Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Истината за най- големия допинг скандал в бг спорта – виж тук:

На игрите в Сеул през 1988 година България прави най-доброто си представяне на олимпиада. Страната печели цели 35 медала, 10 от които са златни, и се нарежда на седмо място в крайното класиране, като изпреварва спортни сили като Великобритания и Италия. Еуфорията от представянето на българските спортисти обаче е помрачена от най-големия допинг скандал с българско участие. Той е свързан с щангите и до днес остава като едно от най-срамните петна за българския спорт.

Иван Абаджиев

Иван Абаджиев

Българските щангисти започват олимпийските игри по феноменален начин. В първите четири състезания те печелят четири златни медала и дават сигнал, че са готови да се борят за златото във всички категории. Треньорът Иван Абаджиев за пореден път демонстрира уникалната си методика, но съвсем скоро радостта му е помрачена.

Митко Гръблев

Митко Гръблев

В допинг пробите на спечелилите първи места Митко Гръблев и Ангел Генчев са открити забранени вещества и златните им медали са отнети. Наказанието за българските щанги обаче е много по-тежко от отнемането на двата златни медала. То гласи, че всички български щангисти трябва да бъдат извадени от олимпиадата. По този начин талантливите спортисти Асен Златев, Румен Теодосиев, Иван Чакъров, Стефан Ботев и Антонио Кръстев, които са се подготвили за атака на олимпийското злато, изобщо не излизат на подиума.

Шокът за българската публика е огромен. И до днес не е ясно дали българските щанги са станали жертва на международен спортен заговор, или треньорът Иван Абаджиев наистина е прекалил със стимулантите.

Ангел Генчев

Ангел Генчев

Няколко месеца след края на олимпиадата в спортните среди плъзва слух, че преди игрите е имало договорка между България и СССР златните медали в щангите да бъдат поделени по равно. При силния старт на българския отбор обаче на руснаците им станало ясно, че Иван Абаджиев се е полакомил да обере всички медали и няма да спази договорката. И до ден днешен Иван Абаджиев отрича съществуването на подобен заговор.

Другата версия за случилото се е по-реалистична. Към българския национален отбор по щанги съществува комисия по биостимулиране, която следи и утвърждава схемата за медикаментозно възстановяване. Задачата на комисията е да предпазва българските спортисти от допинг скандали. Щангистите, уличени в употреба на допинг, също са под наблюдението на комисията, но въпреки това пробите им са положителни. Какво се е случило в българския отбор и отношението му с комисията, можем-само да гадаем. Според една от версиите е възможно забранените вещества да са попаднали в кръвта на Митко Гръблев и Ангел Генчев благодарение на „доброжелатели“ от българския щаб, които са искали да отмъстят на авторитарния Иван Абаджиев. Според друга версия самият Абаджиев е изиграл комисията и е подценил указанията й. Според трета самата комисия не се е справила с работата си и допинг скандалът от Сеул е плод на Некадърност и лошо свършена работа. При всички случаи според тези теории виновни за скандала са българските спортни ръководители, а не външни сили и конспирации срещу България.

Иван Абаджиев и Митко Гръблев

Иван Абаджиев и Митко Гръблев

По стечение на обстоятелствата аферата в Сеул е последният удар за цяло едно поколение български щангисти, което така и не успява да се изяви пълноценно на олимпийски игри. България, както повечето социалистически държави, бойкотира игрите в Лос Анджелис през 1984 година. Това лишава българските спортисти от възможност за добро представяне. Според различни спортни специалисти през 1984 година българският спорт е в по-добро състояние, отколкото през 1988 година, когато страната отбелязва най-доброто си представяне на олимпиада.

Заради идеологическата борба обаче спортистите ни са лишени от възможност за изява. Когато избухва допинг скандалът в Сеул, за повечето от щангистите мечтите за олимпийски медал приключват. Четири години по-късно те вече или са се отказали от спорта, или са на възраст, която не им позволява да бъдат в най-добрата си форма. Дали българските спортни шефове тогава са си извадили поуките, не е ясно. Ясно е, че през 2000 година българските щанги отново се превърнаха в център на олимпийското внимание. Тогава след блестящ старт на олимпийските игри и няколко бързи медала допинг пробите на златната медалистка Изабела Рифатова, сребърния Иван Иванов и бронзовия Севдалин Минчев се оказаха положителни. Медалите им бяха отнети, но този път отборът остана да се състезава на олимпиадата. Тогава треньор отново беше легендарният Иван Абаджиев.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Истината за най- големия допинг скандал в бг спорта – виж тук:

 1. Атеист Отговор

  01.04.2015 в 10:33

  Жалко, наистина жалко! Такова топене и съсипване така тотално е просто брутално! Няма спортист, който не взима възтановяващи вещества. Или искате да ми кажете, че Германия и Русия са слаби страни? искате да кажете, че нямат 5 пъти по-качествени лаборатории, нямат и зали, и храни, и добавки, и възможности повече от нас? всичко е нагласено, за да може да се съсипе нашата школа, която неимуверно вади мега таланти. Неслучайно Генчев вдига 202.5 а тежи 67.5 … това е нечовешко постижение за света. 3 пъти собственото си тегло. Тука всякакви допинги отиватпо дяволите. Таланта, сърцето и характера са важни. Вроената лъвска сила. всеки, който малко си има на престава от нещата е наясно, че и Сеул и други първенства, и преди Пекин, и преди Евро и т.н. в храната на щангистите отвътре попада медикамент, забранен. Няма как иначе. Ние не сме прости, че не знам за кой път да става това и то вече го очакваме, но лошото е, че не може да го предодвратим. Били сме удобни на руснаците преди 10-ти септември, но когато сме започнали да ги мачкаме, че и преди 10-ти, нареждането от полит бюро се слуша и жалко! Тия рекорди обаче остават, тия мигове остават и самите щангисти на останалите държави знаят, какво направиха нашите и какво са направили. Те най-добре знаят какви нечовешки усилия са. Поклон!

 2. българин Отговор

  12.02.2016 в 22:32

  на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz.bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

 3. man Отговор

  12.02.2016 в 22:32

  Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти,геноцид/и над човек и/или хора, убийства, побои, насилия /в филми, романи, сериали и т.н/,черен и/или лош хумор /примерно с педераси /изнасилвания над тях и въобще и т.н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята.

 4. пиша от чужбина Отговор

  12.02.2016 в 22:33

  и мисля, че трябва мир на Земята и благоволение между човеците

 5. Kris Отговор

  18.04.2016 в 10:18

  На снимката е Борислав Гидиков … а Не Митко Гръблев !?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *