Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Извънземен кораб скрит в планина на 40 км от границата със Сърбия

В началото декември 2012 г. светът усилено се готви за своя край. Стотици хиляди по света вярват на календара на маите, според който всичко приключва на 21-ви декември. По-слабохарактерните гледат да си оправят вересиите на тази планета, очаквайки най-страшното.

Планината Ртан

Планината Ртан

Има и такива, които до последно се надяват на чудотворно избавление и търсят своя спасителен бряг. Намират го в Сърбия на 40 км от границата с България. Районът от древни времена привлича със своята мистичност и съвсем нормално е припознат като последното безопасно място преди настъпването на Апокалипсиса.

Е, той така и не идва, но за сметка на това хотелиерите в района около планината Ртан отчитат рекордни приходи през декември 2012 г. Дори след това оборотът им не намалява. Мястото вече си е спечелило световна слава заради способността на планинския масив да издава звуци, наподобяващи човешко дишане. Още по-загадъчно е как едно творение на природата може само да придобие формата на идеална пирамида, на която северният ръб е дълъг 3 км, югоизточният е наполовина по-малък-1,5 км, югозападният на свой ред също е наполовина по-малък от втория – 750 м.

Учени от цял свят се обединяват, за да открият тайнат на „дишащия" връх

Учени от цял свят се обединяват, за да открият тайнат на „дишащия“ връх

„Няма нищо случайно в тези пропорции. Атмосферните явления, вятърът и дъждът не могат да сътворят нещо толкова съвършено. Последните ни изследвания показват, че в геометрията на планината е спазен принципът на „златното сечение“. Ртан е от варовик и е придобила формата на пирамида в резултат на действията на някаква разумна сила или енергия категоричен е Саша Наджфей, изпълнителен директор на организацията „Духът на Ртан“.

Според него идеалните форми на планината съвсем не са най-интересното в нея. Далеч по-любопитни са звуците, които излизат от недрата. През последните няколко години известни учени правят свои измервания, за да установят какво точно се случва в дълбините на Ртан. Пръв с крайно интересната задача се заема сръбският ядрен физик Любо Ристовски. С помощта на прецизна апаратура той улавя електромагнитно излъчване с една и съща честота – 28 kHz на върха на планинския масив.

„Все още нямам научно обяснение откъде идва това излъчване. Установено е, че го има и на пирамидата в Босна, както и на върха на някои ирански пирамиди. Колегите от световната научна общност също разполагат с повече въпроси, отколкото с отговори категоричен е Любо Ристовски.

След него още няколко учени провеждат задълбочени изследвания и правят картинката още по-заплетена. Най-интересно е откритието на проф. Паоло Дебертолис от Италия, според което от дълбините на Ртан към повърхността се разпространяват вълни с честота от 22 Hz, които наподобяват човешко дишане или дълбока въздишка. Проф. Дебертолис, както и всички предишни посетители с научни дипломи, нямат конкретно обяснение защо „диша“ планината, която е част от Южните Карпати. Без особен успех остава и международното изследване от миналата година, в което участват редица европейски държави, САЩ и Канада. Учените пристигат с половин тон апаратура и започват да преслушват мистериозния планински връх. След това си заминават с обещанието, че съвсем скоро ще извадят на бял свят истинска научна сензация. До този момент не са го направили и това не пречи на слуховете за свръхестествените сили на планината да се разпространяват безпроблемно и да пълнят джобовете на местните предприемачи.

Планината Ртан „Вярвате или не, в недрата на Ртан е скрит извънземен кораб, който дори и в момента продължава да работи на режим изчакване. Как иначе ще обясните внезапно появяващото се и също толкова внезапно изчезващо силно електрическо поле. Виждали сме странни светлини, чували сме стряскащи звуци, но не разполагаме с възможности да ги запишем и покажем на останалия свят. Нещо там работи и може да бъде събудено от дълъг сън“, категоричен е местният хотелиер Небойша Гаич.

Другата най-разпространена легенда за Ртан е, че тя прикрива древна пирамида с изключителна свръхестествена сила. Науката може и да гледа с пренебрежение на подобни истории, но гузно мълчи на въпроса защо около върха на мистериозната планина почти винаги има облак, който в слънчеви дни прилича на ореол. Мястото явно е привличало хората още от древността, тъй като преди стотици години около Ртан са построени няколко манастира, от които три са оцелели и до днес.

Феновете на „Досиетата X“ се заричат, че ще направят всичко възможно, за да научат какво крие сръбската планина. За тази година са планирани още проучвания, а по-смелите оптимисти дори искат да организират сондиране на земните недра. Местните хора са убедени, не тайната скоро едва ли ще бъде разкрита, което е добре дошло за желанието им винаги да са с пълни джобове.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *