Истината: 5 000 от кредитните милионери са агенти на Държавна сигурност!

1
Пари

Около 5 000 души от бившата Държавна сигурност са станали кредитни милионери през най – мътните години на прехода. Това съобщи Екатерина Бончева, която е един от членовете на Комисията по досиетата. Според нея, това налага незабавно приемане на закон за разсекретяване на тайните досиета, което ще даде възможност за разкриване самоличността на тези хора.

Екатерина Бончева обаче уточни, че в момента не се знае точният брой на хората – сътрудници на ДС, които станали кредитни милионери. Най – висок обаче бил процентът сред служителите на МВР и дипломатите. Като цяло, около 10 % от работещите във всички структури са се оказали агенти на бившата тайна служба.

Екатерина Бончева

Досега са проверени общо 10 500 фирми, а свързаните с ръководствата на тези предприятия са около 50 000 човека. От тях са били част от репресивните органи на тоталитаризма около 5 000 души.

„Ние в комисията не се интересуваме дали тези кредити са били погасени. За нас е важно да покажем на обществото кои са хората, взели пари и кой им ги е дал. Проведох доста разговори по темата с различни законодатели и основното впечатление от тях е, че в закона има доста сериозен пропуск по въпроса, въпреки че не е умишлен. Сега в парламента просто трябва да гласуват този текст и да коригират пропуските. Става въпрос за добавянето на едно изречение” – коментира Бончева.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=v_1sPuQJYI0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *