Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Истинската биография на Златко Баретата – 3 част

Златко Баретата

Златко Баретата

От кориците по делото срещу престъпния холдинг  на Златомир Иванов Баретата става известно и друго – че към „Фирмата“ бил създаден фонд „Полицейска заплата“, който осигурявал по 100 хил. лв. месечно на ченгетата от София. Всеки дилър е бил принуждаван да отделя част от оборота за подкупи на полицаи от столичните РПУ-та.
„Най-скъпо излизаше спокойствието ни на територията на 3-то РПУ. Там отиваха по 15 хил. лв. месечно“, разкрива един от свидетелите. Нито един полицай обаче не е уволнен за връзки с наркогрупировката.
Със закрила на всички възможни ниво в МВР наркоорганизацията на Златомир Иванов разширява влиянието си. Така през 2009 г. картелът развива дейност в София, Перник, Самоков, Ботевград, Русе, Видин, Монтана, Лом, Силистра, Плевен, Пловдив, Троян и Благоевград. Фирмата си партнира и с наркоорганизации във Варна, Пловдив и Бургас. Организацията инвестира и в собствени плантации за марихуана в Петрич и Сандански. Отговорник за тази дейност е Кирил Атанасов.
Въпреки солидните обвинения срещу Златомир Иванов и тезата на държавното обвинение, че си има работа с крупен гангстерски бос, малцина са склонни да се обзаложат, че Баретата ще бъде осъден и ще лежи ефективно в затвора.
За него в пълна степен важи определението, което в Италия дават за ръководителите на Коза Ностра. „Днес мафиотът е по-скоро бизнесмен, който извършва престъпления, отколкото престъпник, който върти бизнес“.
Командосът Златомир Иванов – Баретата напуска СОБТ в началото на 96 г., когато е посъветван от командира си да подаде молба за освобождаване, за да не бъде уволнен дисциплинарно.
Причина за разжалването на Златко Баретата е участието му в престрелка в заведение в центъра на София, при която са убити двама престъпници. Става въпрос за масовата стрелба в препълнения с клиенти бар „Вираж“ на Петте кьошета на 27 ноември, 95 г., в която мъртви падат гангстерите Веско Въртийски – Патичето и Ларсен Луканов. Те са разстреляни от действащите командоси Златомир Иванов, Иво Русинов и Кольо Колев, а пукотевицата става повод да бъде искана оставката на тогавашния началник на

Златомир Иванов Баретата

Златомир Иванов Баретата

МВР Любомир Начев.
Според официалната версия на прокуратурата за този инцидент Патичето и Ларсен Луканов първи открили стрелба срещу командосите. Златомир Иванов и колегите му отишли да пийнат по едно на Петте кьошета, а издирваният по обвинение за убийства и въоръжени грабежи Веско Въртийски помислил, че баретите идват да го арестуват. През 96-та г. Софийска градска прокуратура оневинява командосите и прекратява наказателното производство срещу тях с мотив, че Златомир Иванов и Иво Русинов са стреляли при неизбежна самоотбрана. Истонската причина за влизането им в бара е спестена, за да не бъде хвърлено поредното срамно петно върху отряда на червените барети. Но всъщност Златко Баретата отмъщава за Кимбата, който е убит на 24 октомври, 95 г. вероятно от самия Патичето.
Пламен Атанасон – Кимбата е най-близкият приятел на Златомир Иванов. Двамата се познават от поделението във Врана.
В периода 92-93 г. Кимбата участва в спецгрупа за бързо действие по мотели и магистрали. Отрядът обаче е разформирован, след като се оказва, че спецгрупата дава възможност на магистрални бандити да се оттеглят след като изоставят плячката си. Отстраненият командос отваря прословутото си заведение „Кимбата“, в което през 95 г. се носят пари с чували от рекетьорската

Златко Баретата

Златко Баретата

дейност на фирма „Аполо и Болкан„.
Напуснал системата на МВР през 96 г. обучаваният да се бори с тероризма Златомир Иванов поема контрола върху престъпни дейности, от които основно се финансира тероризмът.
Според доклад на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю от 7 юли, 2005 г., посветен на организираната престъпност в България и международните криминални групи с българско участие, Златомир Иванов управлява „групировка от бивши военни командоси, занимаващи се много активно със застрахователна дейност… Иванов ръководи и контрабандни дейности, а се занимава и с изнудване и рекет. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за експорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация“.
Ще успее ли държавата да пребори „Фирмата“? В страната на Баретите са възможни и положителен и отрицателен отговор.

Виж първа част (1 част) на „Истинската биография на Златомир Иванов – Баретата“ ТУК:

Виж втора част (2 част) на „Истинската биография на Златомир Иванов – Баретата“ ТУК:

Виж култово интервю със Златомир Иванов – Златко Баретата! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Истинската биография на Златко Баретата – 3 част

  1. Алексей Отговор

    28.06.2019 в 1:10

    Перезвоните мне пожалуйста 8(812)747-16-80 Алексей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *