Измислиха и стандарт за казаните за ракия

0
Казан за ракия
Селски майстор вари ракия

Почти във всяка къща и във всеки двор има казан за ракия. От Асоциацията на производителите на спиртни напитки,  искат да се въведе държавен стандарт за казаните и най-вече продукта, от който те се изработват.

Бранимир Ботев, който е шеф на Асоциациата, е внесъл запитване към Министерството на земеделието, за въвеждане на стандарт. Според него, най-подходящият материал за изработване на казан е медта. Масово обаче хората изпозлват неръждаваема стомана или подцинкована ламарина за по-евтино. Ботев даде за пример Австрия, където има 27 000 домашни производители на спиртни напитки, но всичко се прави по стандарат, което гарантира качеството на продукта. В България обаче ситуацията е коренно различна и всеки псевдо майстор продава ракия, но без да се знае какво е качеството, а хигиената не е за коментиране.

Искането на Ботев е всички казани за варене на ракия да се правят от мед, което гарантира по-голяма хигиена, а и медта е по-добра за топлообмена. Разбира се това удоволствие е доста скъпо, защото изработката на 180 литров казан от майстор струва около 1800 лв. Дали новия закон ще бъде приет все още не е ясно, но се изкачва отговор от съответните органи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *