Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Известният юрист и университетски преподавател Чавдар Стоянов: Страхувам се за живота си! ИНТЕРВЮ

Сагата на главен асистент и доктор на правните науки Чавдар Стоянов, който – преподава в най-престижните български университети, започва преди повече от година. Тогава проявява неблагоразумието да скъса на изпит съпруга на бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова – Красимир Атанасов, задочник в „Стопанския факултет“ на Техническия университет в София. Следва серия от ходатайства, които не дават желания резултат. Половинката на гербаджийската министърка засяда над учебника, като всеки редови студент, за да изкара изпита. Но отмъщението не закъснява.

Чавдар Стоянов

Чавдар Стоянов

В средата на септември Стоянов с изненада научава, че е свален като лектор въпреки наличието на официална служебна бележка, която удостоверява, че трябва да води упражнения и лекции.

„Това се случи по време на управлението на Служебното правителство, назначено от президента Плевнелиев. След моя бурен отказ последва мощна атака от кръгове, свързани с ГЕРБ, срещу мен. Бяха спукани гумите на личния ми автомобил „Фолксваген Поло“ в района на Техническия. След 7 дни имаше втори инцидент със спукани гуми на колата ми, но в Пловдивския, където изнасям лекции по „Право на Европейския съюз“. Започнах да получавам обаждания от телефон с номер 0892 941 689, като лицето все не се представяше. По гласа си личеше, че е мъж на около 35-40 години. Покани ме на среща в столичното заведение „Корнер“ в квартал „Лозенец“. Въпреки опасенията си реших да отида, придружен от 5 момчета, които са мои приятели, работещи в частна охранителна фирма. Не стана срещата…

Около улицата, на която живея в „Лозенец“, многократно забелязвах черен джип със софийска регистрация, а така също и един „Мерцедес“ – G клас. Мерцедесът го забелязвах на още няколко места в София, където ходех. Казаха ми, че след мен се е движел пеш някакъв мъж, който бил разпознат като Владислав Младенов от ДАНС.

Абсолютно съм убеден, че по отношение на мен се осъществяват нерегламентирани действия от фигури с различно обществено положение, но приближени на ГЕРБ. Ще подчертая още, че на личния си мейл получих списък със спечелените поръчки за осъществени ремонтни и други дейности в здравни заведения от национално значение, като това е извършено от фирми на Красимир Атанасов като изпълнител, за периода 2012 г. и началото на 2013 г, когато здравен министър е неговата съпруга. Но това далеч не е всичко“, пише в жалба до министър Цветлин Йовчев университетският преподавател.

Ето какво разкри в сензационно интервю самият Чавдар Стоянов.

– Г-н Стоянов, скандалите около вас тръгнаха, след като стана ясно, че сте си позволили да скъсате 2 пъти съпруга на бившия здравен министър Десислава Атанасова в Техническия университет. Какво се случва?
– Появи се секретарка в Техническия университет, която аз не познавам, защото там работят много инспекторки. Тя ходатайства за съпруга на Десислава Атанасова. По времето, когато настояваха да го пусна на изпит, Атанасова бе министър. Аз казах, че трябва да прочете още, да се подготви като всички студенти. Дамата беше сложила в една студентска книжка някакъв бял плик, чието съдържание не зная какво е. Мина време. На власт дойде служебното правителство на Марин Райков и тя поднови действията си. Аз й казах, че исканията й няма как да се реализират. Стана скандал пред студенти.

Красимир Атанасов се появи в крайна сметка на изпит, след като беше научил част от въпросите. Получи оценка, която според мен най-справедливо отговаря на неговите знания.

– Да разбираме ли, че сте му писали тройка по милост?
– Аз му писах оценка, каквато не помня. Той демонстрира знания, които бяха задоволителни, макар и неособено високи.

– Какво се случи по-късно? Има ли нещо, което да ви притеснява?
– 2 месеца по-късно почнах да получавам странни обаждания на мобилния и на домашния си телефон от непознато за мен лице. Мъж ме съветваше да внимавам къде ходя и какво правя. Колебаех се откъде идват те. Притесних се. Чувствах, че животът ми е застрашен, защото заявленията бяха: „Внимавай какво правиш, подлого, за да не бъдеш пребит“. Разбира се, аз сезирах компетентните органи в лицето на 4-то районно управление на МВР. В интерес на истината ще призная, че и до този момент за мен остава неизвестен извършителят на тези заплахи. Това ме накара да се замисля върху два факта. Първият е свързан със серията от ходатайства и натиск, свързани със семейство Атанасови. Вторият – с доста сериозен обществен скандал – напуснах Национал-демократичната партия с лидер Димитър Стоянов. Имам някакво съмнение, че тези „неща“ идват по служебна линия. Но не мога да го докажа. Затова и предоставих възможност на компетентните органи да го установят. Месец по-късно получих официално известие, че извършителят на заплахите е неизвестен, защото умело се е обаждал от телефони с неустановено местоположение. Предполага се улични телефони, интернет клубове или предплатени карти. Паралелно с това започнах да получавам още есемеси.

– Те с какво съдържание бяха?
– И те бяха пускани от интернет клубове. В съобщенията се твърдеше, че съм имал отношения с лице от Дупница. Този мъж аз познавам единствено като наемател.Той е помагал в ремонтните дейности в един апартамент, който се стопанисва от мен, брат ми и баща ми в курорта Свети Влас. Същото лице отправи серия от клеветнически обвинения до прокуратурата, като те бяха адресирани и до различни районни управления на МВР в София. В началото смятах, че лицето страда от определени психологични проблеми, но после видях, че нещата се задълбочават и вредят на авторитета ми.

– Казахте отношение? Бихте ли конкретизирали по-точно?
– Не искам да използвам друга дума. Хората ще се досетят за какво става въпрос. В какво съм набеден, без да съм дал грам основание.

– Ще споделите ли името му?
– Името му го знаят органите на реда. Аз ще го нарека К. Л.

– Нещо ви спира да говорите с имена ли?
– Направих проучване и установих, че има, меко казано, спорни моменти в неговата биография през последните 3 години. Аз обаче не съм в състояние да му помогна да си намери работа, нито да му дам пари. Грешката ми бе, че проявих човечност. Той ми каза, че детето му е болно – страдало от астма и нямало с какво да му купи лекарства. Убеди ме, че се намира на ръба на социалното оцеляване. По-късно разбрах, че не е така. Че същият е провеждал кампании с искане за финансово подпомагане от различни хора в района. Навсякъде е твърдял, че е свързан с братя Галеви, че е заплашван. Заявих му, че не желая да имам никакви отношения с него оттук насетне. Минаха около 20 дни след моите разговори с човека. Лицето пак започна да ме изнудва със съобщения, в които се твърдеше, че ако до 5 дни не предоставя сумата от 1000 до 2000 лева на съответно място, той ще уведоми различни мои работодатели в учреждения, където работя.

– Това са университетите, в който изнасяте лекции, или други институции?
– Да. Каза, че щял да разгласи позорящи сведения за мен, което искрено ме разсмя, защото мисля, че всеки е в състояние да разгласява „позорящи сведения“, ако е в състояние да ги докаже.

Видях, че лицето е писало жалби до различни столични РПУ-та, които за дълъг период от време са стояли без разглеждане. Стана ми странно, че в 6-о районно едно лице, което е инспектор, е проявило по-голям интерес към жалбите му. Обратно на твърденията на останалите си колеги е сметнало, че има нещо, което ме уличава в извършване на някакво деяние. Така на 22 януари 2014 г. Районната прокуратура се произнесе по всичките тези сигнали. Отказа да образува наказателно производство срещу мен и всички писания бяха върнати в архива. Разбира се, Върховна касационна прокуратура също бе уведомена. Паралелно със случаите на изнудване и на клеветническа кампания към мен в средата на ноември аз отправих жалби към вътрешния министър Цветлин Йовчев и към председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

– Какво написахте в тази жалба?
– Че лицето, което ме придружава, е забелязало неколкократно в рамките на 2 седмици да ни следи мъж. Разпозна го като Владислав Младенов, работещ в ДАНС. Оказва се, че лицето, което е било постоянно с мен в онзи период, е Георги Живанкин – бивш полицай. Работил е заедно с Младенов. Сподели, че от близо 2 години след ходатайство от приближени до ГЕРБ политици и следящото ме лице е започнал работа в ДАНС. В началото се усъмних в истинността на информацията. Но понеже се чувствам застрашен през последната половин година, реших да споделя всичко в жалба до ДАНС. Не мога да твърдя, че лицето е Младенов, но по описанията на Живанкин, който беше разпитван – трябва да е той. В неформални разговори с лица, поставени на високо място в ДАНС, ми бе признато, че подобен служител има и в момента се води производство. Този процес не мога да коментирам. На 11 февруари, на постоянния адрес, на който живея, получих съобщение с входящ номер от месец ноември 2013 г, което е издадено 2 дни след пускането на моите жалби.

– Какво се твърди в това съобщение?
– Че подобен служител не съществува в редиците на МВР, което допълнително усили моето виждане, че става въпрос за човек, напуснал МВР и пренесъл се в ДАНС.

– Вие сте юрист и вероятно има въпроси, породени от тези жалби, преписки, оплаквания, проучвания?
– Въпросите, които привличат моето внимание и ме притесняват, са следните: „Прикрива ли се служител, извършил нарушения от структурата на ДАНС? Има ли връзка между него и псевдожалбоподателя Л.К., който пишейки жалби създаде една представа за мен, която няма общо с действителността? Питам се и какво се прикрива – дали служителя или връзката между него и автора на клеветническите твърдения? Дали това умишлено не се извършва преди изборната кампания за евродепутати, като се има предвид моята политическа активност в една от участващите в парламента партии? Може пък да е акция срещу мен, защото публикувам в медиите коментари срещу президента Плевнелиев?!“ Всички материали, които съм събрал до момента, съм оставил в кантората на известния столичен адвокат Лъчезар Таков.

Атаката срещу мен е свързана със свободата да изразявам мнение, да разпространявам информация и да бъда адекватен по обществено значими теми. В моите текстове обаче не съм визирал нищо друго освен юридически позиции по актуалните проблеми на деня. За съжаление, жалбите срещу мен са клеветнически и създават опасност за извършване на престъпление срещу мен. Все пак искам да благодаря на министър Йовчев, че в рамките на месец бяха събрани всички жалби срещу мен и предадени на прокуратурата, която се произнесе.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *