Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Истината за АЕЦ Белене – национална независимост или нови окови (Видео)

Нека не сме безучастни към енергийната независимост на България

АЕЦ "Белене"

АЕЦ „Белене“

Остават десет дни до вота на Националния референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България – 27 януари 2013 година. Въпреки широката гласност на допитването и поредицата от политически скандали около него, все още твърде малка част от гражданите знаят за какво точно трябва да гласуват и как да направят това.

Умишлено или неволно, но голяма част от фактите са преекспонирани, прикрити или променени. Малцина могат да заявят категорично, че са запознати с казуса и могат да дадат експертно мнение. За никого не е тайна, че политическата върхушка у нас се разцепи на два основни лагера: за и против. Управляващите от ГЕРБ твърдо се обявиха против, докато опонентите им от левицата казаха „да”. Интересен факт е, че тяхното „да” бе подкрепено и от някои видни гербери, сред които много депутати, както и председателят на парламента Цецка Цачева. При последните си изказвания по темата тя заяви пред медиите, че категорично ще гласува с „да”.

Нека за момент да забравим за политическите си пристрастия (каквито навярно има всеки от нас) и да погледнем реално върху нещата. Защото въпреки инсинуациите, че построяването на АЕЦ „Белене” е равно на предателство, специалисти по икономика и ядрена енергетика са категорични, че в много аспекти той е по – скоро полезен, отколкото вреден. Ето и кратките отговори на някои от основните въпроси, свързани с бъдещето на Втора Атомна Централа.

Има ли нужда България от построяването на АЕЦ „Белене”?

Категоричният отговор е да. Ядрената енергетика гарантира изключително висока степен на независимост, което се обуславя на първо място от високата сигурност при доставките на ядрено гориво, сравнено с другите видове горива. Ако новата площадка не бъде завършена, в скоро време ще бъдем изправени пред тежка енергийна криза и ще се наложи да внасяме ток от чужди източници, което ще повиши в пъти и без това високата цена на електричеството у нас.

Специалистите разкриват, че към момента държавата разполага с достатъчно инсталирана мощност, която покрива нуждите от електричество и се равнява на 5 580 МВт. В това количество обаче е включена и частта на блокове 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй” (2 000 МВт), които ще трябва да прекратят съществуването си през 2019 и 2020 година. Другият вариант е да се изготви скъпоструваща стратегия за тяхната модернизация, която няма да е много по – изгодна финансово от довършването на централата в Белене.

Какво е значението на АЕЦ „Белене” за Националната сигурност?

Част от обвиненията на негативно настроените са, че новата централа ще е заплаха за сигурността. Както е видно от показателите на стария и бъдещ ядрени блокове, новият в Белене ще разполага със значително завишено ниво на безопасност, както и с подобрени икономически и технически показатели. Могат да се изброят няколко десетки предимства на новия пред старите реактори, но е достатъчно да кажем, че този в Белене е от Трето поколение, докато съществуващите в Козлодуй са от Второ Плюс поколение. Новата централа е обезпечена с четирикратна защита против всякакви аварии и е в състояние да издържи директен удар от голям пътнически самолет.

Георги Първанов подкрепи ядрената енергетика на специална конференция в БАН

Президентът Георги Първанов подкрепи ядрената енергетика на специална конференция в БАН

Специалисти по военна тактика пък разкриват, че при евентуална атака от вражески войски, наличието на АЕЦ ще накара противниците доста сериозно да се замислят преди употребата на най – мощните си оръжия, заради тяхната собствена безопасност. Казано с други думи, наличието на ядрена централа би могло да се таксува като още едно преимущество за националната сигурност при определени обстоятелства.

Устойчива ли е площадката на АЕЦ „Белене” срещу земетресения?

Изследванията на тектонските характеристики на района и на тяхната сеизмичност за извършвани на няколко големи етапа през годините, започнали още през 1970 година. В тях са участвали видни специалисти от Западна Европа и САЩ. Във всяко от проучванията е отразено актуалното състояние на площадката и е изготвено с пълно съответствие с нормативните изисквания. Основните заключения от всички проучвания са, че площадката на АЕЦ „Белене” може да се смята за стабилен тектонски блок и че не съществуват разломки в опасна близост. Съгласно изискванията на IAEA, площадката е подходяща за строителство и експлоатация на атомна централа.

Въпреки това при разработката е отчетена и евентуалната заплаха от земетресение. Проектът е направен така, че да издържи разместване на пластовете дори със сила от 0. 15 g. Според фактите, толкова мощно земетресение може да се очаква веднъж на 1 000 години.

Каква е реалната стойност за построяването на АЕЦ „Белене” и може ли да се изплати?

Водещи фигури от икономическия и обществен живот са категорични, че твърдението за цена от 22 милиарда лева за построяването на Втората централа е напълно невярно. Според последните изчисления, себестойността на строежа се равнява от 9. 6 до 12. 7 милиарда лева, което е наполовина по – малко! Тази стойност дава увереност, че АЕЦ „Белене” ще се изплати в срок от 9 до 18 години, след което България ще стане мажоритарен собственик на нейните активи. Това ще доведе до стабилизиране в цените на електричеството.

Какви са прогнозните цени на ток от други източници?

Към настоящият момент, електроенергията от АЕЦ е в пъти по – евтина отколкото тази от други източници. За сравнение ще кажем, че цената на централата в Козлодуй е 4.2 ст/ кВч, докато от различните ТЕЦ – ове тя е на средно ниво от 10 ст/ кВч. Няма смисъл да добавяме стойностите на другите енергоизточници, но само за сравнение ще споменем, че цената от Електроцентрала на Биомаса достига до 47 ст/ кВч, или 11 пъти повече!

Как и къде да гласуваме на Референдума?

Нека първо да уточним, че референдум се нарича пряко гласуване, при което населението с право на вот в една държава, трябва да одобри или отхвърли някое предложение.

Референдумът за ядрената енергетика в България ще се проведе на 27 януари тази година. Имат право да гласуват всички навършили 18 години лица. Още през декември бяха оповестени избирателните списъци на публични места, в сайтовете на различните общини и в сайта на grao.bg. Там всеки може да провери в коя секция може да пусне своя вот.

Ако е станала някаква грешка и името Ви липсва в избирателните списъци, то в срок до 25 януари може да се пусне молба за корекция в общинските администрации. В деня на изборите можете да обжалвате в СИК (секционна избирателна комисия) Ако има отказ се обжалва пред РИК (районна изибирателна комисия), чието становище обаче е окончателно.

Нека този път да не се колебаем и да подкрепим уверено бъдещата енергийна независимост на България.

Забележка: В статията са използвани фактически данни на „Български Атомен Форум – Булатом“

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Истината за АЕЦ Белене – национална независимост или нови окови (Видео)

 1. Мата Космата Отговор

  16.01.2013 в 19:01

  Разбира се че ,,Да,, откъде БСП ще се финансира през следващите години, като Борисов им отряза митници,батко,братко,кухи проекти за лапачка,пукна им балончето.А че ще ни изтръпнат дупетата от братски СССР ,това е друга ракия.

 2. гошо Отговор

  17.01.2013 в 11:09

  Първи въпрос: Защо на дискусиите по телевизията се канят: журналисти, политици, социолози, икономисти и разни други кияци, но не се канят компетентни специалисти: атомни енергетици, строители и специалисти които са в час? Втори въпрос: Защо не е подписан договор за строителството? – Защото все още няма проект, а без проект не може да има договор. ( де факто проект има, де юре проект няма ). Трети въпрос: Защо не е построена централата. След рестартиране на проекта се извършиха редица подготвителни работи: демонтаж на построеното, геоложки проучвания, преработка на технически проект, създаването на работен проект. На базата на рамков договор се подписваха допълнения, които са 12 на брой с строго регламентирани дейности. Направени са пречиствателни съоръжения за отпадни води и дренажна система около първи и втори блок. Всичко това и още много други подготвителни работи. Не се е бездействало и без тези работи няма как да бъде изградена АЕЦ. Срока за пускане в действие на централата е 14 години. Е разделете 6,3 милиарда на 14 години и ще получите сумата която трябва да усвояваме всяка година, като 8 година първи блок ще заработи. Пари просто не ни трябват. Всичко останало е полемика и обслужване на чужди интереси.

 3. Васил Отговор

  17.01.2013 в 15:58

  Кой пълен „идиот“ ще строи централа върху открит бетон и раждясали арматури, които 20 години ги брули пек, дъжд, сняг!
  Изгоряхме ( ние данакопладците) с доста пари за нея до сега, и как може да се говори за тая „кочина“ още, защото от парите ни това е останало там, развалина , която трябва да се изрине и да се почне на ново.
  Ядрена енергетика си имаме и към момента, с администрация, обучен персонал, и всичко, там да правят нови блокове, но нали червените там не чакат „комисионна“ .
  Тази стания е „поръчкова“ и си личи от пръв поглед !!!

 4. Димитър Отговор

  18.01.2013 в 0:58

  Обаче във вчерашния брой на в-к „Дума“ пише, че централата щяла да струва, цитирам: „8-8,5 милиарда евро“ (предишното обещание беше за под 4 милиарда евро).
  А пък Петър Димитров от БСП на днешната кръгла маса каза, че цената на тока щяла да бъде, цитирам: „малко над 8 стотинки за киловатчас. (Предишното обещание беше за 4 стотинки за киловатчас).

 5. Алекс Отговор

  18.01.2013 в 8:12

  Как да повярвам на автора, след като лъже изключително нагло. Той твърди:
  Специалистите разкриват, че към момента държавата разполага с достатъчно инсталирана мощност, която покрива нуждите от електричество и се равнява на 5 580 МВт. В това количество обаче е включена и частта на блокове 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй” (2 000 МВт), които ще трябва да прекратят съществуването си през 2019 и 2020 година. Другият вариант е да се изготви скъпоструваща стратегия за тяхната модернизация, която няма да е много по – изгодна финансово от довършването на централата в Белене. В този късичък пасаж има няколко лъжи, а именно:
  1. Много лесно може да се провери, че България има над 10500 мегавата мощности, т. е. два пъти повече.
  2. Удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 е над десет пъти по-евтино от строителството на заместващи нови мощности.
  А приказката за това, че АЕЦ ще ни пази от терористични атаки е толкова смехотворна, че само един дебил може да и повярва. Обратното, тя ще е възможен прицел.

 6. Петър Попов Отговор

  18.01.2013 в 11:50

  Алекс, аз никъде не видях да пише нещо да терористимен акт, споменава се военна атака а това е друго нещо. По този въпрос е говорено много и точно това е напълно вярно Казали са го не един или двама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *