Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Изгорили последния вампир с вряло вино

Вампир

Етнографът Сашка Бизеранова попаднала на интересни находки при свое проучване за ритуалите против вампирясване в Северозападна България. Според нея в района около Видин хората не са спрели да правят заклинания против зверовете от отвъдното и все още разказват, как е бил умъртвен последният регистриран у нас истински вампир.

В онзи край местните смятат, че със смъртта само се бележи ново началоза живот на душата. Тя съвсем не означавала края на съществуванието, а просто човек се прехвърля от белия свят към отвъдния. Двете измерения съществуват паралелно и между тях има определени зависимости.

Внучката на вампира

Последният регистриран случай на вампирясал мъртвец у нас е от 1902 година, а за него разказва все още живата внучка на кръволока. Тя си спомня, че тогава последният дом на дядо й бил отворен, защото след като пукалясал в селото започнал масов мор на добитъка. След специалното разрешение на кмета, ковчегът бил измъкнат от земята и отворен.

Тогава местните с ужас установили, че мъртвецът имал розови бузи, извъртял се на една страна, ноктите и косата му пораснали. Тогава пробили сърцето му с железен кол и го попарили с вряло вино. Измирането на животните спряло още същата вечер.

Според обичаите на тамошните християни и власи, още с настъпването на смъртта, на тялото трябва да бъде осигурена охрана, за да не бъде прескочено от яре или котка, които се смятат за дяволски изчадия. Когато трупът бъде изнесен от къщата, задължително трябва да се направи поклонение, някои минават клекнали под ковчега, за да предпазят себе си и своите роднини.

Власите пък задължително забиват пирон на прага на входната врата, опъват и конец на височината на починалия. Това сигурно щяло да предпази мъртвеца от превъплъщение в кръвожаден хищник и да предпази дома от вампирско нападение.

Сред другите популярни методи са опалването на пресния гроб, което трябва да се направи веднага след погребението и в пълно мълчание, когато слънцето започне да се скрива зад хоризонта. Освен това върху гроба се забиват пирони, вретена, глог или тръни. Други пък слагат чесън и вретено в ковчега.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=Fbl8zs5zvgA

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *