Изровиха вампирясал скелет и в Търново

2
Скелет на вампир

Поредният български вампир изровиха учени във Велико Търново, при проучване на комплекс от гробове в църквата „Свети Иван Рилски”. При изкопните работи пред очите на археолозите се разкрила жестока гледка на скелет, който бил със завързани крайници, продупчено с острие сърце и кесийка с монети в ръцете.

Според началника на разкопките професор Николай Овчаров, през годините подобни езически обичаи били изпълнявани в няколко различни варианта, чак до началото на двадесети век.

Вампирът граф Дракула

Най – често против вампирясване старите българи прилагали няколко хватки, след които най – популярни били затрупването на трупа с големи камъни, посипването на тлееща жарава върху гърдите на вампира, завързване на краката и ръцете. Друго заклинание против възраждането на кръволока било предварителното подпалване на гроба, което се извършвало преди полагането на тялото вътре.

Професор Овчаров разкрива, че не винаги ритуалите против вампирясване се правели на зли хора. Понякога субективни причини принуждавали нашенците да изпълняват ритуалите, тъй като вярвали, че при определени обстоятелства може да озверее и да излезе от гроба. Най – опасното време било до четиридесетия ден, след това било по – трудно на мъртвеца да възкръсне и да върши злини.

За вампирите:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *