки че има акт, и до ден днешен няма труп. През всички тези изминали 13 години се появиха десетки версии по темата какво точно се е случило с Мето Илиенски. Част от тях гласяха, че той е жив и здрав, пие си уискито в далечна Бразилия и дори сътрудничи на американската служба за борба с наркотиците ДЕА. Друга версия сочеше, че е застрелян лично от шефа си Георги Илиев, който е бил в аудиото пред дома на Методиев във фаталната ноемврийска вечер преди 13 години.

Истината обаче, според служители на службите за сигурност, била доста по-различна. Буквално дни след изчезването на бандита при антимафиотите постъпва оперативна информация, че той е убит заради тогавашната война между ВИС и СИК за разпределението на пазара на горива в страната и контрабандата на петрол през границите. Поръчката е дошла от СИК, а групата, което е била наета да изпълни екзекуцията е на Йосиф Йосифов от Костинброд. Илиенски беше човекът във ВИС, който пряко ръководеше всички престъпни дейности на организацията, сред които и контрабандата. Описват го като брилянтен математик, уникален ум и човек с вроден талант на организатор.

Партньор на Мето през онези години и негова дясна ръка беше Красимир Каменов, по прякор Къро. Двамата бяха сътрудници във фирмите „Андромеда-96″ ЕООД и „Арена-2001 „ООД, които се ползваха в началото на века с проекции от страна на ръководството на Столична община в лицето на кмета тогава Стефан Софиянски.

Чрез фирмата на Къро и на жена му Светлана „Абоба 2000″ Мето Илиенски беше сложил ръка върху апетитния бизнес на приватизираната общинска фирма „Паркинги и гаражи“, в чието владение бяха десетки имоти, подземни гаражи и паркинги в столицата.

Паралелно с това гангстерът продължаваше да ръководи и други печеливши сектори във ВИС като продажба на дрога, кражби на автомобили, квартирни обири. На по-високо ниво контролираше канали за контрабандна стока. На заплата при Мето през онези години бяха десетки митнически служители, посреднически фирми, които обмитяваха тировете на ВИС и безброй полицаи от квартално ниво до шефове на дирекции в Министерството на вътрешните работи. Илиенски имаше и контрола над най-голямото стоково тържище в София в квартал „Илиянци“, от което тръгва и прякорът му.

Според източници от бившите сикаджийски структури Методиев е искал да влезне в директна конкуренция с тях в акцизната контрабанда, и по специално бизнеса с петрол. Кралете на бензина по това време бяха Стоил Славов, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата, Красимир Маринов – Маргина и Милчо Бонев – Бай Миле. Официално повечето от тях бяха обединени под шапката на дружеството „Интергруп енд партнърс“. Като мозък на петролната схема на СИК се сочеше основно Славов. Телето, както беше прякорът му в подземния свят, бе заел позиции на най-ключовите места, откъдето в България можеше да влезе контрабанден петрол.

Сред фирмите с негово участие бяха и „Карго контрол консултанте“ ООД и „Корабна агенция интершип“ ООД. Дружествата са регистрирани в Бургас и според запознати точно те са били главните звена в търговията с петролни продукти. От сенчестия бизнес с петрол във фирмите на СИК влизаха по над 50 млн. лева месечно.

Твърди се, че отвличането и убийството на Методи Методиев е платено лично от Стоил Славов. Телето беше разкъсан на парчета от тротилова бомба, поставена в асансьорната шахта в тогавашния централен офис на СИК на бул. „Джеймс Баучер“ в столицата. Това стана точно 51 дни след екзекуцията на Илиенски, а според ченгета покушението е било акт на отмъщение.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *