Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Инспектори душат храните по морето

Нови проверки хвърлиха в паника ресторантьори и търговци по морето. Непрекъснато вали, туристи няма, а из курортите щъкат само проверяващи. От Добрич до Бургас са претарашени кухни, ресторанти, временни обекти и магазини. Само за три дни са проверени основно 100 заведения и магазини, направени са седем предписания за пропуски в самоконтрола и оборудването.

 Още 3467 склада и хладилници са обходени и прилежно прегледани в цялата страна. Иззети са стоки с изминал срок на годност, направени са предписания и са съставени актове.

Собственик на хотел обаче издаде, че зависи как се посрещат инспекторите. Ако ги нахраниш и напоиш, гледат много по-благосклонно на дребните пропуски. Ако пропуснеш да си гостоприемен, те глобяват дори за прашинка в кухнята. Той каза още, че се мери с двоен аршин. Някои ресторанти с повече звезди изобщо не се проверяват, или процедурата минава формално. Почти не се влизало в хотели, чиито собственици са мастити фигури в бизнеса и доказани милионери.

Калаят обирали обикновените хора, или тези с малките туристически обекти. Въпреки това той недоумява как някои ресторанти си позволяват да сервират току що уловена риба или миди, които не минават никакви проверки, а в другите се гледа целия процес на съхранение и обработка. В активният сезон пък направо на улицата хора продавали варени скариди – силно опасна и бързо разваляща се храна, царевица, която приготвяли в домашни условия – в казан в двора, собественоръчно направени захарни петлета и ябълки, домашен сладолед, който минавал за фирмен и дори пресни зеленчуци, поставени направо на тротоара. Когато стане отравяне, нас ни пукват от проверки, а хора на кметовете никой не закача, категоричен е глобеният вече хотелиер.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *