Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Иван Тодоров – Доктора подарил апартамент на Косьо Самоковеца

Иван Тодоров – Доктора купил уникален имот на Косьо Самоковеца в княжество Монако. Въпросният имот, който представлява разкошен апартамент, не е попаднал обаче във фокуса на бдителната Комисия за конфискациите, въпреки че още по времето на Кушлев се водеха битки с наследниците на висаджията.

Иван Тодоров - Доктора

Иван Тодоров – Доктора

Жестът е направен малко преди разстрела на Самоковеца през 2003 г. Доктора има за какво да му е благодарен. С помощта на Константин Димитров големият контрабандист на цигари се сдобива с чиста полицейска справка, издадена през 2002 г. Според осведомени, цената на жилището от 120 квадрата е към 960 000 евро.

Малко по-рано Доктора е получил отказ за гражданство в княжеството. Причината за това е официална справка за Иван Тодоров, изготвена от тогавашната НСБОП. Скандалът е голям, защото Доктора действа светкавично.

И Самоковеца бил щедър към Иван Тодоров - обзавел го с вила и земя в Боровец

И Самоковеца бил щедър към Иван Тодоров – обзавел го с вила и земя в Боровец

Чрез прокурори от тогавашната Софийска военна окръжна прокуратура с инициали Т. Т. и Д. Д. предизвиква насрещна проверка срещу хората от НСБОП, които са изготвили отрицателната справка. Въпросните магистрати били „мотивирани“ със значителна сума долари.

НСБОП обаче защитава служителите си. Шефове на службата са привикани да дадат обяснения в прокуратурата. МВР се застъпва за тях, а висш магистрат обещава да изясни случая. Доктора междувременно прави многобройни опити да се сдобие с ценния документ. Дори подарява два скъпи часовника на високопоставен генерал от МВР, но напразно. С връзките си обаче Самоковеца решава проблема. Като награда за услугата, Доктора му купува и подарява въпросния апартамент в княжеството.

Няколко години по-рано Самоковеца от своя страна също направил мил жест към Доктора. Подарил му луксозно ремонтирана стара вила с 20-ина стаи, заедно с 4 дка земя в Боровец. Твърди се, че покупката струва 10 млн.лв.

Поводът – Доктора предоставя част от каналите си на Косьо.

Дружбата между двамата е много стара, още от 90-те години. Доктора и СИК наследяват част от каналите на КИНТЕКС в производството и разпространението на синтетични опиати. С тях работи и сириецът Абдул Сахтура, собственик на лаборатория за производство на лекарствени средства в София.

Чрез сириеца СИК изнася амфетамини в Турция и Близкия изток. Значителна част от. продукцията заминава за Гърция. Маршрутът се контролира от Доктора и близката до него „Амигос 3″.

По времето, когато си разменят скъпите подаръци, Доктора и Косьо са на различни нива. Общото е, че и двамата активно участват в политическото финансиране на партиите в страната. Самоковеца се движи с черен джип, заобиколен от мутри-охранители, името му гърми из българските медии.

Иван Тодоров – Доктора стои обаче в сянка. Той върти печеливш и законен бизнес по схемата цигари –финансово-брокерски къщи.

Доктора по това време притежава една от малкото в Европа гаранции за внос на цигари на стойност 2 млн. долара, защитени от една от най-реномираните швейцарски банки. Това дава право на притежателя й на гаранцията да вкарва върволица от контейнери с цигари, често надхвърлящи горната сума. По данни на МВР през този период Доктора върти оборот от 700 млн. долара. В контрабандата на цигари са ангажирани представители на редица държавни структури – гранична полиция, митничари и данъчни служители.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *