Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Иманярска треска: Търсят златото на Индже войвода в Странджа – с видео

иманярИстинска треска за скритото богатство на Индже войвода е обхванала иманярите. 20 групи от търсачите на имане трескаво кръстосват Странджа планина в опити да го открият.
Вече 20 дни се опитвам да го намеря, обяснява 57-годишният Стоян Велев от с. Забърново, потомствен иманяр трето поколение. – Работя с още двама души. За последно бяхме подведени и отидохме да дирим златото чак край Малко Търново. Оказа се, че информацията е фалшива. Имането на Индже войвода стои ненамерено. Който успее да го докопа ще стане богат“.
имане съкровище
Най-големият удар на Стоян до момента е стомна с жълтици, която успял да пласира на черния пазар за шестцифрена сума.
Освен неговата иманярска дружинка, още 20 конкурентни групи обикалят Странджа в опити да открият имането, разказва Велев.
Според легендата съкровището е много голямо. То е укрито от войводата, когато е бил преследван от турски потери през 1816 г. Тогава Индже е направил голям удар, нападайки керван със злато, рубини и други скъпоценности. Натоварил колкото може и заедно с дружината си потеглили с конете. Веднага след него била пусната потеря.

Златото на легендарния Индже продължава да смущава съня на иманярите и днес

Златото на легендарния Индже продължава да смущава съня на иманярите и днес

За да може да се придвижва по-бързо, войводата скрил съкровището в пещера в Странджа планина и избягал. По-късно обаче не успяял да се върне и така златото останало и до днес неоткрито.
Тази история била разказана на Стоян Велев от възрастна жена от село Младежко. Тя обяснила, че нейният прадядо бил в дружината на Индже войвода и така станал свидетел на събитията.
„Използват се специални уреди, с които можем да напипаме заровено злато. Те са доста скъпи, но без тях е невъзможно да се открие нещо, обясни Велев. Често обаче иманярите си погаждали номера. Някой пускал слух, за да може да заблуди останалите да тръгнат по грешна следа.

Ако преданията за имането на Индже са верни, скъпоценностите може да са на стойност около 3-4 млн. лева., обяснява разпалено иманярят Стоян Велев. В онези години длатните накити и монети били 24-каратови с голяма чистота. Все още не е ясно за коя пещера става въпрос в легендата. Най-близката до село Младежко е позната като Мечата. Тя обаче е обстойно изследвана. Мнозина от иманярите обаче са на мнение, че съкровището не е в пещера, а в изкоп край кладенец.

Основно иманярите търсят богатството в пространството между селата Младежко, Визица, Забърново и с. Индже войвода. Те са убедени, че това е правилното местоположение. В последното село войводата е бил през 1818 г., когато е ранен в крака. Там той успял да се възстанови за няколко дни, скрит от турските потери.

Виж филмче за иманярството в България! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Иманярска треска: Търсят златото на Индже войвода в Странджа – с видео

 1. biser Отговор

  10.10.2011 в 19:39

  e pyk kak reporterkata ima6e dialekt a imanqra ne da ne sa si smenili rolite za po interesno

  • imperatorat Отговор

   10.02.2013 в 19:32

   „В Англия тази търговия е регламентирана от 200 години“…..Ами регламентирайте ги и тука бе а не да говорите глупости

   • imperatorat

    10.02.2013 в 19:34

    “В Англия тази търговия е регламентирана от 200 години” тва го каза Иван Църов в самия репортаж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *