Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Икономиката ни се крепи само от парите на емигрантите

evroПарите, които българските емигранти в чужбина изпращат на семействата си, продължават да крепят родната икономика по време на криза. В момента те са единственият фактор, осигуряващ финансовата стабилност на страната. Обратно на първоначалните очаквания, нашенските гурбетчии не се завръщат в България, заради кризата. Напротив – движението продължава да е навън от страната. Това сочат последните изследвания на институт „Отворено общество”.

Най- голямото изкушение за бъдещите и настоящи емигранти все още са високите заплати, които получават в западните развити страни. Изчислено е, че нашенците зад граница получават около 15 пъти по- високо заплащане,

Емигрантите не искат да се връщат, въпреки кризата

Емигрантите не искат да се връщат, въпреки кризата

отколкото у дома. Въпреки кризата, мнозинството от българите в чужбина предпочита да остане там, отколкото да се върне в родината.

В сравнение с 2008, парите, които изпращат емигрантите, са намалели. За миналата година статистиката сочи, че близо 1 млрд. лева са постъпленията в родната икономика от паричните трансфери за семействата на българите в чужбина. През 2010 намалението се дължи най- вече на спад в изпращаните от временно заетите суми.

Изследването посочва още, че парите, които до момента са постъпили отвън, са много повече, отколкото усвоените от европейските фондове. Поради факта, че в момента икономиката ни крета само благодарение на българите в чужбина, правителството обяви, че ще вземе мерки да обложи с по- висок доход приходите от емигрантите. За пореден път ще се направи опит да се задуши източник, откъдето влизат свежи пари в страната. В същото време, бюрократщината прави почти невъзможно експлоатацията на евро средствата. В момента процентът на усвояване на европейските фондове е едва 0,98% – лек спад в сравнение с миналата година.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Икономиката ни се крепи само от парите на емигрантите

 1. Nikolov Отговор

  21.09.2010 в 23:10

  Добро утро, открихте истината. То се знае от края на 2000г. още с масовата приватизация и реформите които станаха че като няма износ , няма да има пари в страната ни. Пари в страната ни влизат единствено от емигрантите но до кога ? Ако някой започне малък бизнес в северозападна българия ще го прибият общински данъци и наеми. Никой не мисли как се изкарват от град в който повече от 40% са безработни , бедни и болни хора. Никой не ти подава ръка всеки гледа да лапа. В чужбина се грижат за такива които имат амбиции да се занимават с нещо ! България няма скоро да се оправи, търсете как да инвестирате единствено в цигани да им давате помощи, да не си плащат данъци , да има кой да ражда по 10 – 15 деца които един ден и те ще трябва да храни с помощи майка българия а обикновенния българин го смачкайте с данъци и такси, вземете им имотите, вземете всичко и направете така че до 30 години да няма нито един бял и умен интилигентен и щаслив българин в тази дъжава, понеже някой не мисли с главата !!! Емигрантите ще пращат докато и семействата заминат и си устроят живота да живеят като европейци, след това няма на кой да пращат.

 2. Nikolov Отговор

  21.09.2010 в 23:30

  ПС: Питал ли се е някой защо германия излезе първа от кризата? Мислил ли е някой германия какъв износ има и колко пари се вливат в държавата ? Какви ресурси има нашата страна ? Защо имаме стотици хиляди декари необработвяема земя и продължава внос от чужбина на продукти които можем и сами да пройзвеждаме, парите ни излизат в чужбина а хората работят там и пращат да купуват тези продукти внос, пройзведено от българи в чужбина и не само продукти а и техника и мн. др. Имаме чудесна природа за туризъм все още, което е чиста печалба за всички.
  Още нещо, икономиката е една стратегия като геймърска игра, когато си слаб умираш, трябва да предвиждаш следващия си ход и хода на противника, трябва постоянно да се развиваш. Лошата стратегия е в българия, няма пари , хората започват да гладуват, боледуват по често , дуги бягат да се спасяват , свършват парите защото от всякъде започваш да запълваш дупки и към края няма оразование и всеко следващо поколение ще става дивак , крадец , пияница, измамник и убиец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *