Инфекция – причина за Алцхаймер?

0

Въпреки многобройните изследвания, точните причини за болестта на Алцхаймер остават все още непознати. Най-новото откритие може да промени досегашните схващания. Какво е Алцхаймер – дегеративно заболяване свързано с прогресивна и невъзвратима загуба на познавателните функции и паметта.

 Съществуващото лечение не е дотам ефикасно и не може да забави развитието на болестта. Откритието на някои от причините за нея ще бъде значим напредък за подобряването на превенцията и разработването на нови начини на лечение. Важен етап от болестта се характеризира с натрупването на протеини, наречени „бета-амилоиди”, които се асоциират със смъртта на нервните клетки.

Американски учени са имали идея да вземат проби от мозъчна тъкан на човек с Алцхаймер и да ги инжектират в здрави мишки, а след това да направят сравнение с контролна група мишки. В резултат всички мишки, инжектирани със заразен екстракт са развили амилоидни плаки и изменения, типични за Алцхаймер. Според учените, откритието дава възможност някои случаи на Алцхаймер да са в резултат на инфекциозни процеси при други неврологични заболявания като Луда крава и нейния човешки вариант – болестта на Кройцфелд-Якоб.

 Те допълват, че основните механизми на болестта на Алцхаймер са много сходни с тези на заболяванията , предизвикани от приони. При това, протеин спира да функционира като нормален и може да зарази други протеини. „Лошите „протеини се натрупват в мозъка, образувайки амилоидни плаки, които убиват нервните клетки при Алцхаймер. В момента учените провеждат други опити, за да установят дали подобна контаминация е възможна в условията на нормален живот.

Мобилните телефони възпрепятстват развиването на Алцхаймер. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *